Головна Новини Політика рада Імовірність нового розпуску Верховної Ради: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Імовірність нового розпуску Верховної Ради: що кажуть експерти

Експерти вважають, що на сьогодні реальність розпуску парламенту в Україні дуже перебільшена

28 квітня 2021, 15:52
Поділіться публікацією:

У глави української держави Володимира Зеленського на сьогодні є юридична підоснова для ймовірного розпуску парламенту — начебто Рада ще взимку 2020 року не працювала більше місяця. За словами першого віце-спікера ВР Руслана Стефанчук, президент має право скористатися такою можливістю і "розігнати" депутатів.

Імовірність нового розпуску Верховної Ради: що кажуть експерти

Експерти оцінили вірогідність розпуску парламенту. Колаж: "Коментарі" / Д.Романюк

"Коментарі" вирішили поцікавитися у експертів, чи дійсно у Зеленського є подібна юридична можливість — розпустити ВР, якщо та не збиралася на засідання протягом 30 днів. Фахівці також поділилися своїми прогнозами щодо того, чи піде президент на подібний крок.

"Сьогоднішня аргументація не сильніша і не слабша тієї, якою керувалися два роки тому"

Керівник Центру аналізу та стратегій (ЦАС) Ігор Чаленко зазначає, що Конституція України в статті 90 вказує три підстави, при досягненні яких президент наділяється правом дострокового припинення повноважень Верховної Ради.

"По-перше, це несформування коаліції протягом місяця роботи парламенту. По-друге, якщо за 60 днів після відставки уряду не сформовано його новий склад. І третє — неможливість розпочати пленарні засідання протягом 30 днів під час однієї сесії", — пояснив Чаленко.

На думку експерта, ключове в останньому пункті, про який і говорив віце-прем'єр Стефанчук, — саме неможливість.

"Як на мене, юридично прямих підстав для розпуску немає, — стверджує Ігор Чаленко. — Оскільки із 21 грудня по 22 січня Верховна Рада працювала згідно із прийнятим календарним планом в режимі роботи комітетів, а також роботи з виборцями".

При цьому керівник ЦАС підкреслює, що єдиний орган, який може трактувати норми Основного закону — це Конституційний суд України. Саме КСУ в 2019 році дав остаточне зелене світло розпуску парламенту минулого скликання, хоча деякі експерти-конституціоналісти ставили під сумнів обґрунтованість використання пункту про несформованість коаліції, нагадує Ігор Чаленко.

На його думку, розпуск парламенту в нинішніх умовах — це політико-правове рішення.

"Сьогоднішня аргументація для цього не сильніша і не слабша тієї, якою керувалися в ситуації дворічної давності. Вона спрацює при двох складових. По-перше, прихована апаратна робота. Очевидно, що Офіс президента продовжує нарощувати свій вплив в КСУ. По-друге, громадська думка", — міркує експерт.

Так, Ігор Чаленко нагадав, що в суспільстві продовжує зростати підтримка дострокових виборів до парламенту. Як приклад, фахівець навів лютневі дані групи "Рейтинг" — коли "за" відповідний крок висловилося 63% опитаних українців. Зростання на відразу 5 пунктів стався всього за два місяці, нагадав Чаленко. Тому він вважає, що опція дострокового припинення повноважень Верховної Ради сьогодні дійсно робоча.

А ось спілкування Офісу президента з групами впливу всередині фракції СН керівник ЦАС порівнює з подорожжю канатоходців над прірвою.

"Кожне нове результативне голосування обходиться дорожче в усіх сенсах, — пояснює Ігор Чаленко. — У підсумку до розпорядку роботи парламенту потрапляють в основному стерильні проекти. В умовах повної втрати контролю над більшістю Зеленський може піти на переформатування Верховної Ради, поки це дозволяють робити сьогоднішні рейтинги. Так, монобільшості не буде, проте і сьогодні ми бачимо роботу де-факто ситуативних коаліцій. Більшість нинішніх народних депутатів із партії влади виявляться поза стінами парламенту. Мабуть, цей страх і є одним з останніх інструментаріїв для Офісу президента досягати поставлених цілей".

"Реальність розпуску парламенту дуже перебільшена"

Глава Центру політичних студій "Доктрина" Ярослав Божко пояснює, що у президента, дійсно, є право розпуску Верховної Ради, якщо вона не збиралася протягом 30 днів. Також є фактично відсутня правляча коаліція.

"Що вважати коаліцією і фактором її існування — питання вкрай політизоване в Україні, — зазначає експерт. — Адже ми пам'ятаємо і вимоги суто по входженню в коаліцію цілих фракцій, і рішення Конституційного суду по можливості входити до коаліції персонально. Однак існування самої теоретичної можливості для президента розпустити парламент зовсім не означає її практичне втілення".

На думку Ярослава Божко, на Банковій чудово розуміють, що електорального домінування партії "Слуга народу", як це було в 2019-у, на нових виборах вже не буде. Це підтвердили ті ж місцеві вибори восени 2020 року.

"У разі перевиборів доведеться домовлятися на менш вигідних умовах, ніж це доступно зараз, зі своєю ж фракцією. Тому реальність розпуску дуже перебільшена,  вважає експерт.  Є політсили і групи впливу, які в цьому зацікавлені, але фактично в цьому сценарії інтересу у гравців, які приймають рішення, немає".

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, хто із українських міністрів уже найближчим часом може звільнити займану ним посаду. Більше подробиць шукайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися, конфліктують між собою, на думку Руслана Стефанчука, Володимир Зеленський і спікер ВР Дмитро Разумков.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

der

28 квітня 2021, 18:16

Скоро лето - приведи свое тело в порядок! Подкачаться и похудеть теперь возможно без диет и спорта, притом быстро и недорого. Реально рабочая штука и подходит даже самим ленивым, вот почитай мой опыт ---- http://bit.do/lblog


Новини