Головна Новини Політика рада Збрехав у декларації — до в'язниці: нардеп розповів, у чому мінуси нового закону
commentss НОВИНИ Всі новини

Збрехав у декларації — до в'язниці: нардеп розповів, у чому мінуси нового закону

Депутат Ярослав Железняк вважає, що деякі правки, внесені в останній момент, «понівечили» логіку документа

3 червня 2021, 16:08
Поділіться публікацією:

У четвер, 3 червня, нардепами був підтриманий проєкт закону №4651, який повертає кримінальну відповідальність за внесення неправдивих даних при декларуванні. Парламентському кореспонденту порталу "Коментарі" Марії Гергелюк вдалося дізнатися, чому деякі депутати незадоволені змістом такого важливого документа.

Збрехав у декларації — до в'язниці: нардеп розповів, у чому мінуси нового закону

Нардеп Ярослав Железняк щодо закону про брехню в деклараціях. Фото з відкритих джерел

На думку народного депутата від політсили "Голос" Ярослава Залізняка, підтриманий Радою законопроєкт був дещо змінений практично перед самим голосуванням. Окремі внесені правки політик називає дуже дивними і спотворюючими логіку.

"Наприклад, ми цим законом приймаємо те, що якщо ви збрехали в декларації, не вказавши яхту або будиночок в Італії, вас за це повинні посадити до в'язниці. Останні правки не скасовують такого покарання, однак якщо не подати декларації взагалі, то вам буде лише штраф і "ай-ай-ай", — говорить нардеп.

На його думку, подібні ситуації не можна порівнювати, як і встановлювати за неподання декларації настільки сміховинне покарання.

Інша норма, яка не сподобалася нардепу від "Голосу" стосується родичів чиновників, котрі заповнюють декларації.

"Припустимо, у вас є дружина або чоловік, чиє майно ви також повинні внести в декларацію, — пояснює Железняк. — Однак якщо ви не хочете цього робити, навіть якщо у вас на руках всі дані, то ви можете просто сказати, що ваша дружина (чоловік) відмовилися надавати потрібну інформацію. І це теж проблема".

Таким чином депутат натякає на багато випадків, коли чиновники записували дорогу техніку або нерухомість на найближчих родичів, "очищаючи" таким чином власну декларацію.

В цілому Ярослав Железняк вважає, що законопроєкт №4651 дійшов до нардепів у досить "спотвореному" вигляді. При цьому політик наголошує, що не проголосувати за нього було не можна, адже він хоча б частково повертає кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях.

І це дійсно так. Відзначимо, що якщо чиновники "збрешуть" в деклараціях на суму від 1,1 до 4,5 млн грн, вони можуть отримати штраф у розмірі 51-68 тисяч грн. Також за таке порушення передбачається покарання у вигляді громадських робіт (150-240 годин) і обмеження волі до двох років.

Якщо не задекларувати суму, що перевищує 4,5 млн грн, вам світить штраф побільше (68-85 тисяч грн) і все ті ж громадські роботи. Також є обмеження свободи (до двох років) або ж її позбавлення (теж до двох років).

А ось за те, що ви "забудете" подати декларацію в строк, вас змусять або сплатити штраф від 42,5 до 51 тисяч грн, або відбути 150-240 годин громадських робіт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, що в Україні нарешті почалася реальна робота над документом, який визначає поняття "олігарх". У чому суть законопроєкту, можете дізнатися в нашому матеріалі.

Також на порталі ми повідомляли, як оцінює проєкт "антиолігархічного" закону глава ВР Дмитро Разумков.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини