Головна Новини Політика рада Деолігархізація України: чи буде користь від ініціатив Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

Деолігархізація України: чи буде користь від ініціатив Зеленського

Експерти злегка скептично підходять до оцінки підтриманого парламентом «антиолігархічного» закону

1 липня 2021, 20:00
Поділіться публікацією:

Четвер, 1 липня, видався дуже "врожайним" на прийняття різних законів в парламенті. За один із них — законопроєкт Володимира Зеленського про олігархів — проголосовали 275 нардепів. "Коментарі" попросили експертів пояснити, чи буде користь від цих ініціатив і чому політсили Ради голосували за документ по-різному.

Деолігархізація України: чи буде користь від ініціатив Зеленського

Рада підтримала у першому читанні закон про олігархів. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Можна розцінювати це як черговий крок до узурпації влади"

Політичний експерт Дмитро Воронков, оцінюючи результати голосування, зазначив, що раніше в пресі з'явилася інформація, мовляв керівник фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія попередив "слуг".

"Нібито якщо хто не проголосує, його виключать із монобільшості через те, що за такою людиною нібито може стояти якийсь олігарх. Тож можна розцінювати це голосування, як те, що пройшло під певним тиском. Втім, всі президентські ініціативи проходять під таким "патронатом" партійної дисципліни. І рано чи пізно їх усе ж приймають", — каже фахівець.

До самого закону у Дмитра Воронкова, як у і низки інших експертів, багато питань.

"Документ має досить розмиті формулювання, а також механізми, якими можна грати. Якщо людина володіє медіахолдингом, медіаструктурою, то її, виходячи із законопроєкту, можна назвати, на погляд влади, бізнесменом або олігархом. Не зрозуміло, чому власник будь-якого телеканалу обов'язково повинен мати відношення до олігархату", — зазначає фахівець.

На думку Дмитра Воронкова, цей закон виглядає ніби зашморг в руках Офісу президента.

"Особливо якщо враховувати, що визначати, хто олігарх, а хто ні, буде підконтрольна ОП Рада нацбезпеки і оборони, повноваження якої ще більше посилилися. Можна розцінювати це як черговий крок до узурпації влади. Так деякі країни приходять до авторитаризму", — попереджає політексперт.

На його думку, подібний закон взагалі не потрібен.

"У нас є Антимонопольний комітет України. І саме він повинен припиняти спроби олігархату породжувати монополізацію деяких секторів економіки, галузей. Виписувати новий закон для цього не необхідності. Досить, щоб відповідні органи виконували свої обов'язки. А так — ми бачимо просто пошук нових важелів контролю з боку влади", — резюмує Дмитро Воронков.

"Значення цього закону дуже гіперболізоване"

На думку політолога Володимира Цибулька, закон про олігархів, прийнятий в першому читанні, виглядає як кістка, кинута депутатами "Слуги народу" своїй ієрархії в Офісі президента.

"Якщо до другого читання медійна істерія навколо олігархів спаде, тим більше, якщо сама ідея повторного походу в президенти для Володимира Зеленського також вичерпається, деолігархізація тихо зійде з вершин медійної істерії", — вважає Володимир Цибулько.

Ефект від прийняття цього документа насамперед політтехнологічний, зазначає експерт.

"Значення цього закону дуже гіперболізоване. Але свою місію відволікання уваги від введення в дію ринку землі, який згодом буде визнаний шоковим, цей псевдозакон таки виконав",—- констатує політолог.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, чекати українцям винесення питання про статус олігархів на суд національного референдуму. Що про це думають експерти, читайте в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, кого в Україні можуть зарахувати до олігархів.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

иван

2 липня 2021, 06:38

Пока хоть один олигарх не сядет за свое воровство, все это ПОКАЗУХА.


Новини