Головна Новини Політика Скандали Підозри Медведчуку і Козаку: як можуть відбитися на Порошенкові
commentss НОВИНИ Всі новини

Підозри Медведчуку і Козаку: як можуть відбитися на Порошенкові

Експерти розповіли, як справа Віктора Медведчука і Тараса Козака може відбитися на п'ятому президенті України Петрі Порошенкові

12 травня 2021, 14:06 comments1006
Поділіться публікацією:

Звинувачення в державній зраді, висунуті Віктору Медведчуку і Тарасу Козаку, стали однією з головних тем дня. "Коментарі" дізналися в експертів, чи є ймовірність, що зібрати докази допомогли іноземні спецслужби, а також — як ситуація може відбитися на Петрі Порошенкові, за президентства якого відбувався ряд правопорушень, підозру за якими генпрокуратура і СБУ пред'явили фігурантам.

Підозри Медведчуку і Козаку: як можуть відбитися на Порошенкові

Справа Медведчука. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Новий виток подій навколо кума Путіна лише набирає свої оберти"

Політтехнолог Олександр Кондратенко впевнений: після того, як в лютому президент України ввів персональні санкції проти Козака, через які була, фактично, заблокована діяльність телеканалів "112 Україна", Newsone і ZIK, було очевидним, що на цьому ніхто не збирається зупинятися. Підтвердженням цьому через два тижні стали персональні санкції вже проти самого Медведчука і його дружини, а також пов'язаних з ними компаній. На сьогодні, підкреслює експерт, новий виток подій навколо кума Путіна лише набирає свої оберти.

"Питання в тому, чи доведуть цю справу до свого логічного завершення. Адже вручення підозри, як показує практика в Україні, не впливає на кількість "посадок". Зате в цьому випадку відчутно впливає на рейтинг, тому на східному електоральному полі зміни неминучі. Що ж стосується того, хто допомагав збирати докази, то в разі, якщо справа дійде до суду, і вина в державній зраді буде доведена, питання участі (або неучасті) в їх зборі іноземних спецслужб вже не матиме ніякого значення", — вважає Олександр Кондратенко.

Він також припускає, що у світлі останніх подій можна забути в короткостроковій перспективі про будь-яку майбутню зустріч Зеленський — Путін.

"Повертаючись до наших західних партнерів. Якщо "справу Медведчука" ініційовано виключно Держдепом США, то екс-президенту Петру Порошенку особливо нема чого турбуватися, бо у нього "імунітет" від наших заокеанських друзів. Але те, що розслаблятися не варто, прекрасно розуміють в оточенні Петра Олексійовича. Тому заяви Володимира Ар'єва з фракції "Євросолідарності" про те, що справа була відкрита ще за попередньої влади — правильний хід. При цьому зв'язок Порошенко — Медведчук нинішня влада точно буде використовувати для зниження рейтингу "Європейської солідарності" та Петра Порошенка. Але навряд чи варто очікувати чогось більшого щодо дій проти Петра Олексійовича".

"Кримінальну справу, за якою проводилися обшуки, було відкрито якраз під час каденції Порошенка"

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова зазначає: "Наскільки я розумію, кримінальну справу, за якою проводилися обшуки, було відкрито якраз під час каденції Порошенка. Запис розмов 2015 року, що, власне, теж до нинішньої влади не має ніякого відношення. Схоже, не вистачало кількох деталей, щоб можна було сформувати підозру про злочин. І ось зараз це сталося".

За словами Тетяни Лупової, складно сказати, чи допомагали спецслужби інших держав збирати докази в умовній "справі Медведчука".

"Але в будь-якому випадку — це привід перевірити надійність захисту інформації на рівні держави, щоб максимально виключити втручання іноземної розвідки в роботу державних служб. Що стосується взагалі всієї цієї ситуації, сподіваємося, що вона буде доведена до логічного завершення, а не залишиться тільки тизером до серіалу, на який не вистачило сил", — резюмує експерт.

"Порошенкові не вигідно, щоб Медведчук сів за грати"

Політолог Петро Охотін впевнений, що Порошенкові не вигідно, щоб Медведчук сів за грати.

"І питання не в особистих зв'язках, хоча вони є — в 1998 вони разом були в політбюро СДПУ (о), — нагадує експерт. — Питання в тому, що і Порошенко, і Медведчук є вихідцями з олігархічної системи часів Кучми. Звідти — ймовірні спільні інтереси в енергетиці, розуміння схем і так далі".

Петро Охотін підкреслює, що західний світ оголосив війну українським олігархам. Й інтереси Зеленського, на його думку, тут збігаються з інтересами західних партнерів.

"Фактично, ослаблення Медведчука послаблює всю систему "русского міра" в Україні: організаційно, інформаційно і фінансово, — пояснює політолог. — Так що цілком логічною мені здається ймовірність співпраці українських спецслужб зі спецслужбами якихось із країн НАТО щодо незаконних дій Медведчука".

Як повідомлялося, адвокати Медведчука повідомили, коли нардеп з'явиться в прокуратурі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Арсеній Зайчик

21 травня 2021, 08:49

Продажний Порошенко давно продав Україну Путіну в обмін за Липецьку кондитерську фабрику та можливість розкрадати Україну. Порошенко практично "створив" Медведчука і дав йому всі права по входженню "Русского мира" в Україну, а сам тим часом перебуваючи на посту Президента грабував Україну. Першого кого потрібно притягати до кримінальної відповідальності за зраду Батьківщини це Порошенка. Порошенко буде робити все можливе, щоб в Україні не чіпали Медведчука, бо якщо посадять Медведчука то Медведчук продасть Порошенка з потрохами. Вони друзі та куми і працюють в одній упряжці, розвалюючи Україну в інтересах свого роботодавця-Путіна. Порошенко це ганьба для України.


Новини