Головна Новини Політика рада Чи потрібен Україні закон про олігархів - думка народного депутата
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи потрібен Україні закон про олігархів - думка народного депутата

Сергій Соболєв висловив думку з приводу нового президентського законопроєкту

3 червня 2021, 14:54
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді 2 червня зареєстрований як невідкладний президентський законопроєкт №5599 про боротьбу з олігархами, текст якого оприлюднений на офіційному сайті Верховної Ради. Народний депутат України I-II, IV, VI-IX скликань від партії "Батьківщина" Сергій Соболєв поділився думкою з приводу нового законопроєкту і розповів, чи потрібен нашій країні подібний закон, передає кореспондент видання "Коментарі".

Чи потрібен Україні закон про олігархів - думка народного депутата

Сергій Соболєв - фото з відкритих джерел

"Можливо, він і потрібен, якщо до нього внести дві ключові норми. Перша норма — як боротися з монопольними утвореннями, які сприяють утворенню величезних олігархічних кланів. На жаль, у цьому законі відповіді на це питання немає. І якби це справді було б антитрастове законодавство, як це декларувалося у той час, коли законопроєкт тільки розроблявся... Там немає взагалі жодного питання про антитрастове законодавство, про примусовий поділ великих компаній, які займають монопольне становище на ринку. Згадайте Білла Гейтса, який за всіма ознаками — великий олігарх, але уряд США не злякався фактично розділити його компанію і створити конкурентне середовище на ринку, де його не було. Тобто тут у нас повний провал.

Друге питання — звідки, власне, надприбутки в олігархів. Це офшорні й напівофшорні юрисдикції. Відкриймо законопроєкт: чи є там зміни в законодавство оподаткування, де б змінилося щось, що не дозволило б уникати оподаткування через офшорні або напівофшорні юрисдикції? Ось де дійсно ключові речі, які б дозволили боротися з олігархами", — зазначив народний обранець.

Сергій Соболєв також підкреслив, що, на його думку, функцією закону було сподобатися громадянам — і вона виконана. А чи буде реальна боротьба з олігархами, невідомо.

На питання, яка роль РНБО у впровадженні закону в дію, нардеп відповів:

"РНБО — це політичний орган. РНБО без ключових "рук" — СБУ, прокуратура, ДБР і т.д. — це виключно політична прокламація і не більше. Я думаю, РНБО може встановлювати певні рамкові речі, але далі вони повинні реалізовуватися конституційним способом через уповноважені органи".

Раніше портал "Коментарі" писав про законопроєкт Зеленського: це реальна боротьба з олігархами або імітація діяльності влади?




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини