Головна Новини Політика рада Підсумки роботи Верховної Ради за рік: чому з ефективністю парламенту досі проблеми
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки роботи Верховної Ради за рік: чому з ефективністю парламенту досі проблеми

Якісний показник у цьому складі парламенту продовжує бажати кращого

22 грудня 2023, 15:17
Поділіться публікацією:

Верховна Рада завершила свою роботу цього року. Під час останнього засідання, що відбулося 21 грудня, парламентарі ухвалили низку рішень, у тому числі – легалізувавши медичний канабіс. Як оцінюєте роботу ВР за рік? Що слід зробити, щоб наші парламентарі стали більш ефективними? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Підсумки роботи Верховної Ради за рік: чому з ефективністю парламенту досі проблеми

Верховна Рада. Фото: з відкритих джерел

Поліпшити роботу Ради можна єдиним способом – переобрати її

Аналітик "Центру розумних рішень" В'ячеслав Черкашин вважає, що у фіскальному сенсі парламентський рік був неоднозначним.

"Це був час кулуарного згортання під зовнішнім тиском військової та податкової реформ, більшості пільг, обіцяних людям до кінця війни, початок масових податкових перевірок та штрафів. На жаль, втручання держави в економіку неухильно зростатиме, а на Україну, згідно з оновленим Меморандумом з МВФ, чекає чотирирічна епоха високих податків", – прогнозує експерт.

Оберненою стороною парламентського року, за його словами, став нормативний єврофорсаж, який дозволив впевнено рухати країну до ЄС.

"Взято курс на перезавантаження Бюро економічної безпеки та контролюючих органів, відкрито реєстри відшкодування ПДВ та декларації чиновників. Інакше кажучи, парламент зробив чимало на четвертий рік свого існування у нинішньому вигляді, але міг зробити набагато більше", – упевнений В'ячеслав Черкашин.

На його думку, покращити роботу Ради можна єдиним способом – переобрати її. Чого самі депутати, зміна яких мала статися ще восени, явно не хочуть.

"Ну, а останній рік роботи цього скликання — найслабший і не ефективний", — констатує експерт.

Частина нардепів стала фігурантами гучних скандалів, а деякі навіть – кримінальних проваджень

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"Якісний показник у цьому складі парламенту, на жаль, кульгає. Частина нардепів стала фігурантами гучних скандалів, а деякі навіть – кримінальних проваджень. Є й ті, хто, схоже, є присутнім на засіданнях ВР у режимі відеоконференції, завдяки міністру юстиції Денису Малюсьці, який провів інтернет до Київського слідчого ізолятора".

Країна керується фактично рішеннями президента та його Офісу, зазначає експерт. І керована Рада зазвичай ці рішення приймає.

"У таких умовах чекати на щось від парламенту не доводиться, – пояснює Сергій Войченко. – В ідеалі нардепам слід би сконцентрувати максимум зусиль на законодавчих змінах, що сприяють зміцненню обороноздатності України. Але цього немає... А скандали навколо часткового скасування "правок Лозового", внесення змін до кримінально-процесуального кодексу (щодо термінів досудового розслідування), лише підтверджують, що нардепи здебільшого зайняті популізмом. І, коли вони потім самі стають фігурантами кримінальних проваджень – відчувають уже на собі свої правки. Більш ефективною робота парламенту стане не від умовної перетасовки ліжок у борделі (як у старому анекдоті), а від зміни кадрів".

Роботи в країні – повно, а депутати йдуть на канікули

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь вважає, що під час війни парламент не має права йти на канікули.

"У нас зараз немає ні червоних днів календаря (як вихідних), ні канікул. Країна в реальному секторі мобілізована, а у ВР чомусь – канікули, – дивується експерт. – Щодо оцінки роботи Ради... Як відомо, немає межі досконалості. А наш парламент до досконалості, м'яко кажучи, не дотягує".

Законодавчо та економічно ми воюємо вкрай слабо, наголошує Руслан Соболь. ВПК дуже мляво набирає обертів. Не запускаються підприємства, які можуть зараз випускати снаряди, патрони тощо.

"Нам потрібно відкривати нові виробництва, які, наприклад, масово виготовляли б пікапи (великовузлове складання тих же авто ми могли б робити – нехай не у прифронтовому Запоріжжі, але – у Києві, Луцьку, Львові), дрони різного виду (особливо FPV), медичні ліжка, одяг та взуття для військовослужбовців. Все це можна потім перепрофілювати на цивільне життя, – пояснює Руслан Соболь. – А ми втрачаємо зараз цю нагоду. Партнери нам точно допомогли б з фінансуванням. У нас захищеніші Київ, Західна Україна. Будували б там усе! Де відповідні ініціативи нардепів – щодо пільг для таких підприємств, за безліччю інших моментів?".

Натомість, замість того, щоб залякувати тих українців, хто виїхав за кордон і не бажає повертатися, слід створювати підприємства та запрошувати їх туди, упевнений експерт. Забезпечувати місце роботи, гідну зарплату, житло (якщо це люди із тимчасово окупованих територій).

"Що роблять Рада, Кабмін у цьому напрямі? Роботи у країні – повно. А депутати йдуть на канікули. Або легалізують медичний канабіс. Останнє – непогано. Але точно не у пріоритеті, – наголошує Руслан Соболь. – А пріоритети у нас екзистенційніші. Бути чи не бути".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді 2023-й став роком нездійснених надій: які очікування від 2024-го.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини