Головна Новини Політика президент Зеленський розповів про посилення боротьби з корупцією
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський розповів про посилення боротьби з корупцією

Президент Володимир Зеленський вимагає від Верховної Ради ухвалити антикорупційну стратегію

7 червня 2021, 16:13
Поділіться публікацією:

В українців поки що немає відчуття про відсутність корупції на всіх рівнях державної влади, а посилити боротьбу з хабарництвом і незаконними схемами має антикорупційна стратегія. Про це під час виступу на антикорупційному форумі у Києві заявив президент Володимир Зеленський, передає кореспондент "Коментарів".

Зеленський розповів про посилення боротьби з корупцією

Володимир Зеленський. Фото: ОП

"Останні два роки ми робимо не все, ми можемо більше, але багато, щоб змінити ситуацію… Всі зміни, всі реформи, які запроваджуються в Україні, мають дійсно шалений спротив", — зазначив президент.

Серед тих, хто критикує боротьбу з корупцією в Україні, — ЗМІ, експерти, громадські активісти, зазначив Зеленський. Він вважає, що в питанні боротьби з корупцією вирішальну роль "відіграє лідерство".

"В Україні нині створено та дійсно забезпечено на законодавчому рівні функціонування системи антикорупційних утворень. Я вважаю, аналогів якої не існує в жодній іншій країні світу. До протидії корупції залучені НАЗК, НАБУ, САП, Державне бюро розслідувань, Вищий антикорупційний суд, Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами. Після зміни влади у 2019 році антикорупційні органи отримали усі можливості для системної та ефективної роботи", — наголосив Зеленський.

Президент нагадав про конфлікт із Конституційним судом України, який визнав неконституційним частини положення закону про кримінальну відповідальність за брехню у декларації. Майже всі законодавчі механізми, необхідні для ефективного існування антикорупційних органів в Україні, відновлені, зазначив Зеленський. Він також розповів, що проголосований у Раді скандальний законопроєкт про брехню у деклараціях не витримав шаленого спротиву нардепів і політичних партій.

"Чотири роки в Україні відсутній програмний документ — це антикорупційна стратегія. Я гадаю, депутатам необхідно якнайшвидше прийняти внесений урядом проєкт про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки та затвердити цю стратегію", — наголосив Зеленський.

Антикорупційна стратегія повинна містити такі принципи: оптимізація функцій органів влади, невідворотність покарання за корупцію, повне відкриття даних, законні сервіси та громадська нетерпимість до корупції, додав президент.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський хоче обмежити вплив олігархів на державну політику та ЗМІ, водночас депутати від "Слуги народу" роблять усе, щоб ухилятися від декларування та проводити непрозорі тендери. На тлі звіту про успіхи у боротьбі з корупцією в Україні Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) водночас критикує схвалені нещодавно Верховною Радою закони. Один із них вже набув чинності та дозволяє депутатам і держслужбовцям одночасно обіймати державні посади і займатися бізнесом.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини