Головна Новини Політика рада Про що говорять рішення парламенту – до чого ще залишилися питання
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять рішення парламенту – до чого ще залишилися питання

Голосування парламенту щодо Арістова та Ткаченка стало відповіддю на резонансне обговорення в суспільстві

27 липня 2023, 18:50
Поділіться публікацією:

Верховна Рада у четвер, 27 липня, ухвалила низку кадрових рішень (у тому числі – про припинення депутатських повноважень "слуги" Арістова, що відпочивав на Мальдівах, а також про відставку міністра культури та інформаційної політики Ткаченка), продовжила дії воєнного стану та загальної мобілізації до 15 листопада, ухвалила низку законопроектів, включаючи (у першому читанні) про поновлення декларування. Як прокоментуєте сьогоднішні рішення парламенту? Про що вони говорять? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорять рішення парламенту – до чого ще залишилися питання

Верховная Рада Укрїни. Фото: сайт Верховної Ради

Кадрові рішення певною мірою стали реактивними

Економічний та політичний експерт Борис Кушнірук вважає, що продовження воєнного стану та мобілізації було цілком прогнозованим. А інші рішення, особливо кадрові, стали, на його думку, певною мірою реактивними. Відповіддю на негативну реакцію суспільства щодо скандалів із тими самими Арістовим та Ткаченком.

"І тут традиційно з'являється "добрий цар", який лає "поганих бояр". Виглядає це смішно, особливо, коли читаєш деякі телеграм-канали, які працюють на Офіс президента. У стилі – у країні працюють лише Зеленський та Єрмак, а решта незрозуміло, що роблять. Ось так це подається. Хоча за великим рахунком усіх людей, яких у нас звільняють після чергових скандалів, привів сам Зеленський. Точніше навіть, не Зеленський (адже це не його люди), а Єрмак чи Коломойський", – пояснює експерт.

Щодо повернення декларування чиновників – це вже реакція і на вимоги суспільства, і на вимоги Заходу, зазначає він.

"Очевидно, що декларування треба поновлювати. Можливо, навіть змінюючи Конституцію, щоб публічні декларації публікували й судді, чого поки що немає, і що фактично створює касту корупційних негідників. Повинні звітувати про доходи усі держслужбовці, включаючи суддів та правоохоронців, – упевнений Борис Кушнірук. – Є ще одна проблема. У нас є певна категорія осіб, які ніби на держслужбі – і ні. Як той самий Арестович, який був радником Офісу президента на громадських засадах. Але він точно жив не за рахунок своїх заощаджень, йому явно платили! І, гадаю, чимало. Те саме стосується Подоляка, який є радником ОП. Потрібно якось урегулювати і це питання – незрозумілий статус осіб, які залишаються поза декларуванням".

Куди не подивися, скрізь – схеми для чиновницького заробітку

Засновник "Студії Здорового Сенсу", підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович розмірковує так:

"Навіть, якщо президент і Рада щодня звільнятимуть по одному корупціонеру або нардепу, який якось інакше проштрафився, вони звільнять їх, у кращому разі, пару-трійку сотень. А держапарат складається приблизно з мільйона людей. І практично кожен є автором якихось схем, фейкових закупівель, обнала тощо. А є ще контрабанда та схеми ПДВ. Є Нацбанк із величезною ставкою та 40 млрд золотовалютних резервів".

Куди не глянь, продовжує експерт, скрізь – схеми для чиновницького заробітку. І навіть під час війни ніхто не хоче перенаправляти ці потоки на виробництво озброєнь, на їх закупівлю.

"Більш того – у нас на цих закупівлях умудряються нагрівати руки, – наголошує Павло Себастьянович. – Тож жодних позитивних змін від звільнення Арістова та Ткаченка я не чекаю. Погано те, що не змінюється сам підхід. Зеленському слід поміняти прем'єр-міністра, причому узгодити нову кандидатуру з народом. І ця людина вже має формувати новий Кабмін. Крім того, президенту слід спитати у народу кандидата на нового голову НБУ. Глави Кабміну і Нацбанку, які реально переживають за Україну, могли б у рази краще, ніж робиться зараз, вирішувати питання виробництва озброєння, підвищення рівня життя людей".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому спливли скандали з військкомом Борисовим та нардепом Арістовим – як відреагував Зеленський.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини