Головна Новини Політика рада Разумков виступає проти законопроєктів Банкової: чим закінчиться протистояння
commentss НОВИНИ Всі новини

Разумков виступає проти законопроєктів Банкової: чим закінчиться протистояння

Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що свідчить ця ситуація і як вона може розвиватися далі

20 вересня 2021, 15:02
Поділіться публікацією:

На засіданні Погоджувальної ради 20 вересня лідери депутатських фракцій і груп Верховної Ради прийняли рішення про включення до порядку денного законопроєктів №5599 (про олігархів) і №5600 про наповнення бюджету (нові податки). Причому спікер парламенту Дмитро Разумков, який відправив законопроєкт про олігархів на розгляд Венеціанської комісії, після чого чутки про його можливу відставку спалахнули з новою силою, виступав проти.

Разумков виступає проти законопроєктів Банкової: чим закінчиться протистояння

Дмитро Разумков і Володимир Зеленський - фото з відкритих джерел

Щоб розібратися в ситуації, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Для Разумкова те, що відбувається, — не більше, ніж можливість показати свої відмінності від Зе-команди та ОП

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що Разумков посів юридичну позицію, яку Офіс президента (ОП) намагається представити як політичну.

"Для Разумкова те, що відбувається, — не більше, ніж можливість показати свої відмінності від Зе-команди і ОП. Але він, звичайно, буде намагатися на цьому заробити політичні бали", — зазначає Микола Давидюк.

Для населення ж важливо, щоб боротьба з олігархами була в реальності, а не на папері, впевнений експерт. Щоб ми фактично бачили, як самі товсті гаманці країни почнуть платити реальні податки і ділитися з населенням вкраденим.

"Поки ні від однієї з позицій, які ми чуємо у ВР, деоліграхізацією не пахне. Усе це — імітація", — резюмує Микола Давидюк.

В очах виборців Разумков буде на білому коні, а ті, хто протягнув цей непотрібний закон, будуть поваленими

Політичний експерт Михайло Чаплига передбачає, що групи, які орієнтовані в парламенті на Разумкова, голосувати за котраверсійні законопроєкти, з таким завзяттям, що просуваються Банковою, не будуть.

"Зеленському ж важливо продемонструвати максимальну мобілізацію під внесені ним ініціативи. Фактично голосування за т.зв. "Закон про олігархів" стане тестом для самого Зеленського — наскільки йому вдалося приструнити власну фракцію. Якщо подібні проєкти підтримає тільки монобільшість, це покаже реальну кількість голосів, які може мобілізувати Банкова під ініціативи, непопулярні в народі і серед депутатів", — пояснює Михайло Чаплига.

Він вважає, що клінчу між Зеленським (ОП) і Разумковим зараз не буде.

"За великим рахунком, норми проєкту закону №5600 явно не готові, щоб їх голосували у другому читанні. Розгляд у профільному Комітеті відбувся з порушеннями, парламент може бути заблокований через поправки, — говорить експерт. — Що стосується законопроєкту №5599 (деолігархізація) — за будь-якого результату перемагає Разумков. Тим, хто знає норми держави і права — очевидно, що цей закон порушує базові права людини. Відповідно висновок Венеціанської комісії буде негативним. І незалежно від того, як проголосує парламент, свого часу прийде і висновок "Венеціанки", який буде розгромним. Відповідно, в очах виборців Разумков буде на білому коні, а ті, хто протягнули цей непотрібний закон, стануть поваленими".

Зараз стає зрозуміло, що це повноцінна боротьба за другий термін, яку розпочало оточення Зеленського

Політичний консультант, голова Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко впевнений, що деолігархізація, по суті, є однією зі стратегій Банкової в рамках комплексу заходів із консолідації влади.

"У розрізі цієї стратегії Банкова позбавляється від попутників і автономних фігур, таких як мер Києва Кличко і спікер ВР Разумков. Вже зараз стає зрозуміло, що це повноцінна боротьба за другий термін, яку розпочало оточення Зеленського", — каже Ярослав Божко.

Водночас Разумков, блокуючи такі ініціативи, ставить за мету отримати лояльність великих фінансово-промислових груп, вважає експерт. Акцентуючи, що в реальності закон про деолігархізацію — це лише символічна, а не реальна загроза їхньому впливу.

Раніше видання "Коментарі" писало, що Разумков розповів, які суми пропонують нардепам за відставку деяких міністрів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини