Головна Новини Політика президент Законопроект Зеленського: реальна боротьба з олігархами або імітація діяльності влади
commentss НОВИНИ Всі новини

Законопроект Зеленського: реальна боротьба з олігархами або імітація діяльності влади

Анонсований президентом закон повинен визначити критерії, за якими той чи інший бізнесмен потрапить під термін "олігарх"

3 червня 2021, 10:40
Поділіться публікацією:

У Верховній Раді 2 червня зареєстрований як невідкладний президентський законопроект №5599 про боротьбу з олігархами. Текст з'явився лише сьогодні, на його аналіз потрібен певний час.

Законопроект Зеленського: реальна боротьба з олігархами або імітація діяльності влади

Законопроект про боротьбу з олігархами. Колаж "Коментарі"Д.Романюк

Поки ж "Коментарі" поцікавилися думкою експертів про саму ідею президента "промаркувати" олігархів, а також тим — це чергова імітація діяльності або Зеленський, дійсно, ступив на "стежку війни"?

Цікаво буде подивитися, як закон буде діяти щодо олігархів, які представляють в Україні інтереси умовного "Заходу"

Політичний експерт Денис Гороховський підкреслює, що складно аналізувати його і робити якісь прогнози, не знаючи, в якому вигляді закон про боротьбу з олігархами буде за підсумком проголосований. Адже навіть після першого читання проекти зазнають нерідко колосальних змін.

"Якщо судити за першою версією законопроекту, то можна припустити, що в кращому випадку він виявиться профанацією, в гіршому — інструментом боротьби з політичними конкурентами. Крім того, окремі позиції законопроекту — наприклад, заборона олігархам обиратися в органи влади — прямо суперечать Конституції України. Чи є сьогодні у влади ресурс для внесення відповідних змін до Конституції? Дуже сумніваюся", — розмірковує політексперт.

На його думку, цікаво буде подивитися, як закон буде діяти щодо олігархів, які представляють в Україні інтереси умовного "Заходу".

"Наприклад, Томаш Фіала, який за рядом критеріїв потрапляє під визначення "олігарх", має свій пул ЗМІ (Українська правда, НВ), офіційно має понад 100 млн доларів, а також надає прямий вплив на політичну партію, представлену в парламенті. Чи будуть застосовані до нього якісь санкції? Чи буде влада вимагати від нього, наприклад, продати ЗМІ? Адже закон не передбачає "своїх" і "чужих", "хороших" і "поганих" олігархів. Але це в теорії. На практиці може вийти зовсім інакше", — резюмує Денис Гороховський.

Президент готує потужний інструмент перерозподілу власності в країні

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає, що ми бачимо не імітацію, а досить серйозний законопроект. Який доводить, що не можна недооцінювати Зеленського.

"Фактично, якщо він протягне цей закон, то отримає вплив і владу, про які могли тільки мріяти Кучма і Янукович. І правильніше було б називати це не "законом про олігархів" (повна назва, до речі — "Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значний економічний або політичний вплив у суспільному житті (олігархів)"), а "Закон про те, як мені обратися на другий термін і зачистити політичне поле в країні, щоб не було альтернативи". Тому що під зазначені критерії можна підвести не десятки, а сотні представників великого капіталу. І перерозподілити на свою користь їхні медійні та інші ресурси", — зазначає Тарас Загородній.

На його думку, такого роду ініціативами "підвішують" величезну кількість представників великого бізнесу, включаючи регіональні еліти. А намір визначати "олігарх — не олігарх" через підконтрольну президенту РНБО робить владу глави держави й зовсім неподільною.

"Якщо протягнуть пропозицію, щоб ті, кого назвуть олігархами, складали е-декларації, це буде шоу. Уявляєте собі декларацію Ахметова? З огляду на розміри його бізнесу, там мінімум рік доведеться аудит проводити, щоб все врахувати. І врахують далеко не все. І які штрафи? Які договорняки? Загалом, президент готує потужний інструмент перерозподілу власності в країні. По суті, Зеленський реалізовує те, що не зміг організувати син Віктора Януковича — Олександр (Саша Стоматолог), який зі своєю командою влаштував великий переділ в Україні. Ось і група "кварталу", увійшовши у владу та у смак, оперилася — і задумала більш потужний перерозподіл", — вважає експерт.

На його думку, заборона олігархам фінансувати партії, на практиці означає зачистку всього політичного поля. І головний удар тут, на думку Тараса Загороднього, наносять по Петру Порошенку.

"Думаю, багато хто готовий буде платити данину, щоб не потрапити до списку олігархів. Таким чином можна доїти кого завгодно і скільки завгодно, — підкреслює Тарас Загородній. — Це, звичайно, ніяка не боротьба з олігархами. Але я вражений тим, як Зеленський і Ко взялися за справу в ім'я другого терміну".

Раніше портал "Коментарі" писав, що змінить закон про деолігархізацію.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини