Головна Новини Політика рада Протиріччя в законі про олігархів: як далі складеться доля резонансного документа
commentss НОВИНИ Всі новини

Протиріччя в законі про олігархів: як далі складеться доля резонансного документа

На думку експерта, взавзаємовиключні правки - додаткова обставина, щоб грати на перегляді закону про деолігархізацію в Конституційному суді України

24 вересня 2021, 12:05
Поділіться публікацією:

За закон про олігархів, який прийняла Верховна Рада підтримала 23 вересня, доведеться голосувати повторно. Про це в своєму Telegram-каналі пише глава фракції "Голос" Ярослав Железняк.

Протиріччя в законі про олігархів: як далі складеться доля резонансного документа

Закон про боротьбу з олігархами. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

За його словами, були одночасно враховані три правки (396,398,406), які суперечать одна одній. А тому статтю 5 (про те, як олігарх визнається олігархом) горезвісного закону №5599 потрібно буде нібито переголосовувати.

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко розповів порталу "Коментарі", чи дійсно є така необхідність — і як взагалі відбувається процедура введення закону в силу.

За словами експерта, після того, як ВР підтримала той чи інший законопроект, відбуваються техніко-юридичні правки. Суть в тому, що Апарат ВР дивиться на поправки, які були проголосовані, і готує остаточний текст законопроекту.

"Те, що проголосували кілька взаємовиключних поправок, можна вирішити двома способами. Або ставити на переголосування законопроект (що навряд чи). Або "забити" — і в процесі відпрацювання техніко-юридичних правок обрати ту, яка більше підходить, віддати на підпис і сказати — ось, будь ласка, проголосовано це. Швидше за все, так і зроблять", — вважає Богдан Бондаренко.

Після цього документ повинен підписати глава профільного Комітету. Потім той слідує на підпис голові Верховної Ради.

"Законопроект може підписати і заступник голови ВР, — зазначає експерт. — Але швидше за все, це зробить спікер Дмитро Разумков, хоч він і критикував даний документ. Можливо, раніше вийде з лікарняного (він хворіє коронавірусом). З політичної точки зору не підписати законопроект про деолігархізацію — смерті подібно. Думаю, Разумков це розуміє", — підкреслює Богдан Бондаренко.

Після підпису спікера документ передають на підпис президенту. З огляду на, що сам Зеленський активно лобіював законопроект №5599, немає сумнівів, що він його підпише, впевнений експерт.

"Що стосується того, що даний законопроект спрямований на розгляд до Венеціанської комісії. Навіть якщо вона оприлюднить свої висновки за пару місяців, навіть якщо там будуть зауваження, враховувати їх не факт, що стануть. Глобально — вже все, процес запущений. Хтось, можливо, зареєструє законопроект про внесення змін до цього закону. Не виключено, що внесуть якісь косметичні правки. Але довгий час закон буде існувати саме в тому вигляді, в якому його підпише глава держави, — пояснює Богдан Бондаренко. — І навряд чи стануть змінювати ключову роль РНБО в ухваленні рішення по реєстру олігархів. Хоч Разумков зараз пише, що підтримали його поправку про те, що відповідний реєстр буде формувати НАЗК. І з огляду на таку публічну реакцію, він може впертися з підписом. Мовляв, техніко-юридичними правками вирішити це можна, так що треба проголосувати. Але поки він на лікарняному, вирішувати може віце-спікер Стефанчук".

На думку експерта, взаємовиключні правки — додаткова обставина, щоб грати на перегляді закону про деолігархізацію в Конституційному суді України.

"Втім, аргументів для розгляду відповідного запиту (а він точно буде від депутатів, які не підтримали законопроект) у КСУ і так більш ніж достатньо. І по суті законопроекту, і за процесом голосування за нього. І якщо КСУ вирішить, що є неконституційні моменти — закон можуть скасувати. Але я звернув би увагу на політичний момент цього питання. Ось уявіть — в КСУ потрапляє законопроект щодо олігархів. Він знаходить там реально неконституційні моменти. І скасовує його. Але що буде тоді в медійному просторі? "КСУ став на бік олігархів!". "Судді не дають реформувати країну!". "Все проти Зеленського!". І так далі. Тому не варто очікувати що КСУ найближчим часом 2-3 роки, прийме таке рішення. Хоч в Україні все можливо", — резюмує Богдан Бондаренко.

Раніше видання "Коментарі" писало, що, за словами президента Володимира Зеленського, олігархи більше не будуть впливати на політичні процеси в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини