Головна Новини Політика президент Боротьба Зеленського з олігархами: що в тексті законопроєкту
commentss НОВИНИ Всі новини

Боротьба Зеленського з олігархами: що в тексті законопроєкту

Президентський законопроєкт зареєстрований та оприлюднений на офіційному сайті парламенту з позначкою "невідкладний"

3 червня 2021, 10:29
Поділіться публікацією:

Текст законопроєкту №5599 авторства президента України Володимира Зеленського оприлюднили на офіційному сайті Верховної Ради. Портал "Коментарі" проаналізував документ про анонсовану боротьбу з олігархами в Україні, так які саме інструменти закладені в проєкті закону.

Боротьба Зеленського з олігархами: що в тексті законопроєкту

Володимир Зеленський. Фото: ОП

У законопроєкті, який президент визначив, як невідкладний, олігархами вважатимуться бізнесмени, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільстві та впливають на державну політику або ЗМІ. У статті 1 визначаються такі терміни "бенефіціар", "засоби масової інформації", "контролер" та "пов’язана особа".

Стаття 2 законопроєкту дає визначення, хто саме вважатиметься олігархом Україні за трьома з чотирьох критеріїв. Отже, щоб отримати визначення "олігарх" потрібно:

— брати участь у політичному житті;

— активно впливати на ЗМІ;

— бути кінцевим власником монопольного бізнесу та протягом одного року підтримувати або посилювати це становище;

— мати активи вартістю у понад один мільйон прожиткових мінімумів (на 1 січня 2021 року це 2 млрд 270 млн грн).

Проте при оцінці вартості активів олігархів не враховуються активи, що належать йому у ЗМІ.

"Прийняття та реалізація положень, передбачених проектом Закону, не потребуватиме додаткових витрат з Державного бюджету України та місцевих бюджетів.Реалізація Закону вплине на осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів), та пов'язаних з ними осіб, а також на публічних службовців", — йдеться у пояснювальній записці.

Участь у політичному житті визначає виші державні посади людей, які можуть потрапити до визначення "олігархом" — від президента України, керівників Верховної Ради, народних депутатів та міністрів до пов’язаних з ними осіб. Також серед посад — голови НБУ та СБУ, генпрокурор та керівники або спонсори політичних партій.

Законопроєктом визначається, що значний вплив на ЗМІ мають власники (бенефіціари), контролери або якщо бенефіціаром або контролером засобу масової інформації стане пов'язана з ними особа або особа, яка "не володіє бездоганною діловою репутацією".

Визнати значну економічну або політичну вагу олігарха має Рада національної безпеки та оборони (РНБО) України. Подавати осіб на перевірку буде уряд, член РНБО, представники НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету. В Україні також запровадять Реєстр олігархів. Тим бізнесменам або політикам, які туди потраплять, заборонять прямо або опосередковано фінансувати політичні партії та купувати об'єкти "великої приватизації". Окрім того, олігархів зобов'яжуть подавати декларації про фінансовий стан та контакти з державними службовцями вищого рангу.

"Рішення про виключення з Реєстру особи, зазначеної у частині першій статті 2 цього Закону, приймається у випадку встановлення факту відсутності у такої особи не менше двох ознак, передбачених частиною першою статті 2 цього Закону", — йдеться у статті 9 законопроєкту про олігархів.

Документ також визначає, кого в Україні вважатимуть "особою з бездоганною діловою репутацією. Після ухвали законопроєкту закон втратить чинність через 10 років з дня введення його в дію. Перехідний період, який надається олігархам, становить шість місяців з дня набрання чинності закону.

Нагадаємо, цей закон повинен визначити критерії, за якими той чи інший бізнесмен підпаде під термін "олігарх". За це можна отримати санкції та втратити частину активів, розповідав під час пресконференції президент. За його словами, влада "не хоче вбити великий бізнес", а хоче "вбити" поняття "олігарх" та їх вплив в Україні.

З критикою законопроєкту про олігархів виступають багато політиків. Напередодні того, як документ з’явився на сайті Верховної Ради ЗМІ, нардепи та експерти аналізували текст, добутий із власних джерел.

"Головна фішка закону про "олігархів": Держава визнає олігарха "олігархом" за рішенням...РНБО", — зазначив народний депутат Ярослав Железняк.

Команда Зеленського імітує боротьбу з олігархами в Україні та робить багато помилок, особливо у справі Медведчука, вважає ексгенпрокурор України Юрій Луценко. Він заявив, що за час президентства Володимира Зеленського введені санкції щодо трьох телеканалів та опозиційного політика Віктора Медведчука, проте бізнесменам часів експрезидента Віктора Януковича повернуто конфісковане за каденції п’ятого президента Петра Порошенка майно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини