Головна Новини Політика рада Надзвичайний стан в Україні та збільшення видатків на оборону: експерти оцінили рішення ВР
commentss НОВИНИ Всі новини

Надзвичайний стан в Україні та збільшення видатків на оборону: експерти оцінили рішення ВР

Як повідомив на брифінгу секретар РНБО Олексій Данілов, надзвичайний стан в Україні запроваджується терміном на 30 днів із можливістю продовження ще максимум на 30 днів.

23 лютого 2022, 21:52
Поділіться публікацією:

Верховна Рада 335-голосами "за" затвердила запровадження надзвичайного стану (НС) по всій Україні, про особливості якого раніше розповів голова Кабміну Денис Шмигаль.

Надзвичайний стан в Україні та збільшення видатків на оборону: експерти оцінили рішення ВР

Надзвичайний стан в Україні - фото: ООС

Також нардепи підтримали внесення змін до держбюджету з метою збільшення видатків на оборону (планують виділити 9 мільярдів). Рішення прийнято через посилення військової агресії з боку Росії.

Експерти оцінили прийняті парламентом рішення та розповіли, чому вони не були ухвалені раніше.

Надзвичайний стан вводиться, коли відбуваються якісь природні катаклізми, техногенні катастрофи. Ми ж – на межі війни

Військовий експерт, полковник запасу Олег Жданов вважає, що режим НС трохи не відповідає дійсності. І варто було б все ж таки вводити військовий стан.

"Надзвичайний стан вводиться, коли відбуваються якісь природні катаклізми, техногенні катастрофи. Ми ж – на межі війни. Але на безриб'ї і рак риба. НС передбачає певні обмеження щодо переміщення людей, транспорту. Можлива комендантська година, певні цензурні обмеження. Плюс – може застосовуватись Національна гвардія та правоохоронні органи у режимі блокування небезпечних районів, – пояснює експерт. – Швидше за все, зросте кількість нацгвардійців у Донецькій та Луганській областях за рахунок резервів та частин Нацгвардії із західних областей (де більш-менш безпечна ситуація, якщо розглядати ризики російського вторгнення, аніж на сході, півдні та у центрі)".

Олег Жданов вітає збільшення коштів на оборону. Адже зараз, враховуючи зростання ризиків агресії і нашу підготовку до протистояння, підуть великі непередбачені витрати.

"Розгорнути армію до повного штату (включаючи резервістів), нові навчання, перекидання військ – це величезні кошти. До того ж треба створювати значні резерви матеріально-технічних засобів, – зазначає експерт. – Повинні бути серйозні запаси запчастин, медикаментів, треба розгортати ремонтно-відновлювальні батальйони, які ремонтують техніку. Треба переглядати Держзамовлення – запустити чи збільшити певне виробництво. Займатися логістикою: евакуація поранених та вбитих, забезпечення передових елементів. Якщо фронт не потребуватиме забезпечення, якщо все йтиме без перебоїв і правильно, то воїни зможуть спокійно виконувати свої завдання".

Єдина проблема – всі ці архіважливі рішення ухвалені із запізненням

Політолог Віктор Таран називає правильними, але запізнілими всі рішення, які затверджувалися українською владою в останні два дні.

"Це і голосування за введення надзвичайного стану, і виділення додаткових коштів на армію, і дозвіл Кабміну протягом певного терміну вручну розподіляти кошти на оборону. І, звісно, мобілізація резервістів першої хвилі. Єдина проблема – всі ці архіважливі рішення ухвалені із запізненням. Якби їх було прийнято, припустимо, тиждень тому, резервісти вже поповнили б лави ЗСУ, війська були доукомплектовані", – наголошує політолог.

Те саме, за його словами, стосується виділення коштів на армію. Віктор Таран акцентує, що є проблеми із нестачею дизельного палива, снарядів 152 мм калібру тощо. Ухвали керівництво країни відповідні рішення раніше – наші військовослужбовці були б краще оснащені.

"Чому це не зробили раніше? Відповідь ми знаходимо в словах президента Зеленського та голови фракції "Слуга народу" Арахамії, які кілька тижнів тому називали попередження західних медіа та політиків про загрозу російського вторгнення – фейками, міфами, інформаційною війною. Мовляв, нічого подібного не буде, нема чого сіяти паніку. Чому такою була риторика? Тому що, як говорив Зеленський якийсь час тому, у нього в голові вже війна закінчилася. І він ніяк не міг повірити, що вторгнення можливе. Навіть в одному з останніх звернень він сказав, що не вірить, що російський народ воюватиме проти України. Тобто він досі не може в це повірити. Але реальність – інша. Вона протвережує і змушує вживати таких заходів, які ще нещодавно здавалися цій владі немислимими. Тому що, якщо цього не робити, країна може просто зникнути", – резюмує експерт.

Раніше на порталі "Коментарі" — відмова від мобілізації та програма економічного патріотизму: експерти оцінили плани Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини