Головна Новини Політика рада Рада прийняла резонансний закон про деолігархізації: чи вдасться зменшити вплив олігархів в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада прийняла резонансний закон про деолігархізації: чи вдасться зменшити вплив олігархів в Україні

Проект закону підтримали 279 народних обранця

23 вересня 2021, 15:43
Поділіться публікацією:

Верховна Рада прийняла закон "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значний економічний або політичний вага в суспільному житті (олігархів)" (№5599, він же "законопроект про деолігархізацію"). "За" проголосували 279 нардепів, причому 229 голосів дала фракція "Слуга народу". Відмовчалися ОПЗЖ, "Батьківщина", "Європейська солідарність".

Рада прийняла резонансний закон про деолігархізації: чи вдасться зменшити вплив олігархів в Україні

Закон про боротьбу з олігархами. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Експерти розповіли виданню "Коментарі", про що говорить такий розклад під час голосування, а також те, як події можуть розвиватися далі.

Вплив олігархів і різноманітних фінансово-промислових груп на "Слуг народу" виявився куди менше, ніж вплив президента

Політолог Валентин Гладких вважає, що Володимиру Зеленському та пропрезидентській фракції вдалося подолати спроби призупинити, відтягнути, відкласти розгляд цього законопроекту.

"Давайте згадаємо, як розвивалася ця історія. Спершу говорили, що це абсолютно нікчемний законопроект, що ніяких наслідків не буде. А поступово, з кожним кроком, коли стало зрозуміло, що президент налаштований серйозно, опір прийняттю даного законопроекту посилився. І вінцем цього опору стало рішення спікера ВР Дмитра Разумкова направити проект закону на розгляд Венеціанської комісії, хоч її участь в процесі законотворення України жодним чином не передбачена. Тобто, це говорить про те, що цей законопроект становить загрозу для українських олігархів. І що саме вони надавали йому запеклий опір", — зазначає політолог.

Він нагадує, що багато хто прогнозував, ніби у фракції "Слуга народу" не вистачить голосів, щоб підтримати цей законопроект. Говорили про сильний вплив олігархів на СН.

"Але, як бачимо, СН дала 229 голосів за мінімально необхідних 226. Тобто, навіть цього вистачило б. Але законопроект підтримали також депутатські групи "За майбутнє" (18), "Довіра" (15), фракція "Голос" (11) і позафракційні (6). Виходить, насправді вплив олігархів і різноманітних фінансово-промислових груп на СН виявився куди менше, ніж вплив президента. І це саме пропрезидентська політична сила, а не щось зшите з різних шматочків, як люблять розповідати опоненти чинної влади. Фракція СН продемонструвала свою цілісність стосовно політики з деолігархізації", — вважає Валентин Гладких.

Показовим він називає те що, за законопроект не голосували фракції "Батьківщина" Юлії Тимошенко, ОПЗЖ Віктора Медведчука і "Європейська солідарність" Петра Порошенка.

"Це дасть привід говорити про якийсь олігархічний консенсус між керівництвом даних політсил, — припускає експерт. — Вони могли керуватися різними мотивами, не даючи голоси за законопроект №5599. Але виглядати все буде саме так, ніби ці фракції захищають інтереси олігархів. До речі, з Порошенком і Медведчуком все зрозуміло. Вони гарантовано потрапляють до реєстру олігархів, тому що є олігархами. Тому їхні мотиви зрозумілі. Що стосується позиції "Батьківщини" і Тимошенко, то з їхнього боку не було якихось категоричних заперечень, блокування трибуни (як робили ОПЗЖ і Євросолідарність). Швидше зауваження від "Батьківщини" стосувалися якихось юридичних моментів і колізій. Можливо, бажання доповнити даний проект закону якимись нормами, які зробили б його більш дієвим".

Прогнозуючи, як буде ситуація розвиватися далі, політолог висловив упевненість, що хтось внесе постанову, яка заблокує на деякий час підписання даного законопроекту.

"Будуть посилатися, наприклад, на якісь процедурні порушення. Швидше за все, Рада відхилить цю пропозицію, і законопроект піде на підпис до спікера. І подивимося, яка буде позиція Разумкова. Чи вистачить у нього мужності, щоб виконати свої конституційні повноваження глави ВР — і підписати підтриманий нею закон. Якщо вистачить — документ відправлять на підпис президенту, — пояснює Валентин Гладких. — Далі, думаю, група депутатів від фракцій Порошенка і Медведчука, в який раз демонструючи свою єдність з ряду позицій, звернуться до Конституційного суду України щодо нібито неконституційності окремих положень законопроекту. Він піде на розгляд КСУ. Подивимося, чи захочуть вони йти на подальшу конфронтацію із президентом і спробують захищати олігархів (а саме так це буде виглядати в очах українського суспільства), або визнають його конституційним. Не виключено, що КСУ, розуміючи всі наслідки, буде максимально затягувати розгляд цього питання".

За словами експерта, головне — які будуть практичні наслідки, якщо закон набуде повноцінну силу. Чи вдасться послабити вплив олігархів на українську політику.

"Сподіваюся, це лише перший крок. І ми побачимо незабаром цілий ряд законопроектів, спрямованих на врегулювання антимонопольного законодавства, питань фінансування політичних партій, посилення відповідальності за незаконне збагачення, запобігання конфлікту інтересів та багато чого іншого. Тому що одним законопроектом №5599 проблему олігархів не вирішити", — констатує Валентин Гладких.

Проблему олігархізації української економіки необхідно вирішувати, але вона не вирішиться одним законом

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова впевнена, що проект закону про деолігархізацію написаний за принципом: своїм — все, ворогам — закон.

"У нас є близькі до влади олігархи, які володіють і телеканалами і впливом на Кабмін і самого президента. Політики, не соромлячись, зустрічаються і консультуються з ними у всіх на очах. Тобто, не приховують той факт, що ці люди впливають на політику в країні, — зазначає експерт. — Ви собі уявляєте, щоб Партія олігарха проголосувала за закон проти цього ж олігарха? Бджоли проти меду".

З іншого боку, продовжує Тетяна Лупова, всі наші президенти володіли бізнесом, необхідною сумою грошей і засобами масової інформації в тій чи іншій формі, включаючи нинішнього.

"Але є ж РНБО, за яким фактично останнє слово в складанні реєстру олігархів, — нагадує експерт. — Проблему олігархізації української економіки необхідно вирішувати, але вона не вирішиться одним законом. Обмежити ж вплив олігархів на політику, тоді як вся наша державна система, закони про вибори, включно з фінансовою цензом, побудовані для зручності постійного і повного впливу великого капіталу, поки не вдасться".

Раніше портал "Коментарі" писав , що Гордон розповів, яку головну мету переслідує влада, просуваючи деолігархіческій закон.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини