Головна Новини Політика Скандали.Політика Підозри Венедіктової: хто з нардепів опинився під загрозою гучних «посадок»
commentss НОВИНИ Всі новини

Підозри Венедіктової: хто з нардепів опинився під загрозою гучних «посадок»

Експерти розповіли, до чого ведуть підписані генпрокурором Іриною Венедіктовою підозри нардепам, в числі яких Петро Порошенко і Віктор Медведчук

23 квітня 2021, 17:38 comments1055
Поділіться публікацією:

Генеральний прокурор Ірина Венедіктова розповіла, кому з народних депутатів вона виписала підозри. Серед них є і п'ятий президент Петро Порошенко. Не виключила вона і посадку лідера ОПЗЖ Віктора Медведчука за підозрою в контрабанді нафтопродуктів. "Коментарі" розпитали експертів про те, наскільки ймовірним є доведення справ проти топ-персон з Ради і не тільки хоча б до суду, а також — коли у нас можуть початися дійсно гучні "посадки".

Підозри Венедіктової: хто з нардепів опинився під загрозою гучних «посадок»

Ірина Венедіктова. Фото з відкритих джерел

"Гучні "посадки" в Україні цілком можуть початися"

Політтехнолог Борис Тизенгаузен вважає, що гучні "посадки" в Україні цілком можуть початися. І розділяє людей, проти яких може пройти акція "сядь — і посидь" на умовні дві групи. Перша — ті, хто потрапив під американські санкції. Це олігарх Ігор Коломойський (проти нього в США ведуть ряд справ), нардепи Андрій Деркач і Дмитро Дубинський, що мають відношення до "зливу" плівок із записами переговорів Байдена і Порошенка. Другі — це ті, проти кого сама українська влада почала вводити санкції, використовуючи для цього Раду нацбезпеки і оборони. Мова, перш за все, про представників ОПЗЖ на чолі з Віктором Медведчуком.

"Нардеп Деркач відкрито втручався в американські вибори, зробивши суспільним надбанням відомі плівки. Дубинський брав участь в тій прес-конференції. Деркача представники США взагалі відкрито звинуватили у співпраці з російськими спецслужбами. Досить підстав, щоб взятися за нього, а не намагатися здивувати справами проти "кнопкодавів", — вважає експерт.

Що стосується Коломойського, то політтехнолог зазначає, що при Зеленському йому буде сісти набагато простіше, ніж при Порошенкові.

"П'ятий президент був набагато більш гнучким з олігархами (сам адже з таких), вмів домовлятися. Зеленський — інший. Він робить те, чого від нього не чекають. Ті ж санкції проти Медведчука, закриття каналів. Цього точно ніхто не чекав. І це — індикатор, що хтось може сісти, якщо буде на те політична воля українського керівництва", — зазначає Борис Тизенгаузен.

Але однієї політичної волі недостатньо, підкреслює експерт. Важлива ще якість звинувачень.

"У топ-персон — топ-адвокати. І вони можуть легко рознести в пух і прах звинувачення, якщо ті не будуть достатньо обгрунтовані. Можуть звернутися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ). Так що потрібно, щоб все було стовідсотково за доказовою базою, щоб не зникали під час судового процесу, якщо до нього дійде, важливі факти і свідки", — пояснює експерт.

Він сумнівається в тому, що вдасться посадити, наприклад, Порошенка. А ось Медведчуку, якому вже зробили "боляче" через РНБО, закривши канали, вдаривши по його "трубі" на заході України, цілком можуть зробити ще болючіше, передбачає Борис Тизенгаузен. Тим більше, що це може вкрай приємно відбиватися на рейтингах центральної влади.

"З точки зору політтехнологій, подібні історії повинні проходити напередодні виборів. Якщо у нас, наприклад, запустять до осені дострокові вибори Ради, то і "посадки" приурочать до цього моменту. Якщо ж ні, навряд чи варто очікувати гучних "посадок" в цьому році", — вважає Борис Тизенгаузен.

"Поки все виглядає досить віртуально"

Віце-президент Світового юридичної альянсу, старший партнер в Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець зазначає, що з юридичної точки зору, якби були дійсно серйозні факти, фігуранти, про які говорила генпрокурор Венедіктова, не просто отримали б підозри, але вже проходили через певні судові процеси. З огляду на те, що цього немає, поки все виглядає досить віртуально, підкреслює експерт.

"Доведення до реального вироку, навіть якщо це захочуть зробити через Вищий антикорупційний суд, за прискореною процедурою, навряд чи можливо. Та й взагалі в світлі останніх санкцій РНБО, можна говорити, що ми бачимо політичну розправу, але ніяк не застосування законних підстав з метою притягти до відповідальності певних осіб за нанесення збитків державі. А тому не варто очікувати реальних зрушень ні щодо т.зв. "справ Порошенка", ні щодо Медведчука. Тим більше, що впевнений, — як тільки будуть пред'явлені ті чи інші підозри, зазначені особи звернуться до ЄСПЛ у зв'язку з політичними переслідуваннями. Реальні вироки — це реальні докази. А з цим проблеми, в тому числі внаслідок "зачистки" професіоналів з правоохоронної системи. А з огляду на те, що судову систему лихоманить від "реформ", справи проти топ-персон можуть розглядатися 7-10 років", — прогнозує Ростислав Кравець.

За його словами, навряд чи варто очікувати вироків щодо нардепу Юрченка (хабар) і по нардепа-кнопкодава, чиє прізвище Венедіктова не назвала.

"Їх публічно посварили, налякали. Таке собі — для науки іншим. При бажанні можна було вже справу щодо Юрченка і в суд передати, і вирок отримати. Але на це немає політичної волі. Те ж саме щодо великих політичних фігур, — вважає експерт. — Упевнений, що залякування за допомогою політичних справ обернеться, в кінці кінців, проти тих, хто ці самі справи відкривав і вів. Як це було на прикладі екс-генпрокура Юрія Луценка".

Як повідомлялося, експерти розповіли, чи може "Слуга народу" виключити Тищенка і Шевченка з фракції після скандалів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини