Головна Новини Політика президент Ліквідація ОАСК: чи законна процедура і якого результату чекати
commentss НОВИНИ Всі новини

Ліквідація ОАСК: чи законна процедура і якого результату чекати

Експерти оцінили рішення президента Володимира Зеленського щодо розформування Окружного адмінсуду Києва

13 квітня 2021, 16:54
Поділіться публікацією:

Судову систему України очікують значні зміни. Серед них — ймовірна ліквідація скандально відомого Окружного адмінсуду Києва. Сьогодні, 13 квітня, стало відомо, що Верховна Рада розгляне законопроект про розформування цього органу, внесений президентом Володимиром Зеленським. Експерти спеціально для порталу "Коментарі" пояснили, наскільки аргументовано таке рішення і чи є резонні причини для ліквідації ОАСК (а якщо так, то чому із цим зволікали).

Ліквідація ОАСК: чи законна процедура і якого результату чекати

Зеленський пропонує ліквідувати ОАСК. Фото: dejure.foundation

"Встановити контроль над ОАСК — мрія багатьох політиків"

Експерт із конституційного права Богдан Бондаренко зазначає, що президент має повноваження подавати законопроекти про створення або ліквідації судів — після відповідних консультацій з Вищою радою правосуддя (ВРП).

"Це передбачено і Конституцією, і відповідними законами України про суддів. Проблема в тому, що на сайті Офісу президента, де з'явилася новина про подачу президентом відповідного законопроекту, мова йде про втрату довіри ОАСК — як причини для спроби його ліквідації. Але, відповідно до закону, причинами для ліквідації суду може бути зміна системи судоустрою, необхідність забезпечення доступність правосуддя, оптимізація витрат держбюджету, зміна адміністративно-територіального устрою. Зараз я не бачу жодної із таких причин для ліквідації ОАСК. Швидше за все, скажуть, що таким чином бачать поліпшення доступу до правосуддя", — прогнозує Богдан Бондаренко.

Експерт нагадує, що окремі люди, що займаються судовою реформою, і ряд активістів не раз заявляли, що треба ліквідувати ОАСК, адже існує багато питань до репутації окремих суддів

"При цьому важливо розуміти, що ОАСК вирішує суперечки, пов'язані з органами державної влади, розташованими в Києві. Так що там багато політичних рішень було прийнято. Або побачено, — зазначає Богдан Бондаренко. — Так чи інакше, встановити контроль над ОАСК — мрія багатьох політиків. Чому зволікали? Не готові були до такого рішення. Життя покаже, чи готові зараз. Рішення ще має пройти через парламент. Якщо пройде, ліквідацією буде займатися державно-судова адміністрація. До речі, суддям ліквідованого суду повинні запропонувати перейти в інший суд — без конкурсу".

"Ліквідація ОАСК може привести до колапсу в судовій системі"

Адвокат, керуючий партнер в Юридичній фірмі Patriot.Legal Денис Бондар вважає, що обґрунтування про причини ліквідації ОАСК, опубліковане на сайті президента, не містить ніяких юридичних аргументів. Тому його законність — під питанням.

"Але варто відзначити, що у президента, згідно з Конституцією України, є право вносити такий законопроект до Верховної Ради. Але лише після консультацій з Вищою радою правосуддя (ВРП). Чи були проведені такі консультації — поки загадка, — зазначає експерт. — Також варто відзначити, що в законі "Про судоустрій і статус суддів", а саме в ч.4 ст. 19, вказано чіткий перелік підстав для створення або ліквідації судів. І ніде там не згадується про таку підставу, як "втрата довіри до суду", про який сказано на офіційному сайті президента".

На думку Дениса Бондара, таке рішення може бути викликано тим, що ОАСК може скасувати будь-яке рішення державних органів, в тому числі і президента. А "нелояльний" суд створює потенційну загрозу.

"Також варто відзначити, що це може бути кроком для виконання зобов'язань перед МВФ для отримання наступного траншу, а саме — реформування судової влади. Серед останніх гучних рішень ОАСК, які викликали резонанс в суспільстві, були про нібито незаконну націоналізації ПриватБанку, про заборону призначення членів ВРП за президентською квотою, про призупинення конкурсу щодо призначення голови Державної митної служби", — нагадує адвокат.

Він не виключає, що ліквідація ОАСК може привести до певного колапсу в судовій системі.

"Поки не зрозуміло, хто буде правонаступником всіх справ, які зараз розглядаються в ОАСК, — пояснює Денис Бондар. — Важливо і те, що сама Вища Кваліфікаційна Комісія Суддів нині не працює — після приведення законодавства у відповідність до Рішення Конституційного Суду України від №13-р/2020 від 27 жовтня 2020 року. А це означає, що навіть якщо ОАСК буде ліквідовано, а новий суд створений, то буде проблема із призначенням суддів до новоствореного органу. Адже сама процедура після того, як ВККС почне роботу, займе не менше 6 місяців. Також варто відзначити, що судді, які зараз працюють в ОАСК, зможуть також подаватися на конкурс у новостворений суд... І ще. Уже зараз справи в ОАСК розглядаються не менше ніж по півроку через брак суддів і великого навантаження. А ліквідація, яку задумав Зеленський, однозначно призведе до подовження цих термінів на невизначену кількість часу. Як наслідок — це обмежить можливості українців і українського бізнесу оскаржувати рішення органів державної влади, що неминуче позначиться на кількості перевірок та "апетитах" чиновників".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли про те, що брата Павла Вовка, одного з суддів ОАСК, затримали з колегою при отриманні великого хабаря. Більше подробиць шукайте в нашому матеріалі. Також ви можете прочитати, як експерти оцінюють подальший розвиток цієї справи.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини