Головна Новини Політика рада Відставка Разумкова: чи вистачить "слугам" голосів і хто може стати новим спікером ВР
commentss НОВИНИ Всі новини

Відставка Разумкова: чи вистачить "слугам" голосів і хто може стати новим спікером ВР

Старт збору підписів за відставку голови парламенту дав особисто лідер фракції "Слуга народу" Давид Арахамія, який і звернувся з відповідною пропозицією

30 вересня 2021, 12:24
Поділіться публікацією:

Почався процес "зняття" Дмитра Разумкова з поста спікера Верховної Ради. Він сам підтвердив інформацію про запит на підписні листи за його зняття з посади очільника парламенту.

Відставка Разумкова: чи вистачить "слугам" голосів і хто може стати новим спікером ВР

Дмитро Разумков - фото з відкритих джерел

Як можуть події розвиватися далі? Що буде робити Разумков в разі відставки? Щоб розібратися в цих питаннях, видання "Коментарі" звернулося до експертів.

Голосів за відставку Разумкова у "слуг народу" вистачить

Виконавчий директор в Центрі прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов вважає, що "слуги", швидше за все, зберуть голоси за відставку Разумкова.

"У справу підуть стимули різного характеру. До того ж, будуть намагатися залучати союзників з партійних груп "Довіра" та "За майбутнє". Але є нюанси, — зазначає експерт. — Разумков був №1 в списку партії "Слуга народу" на виборах. І коли таким чином позбавляються від першого номера, це говорить про якість партії і те, яку вона політику проводить. Очевидно і те, що Разумков, крім усього іншого, багато знає про те, як влаштована влада Зеленського. І мовчати не буде. Він уже від легкого троллінгу перейшов до серйозних атак. У тому числі нагадав, що Зеленський збирався йти лише на один термін, а зараз почали говорити про другий".

На думку Олександра Леонова, якщо Разумкова будуть змінювати, то на віце-спікера Стефанчука. А він, підкреслює експерт, свою "ефективність" показав на ділі, коли прийняття закону про олігархів фактично перетворив на цирк, з якого зараз не знають, як виходити (прийнятий з рядом взаємовиключних поправок і далеко не за регламентом).

"Підкреслюю, голосів за відставку Разумкова у СН вистачить. Питання в тому, скільки буде цих голосів — впритул або з запасом. Ну, а кожен день перебування Разумкова в кріслі спікера після того, як видані підписні листи — це мінус в силу, в карму влади Зеленського", — акцентує експерт.

Він упевнений, що якщо (а скоріше — коли) Разумкова відставлять, той не буде поспішати оголошувати про якийсь новий проект.

"Можливо, мова піде про об'єднання кількох партії під одним брендом. Йому потрібні ресурси, в тому числі медіа. Припускаю, що Разумков не залишиться без непрямої підтримки з боку ряду олігархів. Але навряд чи відразу буде оголошувати, що створює свою політичну силу. Спробує озирнутися. У тому числі під час голосування за його відставку. Побачить, хто союзники, в тому числі в СН. Як людина з політтехнологічної тусовки, він багато речей прекрасно розуміє. І, думаю, поспішати не буде", — резюмує Олександр Леонов.

Є інтерес фінансово-промислових груп, які можуть зіпсувати цю гру, якщо побажають

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик не сумнівається, що в Трускавці, де намічається збір фракції СН на зустріч з президентом, буде зібрано необхідну кількість підписів, щоб ініціювати відставку Разумкова.

"Можливо, всі необхідні для цього 150 підписів не зберуть відразу. Але є ще союзники, попутники, які точать зуб на Разумкова і готові підтримати ініціативу лідера фракції "слуг" Давида Арахамії. Я маю на увазі групи "Довіра", "За майбутнє", деяких позафракційних нардепів. Ймовірно, Разумкова все ж відправлять у відставку. Критична маса голосів для цього у Банкової є. Всі мости у Разумкова з фракцією і президентом спалені. Ніхто за нього заступатися навіть з тактичних міркувань не збирається ", — пояснює Віталій Кулик.

Але, зазначає він, є інтерес фінансово-промислових груп, які можуть зіпсувати цю гру, якщо побажають.

"В першу, чергу, мова йде про групи, орієнтовані на Ахметова, Коломойського, Пінчука, які не зацікавлені в негайному введенні в дію закону про олігархів. І не бачать готовності Банкової прислухатися до їхніх "побажань" стосовно ренти та інших чуйних питань для цих ФПГ. Вони можуть натиснути на певні парламентські групи, в тому числі потенційних прихильників відставки Разумкова, — і картина може бути зіпсована. Але я знаю, що зараз відбувається активна робота з цими групами, і Арахамія вже хизується тим, що у нього є критична маса необхідних голосів, — підкреслює Віталій Кулик. — Після відставки Разумков буде позафракційним нардепом. Очевидно, що у нього є симпатії до певних політичних проектів. Так, можливий тріумвірат Разумков-Аваков-Кличко. Але деякий час Разумков буде тримати паузу, не стане вистрілювати тим чи іншим політичним проектом відразу ж. Пройде деякий час. Серед людей Авакова, наприклад, поки немає визначеності, що це буде, як буде, чи буде там сам їхній шеф".

Віталій Кулик прогнозує, що Разумков заявить про якусь нову платформу або партію під кінець жовтня — на початку листопада. Це час, на його думку, може збігтися з хвилею нестабільності, пов'язаної з соціально-економічним характером (підвищення тарифів, акції протесту, страйки профспілок). І на тлі цієї нестабільності Разумков цілком може себе вдало позиціонувати в стилі "а я ж казав, а я попереджав".

Раніше видання "Коментарі" писало, що Разумков розповів, з чим може бути пов'язана його відставка.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Don

30 вересня 2021, 12:50

неблагодарные зеленые во главе неадекватного забыли, что Дмитрий Разумков сделал им выборы, личноездил с агитацией по регионам, и глядя на него, выдержанного и образованного люди подумали , что и остальные такие подтянутся и отдавали голоса за партию СН. Еслиб сразу показали весь зоопарк - уверен результаты были совсем другими


Новини