Головна Новини Політика рада Імпорт товарів для потреб оборони тепер без податків: про що це говорить – до чого готується Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Імпорт товарів для потреб оборони тепер без податків: про що це говорить – до чого готується Україна

Ініціатива парламенту є позитивною, але слід продумати систему мінімізації корупційних ризиків

11 квітня 2023, 09:40
Поділіться публікацією:

Верховна Рада України на засіданні у понеділок, 10 квітня, ухвалила закони про внесення змін до Податкового та Митного кодексів. Так, було звільнено від податку на додану вартість операції з постачання/ввезення товарів для потреб безпеки та оборони України в період воєнного стану. Експерти оцінили для видання "Коментарі" дані зміни.

Імпорт товарів для потреб оборони тепер без податків: про що це говорить – до чого готується Україна

Митниця. Фото: з відкритих джерел

Важливо, щоб ті ж товари подвійного призначення, не призначені на потреби оборони, не декларувалися під відповідними кодами на пільгових умовах

Голова ради в Інститут податкових реформ, віце-президент в Асоціації платників податків України Олена Хотенко впевнена, що парламентарі правильно зробили, підтримавши ці ініціативи.

"Для потреб оборони України з-за кордону справді ввозиться велика кількість різноманітної продукції, за яку неправильно переплачувати. Адже це або гуманітарна допомога, або щось, придбане коштом, зібраним волонтерами, або те, що необхідно державі (держпостачання)", – пояснює експерт.

Головне, акцентує вона, щоб були чітко прописані правила розмитнення відповідних товарів, правильно виписані коди УКТЗЕД (Український Класифікатор Товарів Зовні Економічної Діяльності – загальноукраїнський класифікатор товарів, застосування якого передбачено митним законодавством), вірно оформлений сертифікат кінцевого споживача (наприклад, вони справді йдуть на потреби оборони). Ну і, звісно, щоб ухвалені зміни реально запрацювали – без затримок та корупційних ризиків.

"Важливо, щоб ті ж товари подвійного призначення, які насправді не призначені на потреби оборони, не декларувалися під відповідними кодами, на пільгових умовах. Потрібно продумати систему мінімізації подібних корупційних ризиків, які можуть кинути тінь на цю позитивну ініціативу", – констатує Олена Хотенко.

Україна готується збільшувати потужності свого військово-промислового комплексу

Глава Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслан Соболь міркує так:

"Прийняті Радою податкові та митні зміни говорять про те, що Україна готується до затяжної війни. У супровідних документах наголошується, що від оподаткування при ввезенні в нашу країну звільняються такі види продукції як порох, вибухові речовини, спеціальна хімія (для виробництва боєприпасів), засоби радіоелектронної розвідки та радіоелектронної боротьби (РЕБ), автомобілі спецпризначення, станції радіолокації, мобільні ремонтні майстерні, що використовуються в оборонних цілях, військові кораблі та катери. Але, гадаю, певні види продукції просто не були оприлюднені, бо мають залишатися поза розголосом".

Немає сумнівів, продовжує експерт, що Україна готується збільшувати потужність свого військово-промислового комплексу (ВПК), який має ударно працювати і після нашої перемоги.

"Хороша новина, що можуть з'явитися нові підприємства (переважно державні), які виготовлятимуть озброєння та боєприпаси. Можливо, ми надалі станемо топовим експортером продукції власного ВПК. Але швидких змін на краще, зокрема в економіці, мабуть, не варто очікувати, – вважає Руслан Соболь. – Тож відповідні рішення парламенту – скоріше вимушена потреба, яка давно назріла. Наразі її, нарешті, формалізували у вигляді змін до Податкового та Митного кодексів".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому влада вирішила змінити "дивлячого" за бюджетом – чи справді назріло питання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини