Головна Новини Політика внутрішня політика Питання про статус олігархів: чи підтримає Рада законопроєкт або Україну чекає «антиолігархічний» референдум
commentss НОВИНИ Всі новини

Питання про статус олігархів: чи підтримає Рада законопроєкт або Україну чекає «антиолігархічний» референдум

2 червня президент Володимир Зеленський виніс на розгляд Верховної Ради законопроєкт про олігархів

8 червня 2021, 01:52
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що винесе законопроєкт про олігархів на всеукраїнський референдум, якщо вони (олігархи) будуть саботувати його прийняття у Верховній Раді. Про це він розповів 7 червня на пресконференції після участі в сьогоднішній сесії форуму "Україна 30".

Питання про статус олігархів: чи підтримає Рада законопроєкт або Україну чекає «антиолігархічний» референдум

Законопроект про боротьбу з олігархами. Колаж "Коментарі" Д.Романюк

Які прогнози? Чи підтримає Рада законопроєкт або нас чекає "антиолігархічний" референдум? Експерти оцінили цей крок для видання "Коментарі".

Експерт ГО "Бюро аналізу політики" Віктор Бобиренко пояснює, що законопроєкт "про олігархів" може не пройти в парламенті по низці причин.

"Заплутати в трьох соснах цей законопроєкт можна з технічних причин. Термінологія, адже в ньому вельми умовна. Як вираховувати олігархів, хто такі олігархи — написано дуже розмито. Другий момент — в Раді є група ахметівських депутатів, група депутатів Коломойського тощо. У тому числі — в рядах "Слуги народу". І ці нардепи можуть не проголосувати за даний законопроєкт. Тобто, своїх сил у монобольшінства не вистачить. Але для Зеленського це — можливість звинуватити опонентів, а також пограти цим питанням довше. В тому числі винісши його на референдум", — зазначає експерт.

Віктор Бобиренко підкреслює, що при Зеленському, а багато в чому саме з його подачі, прийнято чимало гучних, але, по суті, порожніх, які не працюють законів.

"Як той же закон про зняття недоторканності з нардепів. І що, хтось сидить? А хіба нема кому і нема за що? Або закон про імпічмент президенту. І що? Спробуйте його провести... Тобто, ми маємо формально прийняті, але не працюючі закони. А тут — ось удача — закон про народовладдя, про референдум. І поки Юля Тимошенко бігає зі своїми планами провести референдум по землі, Зеленський і Ко можуть провести свій, про олігархів. І Зеленському це буде в залік. Його електорат скаже: "Диви, хлопець думає про нас, хоче дійсно боротися з олігархами". А насправді маркер такої боротьби — посадка Коломойського, — вважає Віктор Бобиренко. — Його "наздоганяють" в Штатах за вкрадені у нас 5 млрд доларів. Але не чіпають в Україні. Володимир Олександрович, Коломойський має сидіти!"

А з такими підходами, як зараз, референдум може бути, навіть закон — за його результатами. Але олігархи нікуди не подінуться. І точно не сядуть, впевнений експерт. На думку Віктора Бобиренко, це стане можливим лише, коли у нас реально запрацюють закони, Антимонопольний комітет, правоохоронні органи, судова система. Чи не на себе, не на тих же олігархів, а — на державу і народ.

На думку кандидата політичних наук, політексперта Дмитра Гаврилюка, висока ймовірність, що в ВР знайдуться голоси за популістську, як він вважає, ініціативу Зеленського про обмеження політичного впливу олігархів.

"Голоси точно дадуть представники "Слуги народу" (можливо, не всі, але основна частина). Не виключаю епізодичну підтримку частини фракцій "Голос", "Батьківщина". Безперечно, в СН почнуть публічно вказувати на тих, хто не підтримав цю ініціативу — з метою політично дискредитувати опонентів", — прогнозує Дмитро Гаврилюк.

Він зізнався, що не вважає цей законопроєкт панацеєю від олігархічного впливу. Адже олігархи можуть фінансувати партії і політиків і через треті сторони, безпосередньо не афілійовані з ними.

"Взагалі ця ініціатива Зеленського дуже нагадує книгу про Дон Кіхота. Той теж хвацько боровся з вітряками, але нічого результативного це, крім суспільної уваги, не дало, — пояснює Дмитро Гаврилюк. — Вважаю, що будуть спроби внести численні правки, щоб цей законопроект "потопити". Відкрите питання — коли він запрацює, і з кого будуть "ліпити" прецедент. Не сумніваюся, що це будуть Коломойський, а потім, звичайно, Порошенко (якого якби не було, для Зеленського треба було б вигадати — для перекладання відповідальності за свої проколи) ".

Раніше портал "Коментарі" писав, що змінить закон про деолігархізацію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

vlad

13 жовтня 2021, 18:19

Hello everybody I want to visit Ukraine, but for this I need health insurance. Found only one https://innovative-ukraine.com/ , can someone say something about it?

Харя Кришны

8 червня 2021, 09:54

Зеленский и Дон Кихот? Не смешите. Скорее, Зеленский = Полесов из 12 стульев, деятельный бездельник.


Новини