Головна Новини Політика рада «У Конституції не передбачені»: Разумков висловився щодо закону про олігархів
commentss НОВИНИ Всі новини

«У Конституції не передбачені»: Разумков висловився щодо закону про олігархів

На думку голови ВР, ідея документа є правильною, проте деякі механізми вимагають чіткого доопрацювання

3 червня 2021, 14:09 comments1313
Поділіться публікацією:

Останні кілька днів українці активно обговорюють підготовку парламенту до розгляду і можливого прийняття закону, який встановить в Україні чітке поняття "олігарх". Як передає парламентський кореспондент порталу "Коментарі" Марія Гергелюк, проєкт закону під номером 5599 підтримує і глава Верховної Ради України Дмитро Разумков.

«У Конституції не передбачені»: Разумков висловився щодо закону про олігархів

Дмитро Разумков підтримав закон про деолігархізацію. Фото: УП

На думку Разумкова, якою він поділився під час брифінгу в парламенті, законопроєкт про деолігархізацію є дуже важливим як для політиків, так і звичайних українців.

"Сама ідея законопроєкту — правильна, в документі багато слушних моментів. Але є і важливі аспекти, на які слід звернути увагу при доопрацюванні", — зазначив Разумков.

Як пояснив політик, одним із таких непростих питань є вплив Ради нацбезпеки і оборони на виконання положень законопроєкту. На думку Дмитра Разумкова, РНБО початково не є тим органом, який призначений для "віднесення" громадян до різних категорій, в т.ч. "олігархічних".

До того ж, як нагадав чиновник, дія цього законопроєкту має поширитися на наступні десять років. За цей час, каже Разумков, може змінитися президент, і ніхто не знає, яким чином він буде використовувати "закон про олігархів" і РНБО у своїх інтересах, адже в українській історії були різні неприємні інциденти.

"Тому слід було б створити новий орган, який буде схожий із комісіями різних антикорупційних структур, тієї ж САП, — запропонував глава ВР. — Він забезпечить наявність такого собі "запобіжника" від зловживання владою і не викликатиме додаткових дискусій у суспільстві".

Також Дмитро Разумков вважає, що закон №5599 слід приймати у зв'язці з деякими іншими документами. Серед таких він виділяє закон про лобізм, який дозволить представникам бізнесу і владі співпрацювати в правовій площині, спільно працюючи на благо держави.

"Ще б я рекомендував колегам розширити список осіб, які повинні будуть відзначати в деклараціях зустрічі з "олігархами", — додає політик. — Сюди слід вписати представників апарату Верховної Ради, працівників Офісу Президента, держсекретарів. Це дуже важливі персони, які також здатні впливати на прийняття рішень".

Окремо Разумков підкреслив, наскільки важливо в окремих моментах прописати закону чіткі механізми дії. Для прикладу він навів усе те ж декларування зустрічей. На його думку, проїхати повз такої особи на машині та впізнати одне одного — не є зустріччю, але ж хтось може оцінити це інакше. Тому конкретика законопроекту про олігархів дуже потрібна, впевнений чиновник.

Погодився глава парламенту і з тим, що з кінцевого варіанту законопроєкту прибрали момент із тим, що олігархи не можуть володіти будь-якими засобами масової інформації.

"У Конституції не передбачено "олігарх" або "не олігарх". У Конституції передбачено "громадянин України". Всі громадяни України є рівними перед законом, — зазначив Разумков. — Всі вони мають рівні права, і неважливо, є у них мільйони чи ні. Але якщо громадянин України володіє достатніми ресурсами, щоб придбати актив (як медіа), він повинен мати на це право".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як до свіжоопублікованого проєкту "антиолігархічного" закону відносяться вітчизняні експерти.

На порталі ви також можете дізнатися, чому президент Володимир Зеленський вважає, що в Україні зменшилася кількість олігархів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

dsfgvsd

3 червня 2021, 14:25

https://nuczu.edu.ua/roc/video-djokovic-cuevas-liv-rs01.html

dsfgvsd

3 червня 2021, 14:23

https://nuczu.edu.ua/roc/video-djokovic-cuevas-liv-rs01.html https://nuczu.edu.ua/roc/video-djokovic-cuevas-liv-rs02.html https://nuczu.edu.ua/roc/video-djokovic-cuevas-liv-rs03.html https://nuczu.edu.ua/roc/video-djokovic-cuevas-liv-rs04.html https://nuczu.edu.ua/roc/video-djokovic-cuevas-liv-rs05.html

Ігор

3 червня 2021, 13:38

Так само, як шоколадний засновник корупції та регіоналів, приймав закон проти корупції. Який результат? Корупції стало більше. Треба не боротьбу влаштовувати в межах створеної/накнопкодавленої олігархами та їх обслугою з червоними зірками та колорадською стрічкою під вишиванкою (Ярош, Тягнибок, Фаріон, Шуфрич, Чубаров, ..., та подібні москалі) - вже пізно. Це як в комуністичні часи: "Є ще в нас недоліки, але ми з ними боремось". Як не вдосконалювали комуністичне зло, тільки позбувшись його Східна Європа почала розвиватись. В окупованій імперією Україні все лишили: "Не всі ж комуняки були погані, деякі ідейно впроваджували колективізацію, розкулькулювали, боролись з ворогами народу, тощо. Систему корупції та олігархічної хунти треба зносити і починати з нуля. За п'ять років Україна повинна наздогнати Польщу. Тобто: за пів року повністю нові, прості правила - однакові для всіх; останні 4,5 року, на розвиток. Інакше олігархи, як зараз під КС, наймуть за 30 рублів агресора, продажних "патріотів" з трипалими прапорами ВО "Свобода", рятувати земельних олігархів Герегу, Косюка, ..., від реформи.

Володимир

3 червня 2021, 13:32

А як виросте мій достаток в 2500грн пенсії в результаті цього закону якщо ніяк то це фуфло


Новини