Головна Новини Політика президент Зеленський та Порошенко: як парламент підтримував президентів
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський та Порошенко: як парламент підтримував президентів

Громадянська мережа "Опора" порівняла законотворчу діяльність президентів України Володимира Зеленського та Петра Порошенко за перші два роки їх роботи на посадах

26 травня 2021, 10:25
Поділіться публікацією:

20 травня 2021 року минуло два роки з дня інавгурації президента України Володимира Зеленського. На виборах в другому турі він набрав рекордні 73% голосів. Які ініціативи реєстрував шостий глава держави, та як за них голосував парламент у перші два роки президента у порівнянні з показниками його попередника Петра Порошенка, порівняли експерти Громадянської мережі "Опора".

Зеленський та Порошенко: як парламент підтримував президентів

Владимир Зеленский и Петр Порошенко. Коллаж: "Комментарии"

На своїй посаді Володимир Зеленський зареєстрував 133 законопроєкти, 18 з них — у перший день роботи Верховної Ради. За відповідний період Петро Порошенко зареєстрував 81 законопроєкт. Понад 30% з зареєстрованих законодавчих ініціатив Зеленського стосуються правової політики, у Порошенка у цій сфері майже 20%. Найменше законопроєктів Зеленського стосуються безпеки та оборони — 6,8% або кожен 14-й, у Порошенка — це 16% або кожен шостий. Законопроєктів Зеленського щодо економічної політики — 15,7%, Порошенка — 9,9%. Найменше законопроєктів обох президентів за два роки каденції зареєстровано у соціальній сфері — 0,8% у Зеленського та 1,2% — у Порошенка.

За рівнем ухвали законодавчих ініціатив парламентом у перші два роки президентства Порошенко випереджає Зеленського — 85,2% проти 60,2%. Найчастіше нардепи голосували "за" за ініціативи Зеленського — 68,1%, за Порошенка — 60,1%. Процент від усіх голосувань "проти" у Порошенка — 1%, у Зеленського — 2,2%. Утримувалися від голосувань нардепи найчастіше у Зеленського — 6,9%, у Порошенка — 3,4%.

Найвищий рівень підтримки законопроєктів Зеленського у президентської фракції "Слуга народу" — 87,7%. На другому місці — група "Довіра" з 62%, на третьому — партія "Голос" з 55,8%. Найменше Зеленського підтримували нардепи від "Опозиційної платформи – За життя" — 20%.

Законопроєкти Порошенка підтримували 78,5% депутатів від "Народного фронту". На другому місці "Блок Петра Порошенка" — 74,4%, на третьому — ВО "Батьківщина" — у 65,5%. Найменшу підтримку законопроєктів Порошенко мав від "Опозиційного блоку" — 17,9%.

Рівень підтримки законопроєктів Зеленського мажоритарниками у різних регіонах України виглядає наступним чином:

— Миколаївська — 95,6%;

— Чернівецька — 91,6%;

— Житомирська — 88,5%.

Найменше Зеленського підтримували народні депутати з Волинської та Донецької областей — близько 34%. Проти найчастіше голосували нардепи з Донецької (4,3%), Львівської (4,7%) та Луганської (4,8%) областей.

Найвищу підтримку законопроєктів Порошенка у парламенті демонстрували нардепи від Житомирської області — 86,4%. На другому місці мажоритарники з Чернівецької (85,4%) та Вінницької (83,7%) областей. Менш за все голосували "за" обранці від Донецької (28,3%) та Луганської (27,2%) областей. Нардепи з цих регіонів також найчастіше голосували проти законопроєктів Порошенка — 4% з Луганської та 3,1% з Донецької.

Під час прес-конференції, присвяченій другій річниці президентства, Зеленський заявив, що вже став "вироком" для п'ятого президента України Петра Порошенка, що ним повинні займатися правоохоронні органи, а з домовленостями Порошенкові "не пощастило".

Експерти також розповіли "Коментарям", як справа опозиційних нардепів Віктора Медведчука та Тараса Козака може відбитися на п'ятому президенті України Петрі Порошенкові



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини