Головна Новини Політика внутрішня політика «Полювання» на Коломойського: що віщують обшуки у справі Центренерго
commentss НОВИНИ Всі новини

«Полювання» на Коломойського: що віщують обшуки у справі Центренерго

Експерти пояснили, як на олігархові Ігорі Коломойському позначаться обшуки в його офісі в Києві, що стосуються справи Центренерго

23 квітня 2021, 13:09
Поділіться публікацією:

Увечері 22 квітня співробітники СБУ обшукували бізнес-центр Millenium в центрі Києва. У цій будівлі розміщується і офіс олігарха Ігоря Коломойського. Відомо, що слідчі дії проходили в рамках справи про розтрату майна ПАТ "Центренерго" на суму майже 225 мільйонів гривень. "Коментарі" запитали експертів, чи можна говорити, що українська влада в рамках деолігархізації почала умовне "полювання" на Коломойського, котрий знаходиться під американськими санкціями.

«Полювання» на Коломойського: що віщують обшуки у справі Центренерго

Коломойський. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Для Зеленського це серйозний політичний ризик, враховуючи обсяги впливу Коломойського на політику"

Політтехнолог Олег Постернак називає можливе кримінальне переслідування ІВК (Ігоря Валерійовича Коломойського) епічною темою. Хоча б тому, що серйозним чином на це замахнутися не змогли ні Ющенко, ні Янукович, ні Порошенко.

"Безумовно для Зеленського це серйозний політичний ризик, враховуючи обсяги впливу Коломойського на політику, Раду, Кабмін, партії. Якщо вся ця олігархічна машина буде завалена проти шостого президента, це стане маркером того, що за олігарха взялися серйозно. Поки такого не спостерігається, а значить Коломойський сподівається домовитися і пропетляти", — міркує Олег Постернак.

На думку політтехнолога, наразі українській владі вдається показувати певні публічні дії щодо деолігархізації.

"Але вони все проміжні, несистемні й обережні, — вважає Олег Постернак. — Однак, при цьому є серйозними попередженнями і можливим прологом до фінального удару по ІВК".

"Коломойський — не перша ластівка"

На думку політолога Петра Охотіна, обшуками, пов'язаними з Центренерго (до якого мали і, ймовірно, мають відношення люди Коломойського), президент Зеленський показує, що питання про олігархів стоїть гостро.

"На мою думку, зараз всім великим бізнесменам, які хочуть впливати на політику, варто задуматися. Коломойський — не перша ластівка. Згадайте, як бігли Жеваго і Бахматюк. Згадайте санкції проти Медведчука. Так, по Коломойському б'ють санкції США. Але давайте говорити відверто — навколо Центренерго конфлікт розвивається давно. І, швидше за все, Ігорю Валерійовичу вже дуже відкрито натякають про те, що з епохою жадібності потрібно закінчувати", — вважає Петро Охотин.

Він вважає, що в цій ситуації справи проти Коломойського в США, санкції проти нього від нової американської адміністрації — незаперечний аргумент, який посилює позиції президента України в наступі на олігарха.

Нагадаємо, експерти оцінили шанси на прийняття законопроекту про статус олігархів, який був ініційований з подачі президента України Володимира Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення


Новини