Головна Новини Політика рада Чому доля мобілізаційного законопроекту залишається туманною: що зараз відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому доля мобілізаційного законопроекту залишається туманною: що зараз відбувається

Досі є сумніви, що законопроект про мобілізацію взагалі буде розглянуто

9 квітня 2024, 12:55 comments3122
Поділіться публікацією:

Цей тиждень може стати вирішальним для мобілізаційного законопроекту, який після розгляду Комітетом національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради всіх 4269 правок має шанси опинитися у залі засідань. При цьому продовжують звучати пропозиції щодо змін даного документа. А доки політики та чиновники тягнуть гуму, ситуація на фронті ускладнюється. Командувач Сухопутних військ Олександр Павлюк запевняє, що російська пропаганда добре спрацювала на розкол українського суспільства, змусивши багатьох повірити в те, що оборона країни – це не обов'язок, а порушення прав громадян. Портал "Коментарі" продовжує обговорювати з експертами те, що відбувається в Україні навколо мобілізації загалом та профільного законодавства – зокрема.

Чому доля мобілізаційного законопроекту залишається туманною: що зараз відбувається

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Не видно готовності парламенту голосувати за мобілізаційний законопроект

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок вважає, що доля мобілізаційного законопроекту залишається туманною. І інформація про те, що його можуть винести на розгляд 10-11 квітня, виглядає сумнівно.

"Наразі не видно готовності парламенту голосувати за цей документ. Навколо нього розгорнулася політична боротьба, адже для критиків це певне зростання симпатій серед цивільного населення, а для влади навпаки серйозний репутаційний удар. Але зараз Банкова обмежена у методах політичного протистояння зі своїми опонентами навколо цього законопроекту", – зазначає експерт.

Він нагадує, що президент минулого тижня підписав три законопроекти, які стали законами – і має пряме відношення до мобілізації: про зниження мобілізаційного віку з 27 до 25 років; про відміну статусу "обмежено придатний" для призову на військову службу; про створення єдиного реєстру військовозобов'язаних. Вже є пояснення від Територіальних центрів комплектування (ТЦК), від Кабміну щодо цих документів.

"Цікаво, що всі ці норми передбачалися і мобілізаційним законопроектом, який зараз перебуває у парламенті. Риторичне питання – навіщо було підписувати минулого тижня законопроекти (один із яких, щодо зниження мобілізаційного віку, чекав свого часу десять місяців), якщо відповідні норми передбачені в тому, що "завис" у парламенті? Схоже, тому що є сумніви, що цей документ узагалі буде розглянуто", – констатує Валерій Клочок.

Швидше за все, продовжує він, незабаром ми просто побачимо окремі законопроекти щодо демобілізації, посилення адміністративної відповідальності за неявку до ТЦК, ще якісь.

Експерт не виключає, що така позиція могла бути узгоджена із Заходом, який бачить складну внутрішньоукраїнську дискусію навколо мобілізації, випадків незаконного затримання чоловіків мобілізаційного віку працівниками ТЦК тощо.

Війна – це час непопулярних рішень

Фахівець із комунікацій, військовий Олександр Солонько наголошує, що хоч мобілізація у нас офіційно не припинялася, цей процес потребує врегулювання законодавчих прогалин.

"Не секрет, що у Силах оборони зараз дефіцит кадрів. А росіяни паралельно зі своєю мобілізацією системно працюють над зривом нашої. Адже набагато легше перемогти країну без армії чи з дуже ослабленою армією", – пояснює експерт.

За його словами, мобілізація зараз – не просто питання кількості залучених до армії людей. Це питання виживання країни.

"Кожен, хто працює на зрив мобілізації в Україні, наближає час, коли росіяни прийдуть у кожне місто та село – і влаштують там щось на зразок Бучі", – попереджає Олександр Солонько.

Коментуючи ситуацію навколо мобілізаційного законопроекту, над яким уже півроку працює парламент, він зазначив, що цей процес із законодавчого перетворився на політичний.

"Десь перетворився і прямо на абсурд, – акцентує експерт. – Замість того, щоб ухвалити робочі зміни до законодавства, які вирішуватимуть проблеми, пов'язані з поповненням ЗСУ, військовою службою, удосконаленням військового обліку, закриттям прогалин, через які відбувається ухилення від служби – політики займалися перекладанням відповідальності один на одного та змаганнями за симпатію електорату. Мені особисто як людині, яка пішла воювати, не зрозуміло, чому ті ж депутати в парламенті займаються передвиборчою риторикою навколо цього законопроекту, тоді як взагалі стоїть питання – чи існуватиме країна, в якій вони зібралися йти на вибори".

Війна – це час непопулярних рішень, нагадує Олександр Солонько. І цей закон не може бути популярним. Навіть якщо буде прийнятий у вихолощеному вигляді.

"Але, якщо одні люди ухвалили рішення воювати за свою країну, а інші не можуть взяти на себе відповідальність, сидячи в тилу, ухвалити необхідні рішення, то боюся, що військові можуть подумати, що їх зрадили, – попереджає експерт. – А соціальні наслідки такого страшно собі уявити".

Політики продовжують правити законопроект та вести торги

Адвокат, кандидат юридичних наук, громадський діяч Сергій Войченко розмірковує так:

"Поки що можемо констатувати, що наші політики продовжують правити законопроект і вести торги. Швидше за все, йдуть якісь підкилимові домовленості щодо подальшої долі телемарафону, бронювання тощо".

Але це, наголошує експерт, не впливає на процес прийняття законопроекту, який, ймовірно, незабаром винесуть на розгляд до зали засідань.

"Так що — запасаємося попкорном і дивимося, яким на виході виявиться мобілізаційний законопроект", — резюмує Сергій Войченко.

Читайте на порталі "Коментарі" — Рада готується розглянути законопроект про мобілізацію: які очікування.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини