Головна Новини Політика рада Ротації в Кабміні та законопроекти у турборежимі: що відбувається в Раді
commentss НОВИНИ Всі новини

Ротації в Кабміні та законопроекти у турборежимі: що відбувається в Раді

Парламентарі провели кадрові перестановки в Кабміні, а також підтримали низку важливих законопроектів

20 березня 2023, 19:27
Поділіться публікацією:

У понеділок, 20 березня, у Верховній Раді був дуже насичений день. Відставляли трьох міністрів, приймали низку рішень, що мають економічне, оборонне та інші значення. Експерти спеціально для видання "Коментарі" проаналізували те, що відбулося в парламенті.

Ротації в Кабміні та законопроекти у турборежимі: що відбувається в Раді

Верховна Рада України. Фото: з відкритих джерел

З насиченого порядку денного варто виділити імплементацію в Україні міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков із насиченого порядку денного особливо виділив законопроект №8131 – імплементацію в Україні міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки (CRS), який був підтриманий загалом (263 голоси).

"Те, що ВР ухвалила відповідний документ – дуже важливо з урахуванням того, що наша країна інтегрується в ЄС. І у нас мають бути відповідні критерії щодо відкритості, прозорості, можливості правоохоронних та податкових органів інших країн отримати, у разі потреби, доступ до відповідної фінансової інформації в Україні. Як і наші аналогічні органи – доступ до закордонних рахунків того чи іншого депутата", – пояснює експерт.

Україна, наголошує він, не збирається ставати "діркою", "сірою зоною", чимось недоступним для загальноприйнятих норм обміну фінансовою інформацією.

"Щодо ротації в Кабміні – це процес природний, що сприяє розвитку країни, удосконаленню сфери держуправління, – зазначає Олексій Плотніков. – Сподіваємось, усі зміни підуть лише на користь Україні".

Україна вимагає системних змін, а також зміни існуючої системи

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь вважає, що зараз ми спостерігаємо в Раді активний турборежим-2.

"Ми вже були свідками турборежиму-1, який приніс мало гарного. Сумніваюсь, що ефективним виявиться і турборежим-2. Я не чекаю якихось суперрезультатів внаслідок кадрових змін у Кабміні, а також низки ухвалених законопроектів, – зізнався експерт. – Все тому, що залишаюся на тих самих позиціях, що й раніше. А саме Україна вимагає системних змін, а також зміни існуючої системи. І тут точковими кадровими питаннями, тими чи іншими законопроектами проблему не вирішити".

На думку Руслана Соболя, кращого часу, ніж одразу після перемоги, щоб переписати правила гри в країні, Україна не матиме.

"У нас війна, економічна криза (ми на зовнішніх дотаціях), політична криза (ми не змогли запобігти російському вторгненню, витягували все виключно на героїзмі українців, включаючи ЗСУ – це не заслуга держави, це заслуга суспільства). А потім, – наголошує експерт, – необхідна зміна системи. Зміною просто облич у старій системі справі не допоможеш. Є винятки. Звільнений сьогодні голова Мінцифри Михайло Федоров (який, на відміну від інших звільнених – міністра освіти та науки Сергія Шкарлета та міністра зі стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна повернеться на свою посаду, але з більш розширеними функціями) – приємний виняток. Але такі винятки лише підтверджують правило. Суть у тому, що система застаріла. Вона асимілює людей, котрі туди потрапляють. Важлива зміна всіх дійових осіб. Тоді Україна матиме шанс на майбутнє, за яке ми боремося. Вигравши війну, нам важливо не програти мир".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Путіна висунули новий ультиматум щодо зернової оборудки: про що це говорить – як бути Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Ігор

20 березня 2023, 20:32

Так, так! Повторюйте мантру: "Одразу після війни", "От як війна закінчиться, так і одразу". Дайте корумпованій Хунті нескінченний термін користуватись владою. Фінаншист Гетманцев так і говорить: під час війни нічого змінюватись не буде. Вони зацікавлені у тривалому конфлікти і впевнені, що протягом війни в них владу ніхто не відбере.


Новини