Головна Новини Політика рада Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка)
commentss НОВИНИ Всі новини

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка)

Чому заробітні плати багатьох нардепів набагато вищі за посадові оклади

14 січня 2022, 16:37 comments2965
Поділіться публікацією:

Нещодавно в Апараті Верховної Ради розповіли, хто із народних депутатів заробив найбільше у 2021 році. Так, найбільшою виявилася зарплата нардепа від "Європейської солідарності" Ірини Геращенко — 582 783 грн, за посадового окладу — 22 700 грн.

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка)

Верховна Рада України - фото з відкритих джерел

Портал "Коментарі" вирішив дізнатися, скільки ж у Раді заробляють найбагатші народні обранці, котрі увійшли до списку Forbes-Україна у 2021 році. Крім того, журналістам порталу стало відомо, чому зарплата багатьох народних депутатів набагато вища за посадовий оклад.

Так, на 6-му місці рейтингу Forbes у 2021 році розташувалися  Олександр  і Галина Гереги, засновники мережі гіпермаркетів "Епіцентр". Їхній статок оцінили в 1,7 млрд доларів. Олександр Герега – депутат парламенту, який не входить до складу жодної з фракцій. 2021 року його заробітна плата склала 462 023,86 гривень.

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка) - фото 2

П'ятий президент України та лідер фракції "Європейська солідарність" Петро Порошенко посів 7 місце у рейтингу найбагатших українців зі статками 1,6 млрд доларів. Порошенко – засновник української кондитерської корпорації "Рошен". Зарплата нардепа у 2021 році становила 556 960,84 гривні.

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка) - фото 3

8 місце у списку Forbes дісталося Вадиму Новинському, власнику "Смарт-груп" та засновнику металургійного холдингу "Метінвест". Його статки на 2021 рік — 1,4 млрд доларів. У парламенті Новинський не входить до жодної фракції, а минулого року він заробив 475 500,65 гривень.

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка) - фото 4

12 місце зі статком у 620 мільйонів доларів у рейтингу найбагатших українців посів лідер партії "Опозиційна платформа – За Життя" Віктор Медведчук. У 2021 році Forbes вперше включив опозиційного політика до свого списку. За рік у Раді Медведчук заробив 445 869,10 гривні.

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка) - фото 5

Брати Григорій та Ігор Суркіси розташувалися у списку Forbes на 41 позиції зі статком у 260 мільйонів доларів. Григорій Суркіс – український бізнесмен, футбольний функціонер та член депутатської фракції "Опозиційна платформа – За Життя". Його заробітна плата минулого року становила 416 324,02 гривні.

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка) - фото 6

44 місце у рейтингу найбагатших українців посів Ігор Палиця. Його статки у 2021 році налічували 230 мільйонів доларів. Палиця є головою партії "За майбутнє". Зарплата нардепа виявилась найнижчою з усіх представлених обранців – 333 924,18 гривні.

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка) - фото 7

Максим Єфімов, який контролює компанію "Донбасенерго", посів у рейтингу найбагатших в Україні 51 місце. Статки бізнесмена й політика оцінили у 205 мільйонів доларів. З 2019 року Єфімов – член депутатської групи "Довіра", а його зарплата у парламенті за рік склала 462 010,82 гривні.

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка) - фото 8

Власник бізнес-центру "Парус" Вадим Столар увійшов до списку Forbes-Україна зі статками 175 мільйонів доларів, що дозволило посісти йому 64 місце у 2021 році. Столар – член фракції "Опозиційна платформа – За Життя". Заробітна плата нардепа у 2021 році – 357 437,65 гривень за рік.

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка) - фото 9

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка) - фото 10

Скільки заробляють у Раді найбагатші народні обранці. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

Видання "Коментарі" також дізналося, як нараховується зарплата депутатів Верховної Ради. Так, оклади нардепів визначаються у прожиткових мінімумах, встановлених для працездатних громадян на 1 січня календарного року. Як правило, це 10 прожиткових мінімумів на місяць.

При цьому, зарплати народних депутатів істотно вищі за посадові оклади. В Апараті Верховної Ради пояснили, що згідно з розпорядженням Голови парламенту "Про оплату праці народних депутатів України у 2021 році", нардепам нараховується надбавка за інтенсивність праці у розмірі 100 відсотків від посадового окладу.

Крім того, депутатам парламенту, яким присвоєно почесне звання, або які мають науковий ступінь, здійснюються доплати та надбавки до посадового окладу у таких розмірах:

- доплата за науковий ступінь кандидата наук, доктора філософії – 15%;

— доплата за науковий ступінь доктора наук – 25%;

— надбавка за почесне звання "народний" — 40%;

— надбавка за почесне звання "заслужений" — 20%.

Нардепи зі списку Forbes: скільки заробляють найбагатші народні обранці (Інфографіка) - фото 11


Раніше на порталі "Коментарі" — Журналісти дізналися, скільки Зеленський заробив у 2021 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини