Головна Новини Політика Скандали.Політика Як нардепи бізнес та гроші захищають: про ознаки корупції у законах розповіли в НАЗК
commentss НОВИНИ Всі новини

Як нардепи бізнес та гроші захищають: про ознаки корупції у законах розповіли в НАЗК

Президент України Володимир Зеленський хоче обмежити вплив олігархів на державну політику та ЗМІ, водночас депутати від "Слуги народу" роблять усе, щоб ухилятись від декларування та проводити непрозорі тендери

4 червня 2021, 08:45
Поділіться публікацією:

На тлі звіту про успіхи у боротьбі з корупцією в Україні Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) водночас критикує схвалені нещодавно Верховною Радою закони. Один з них вже набув чинності та дозволяє депутатам та держслужбовцям одночасно обіймати державні посади та займатися бізнесом. Які ознаки корупції містять низка законопроєктів, розповіли у пресслужбі НАЗК.

Як нардепи бізнес та гроші захищають: про ознаки корупції у законах розповіли в НАЗК

Українська гривня. Фото з відкритих джерел

Верховна Рада 29 квітня 2021 року схвалила закон №5173, яким внесла зміни у порядок декларування. Попри зауваження та рекомендації НАЗК накласти на закон вето документ 31 травня підписав президент України Володимир Зеленський. Закон набув чинності 2 червня.

Відтепер посадовцям дозволено не декларувати операції з обміну валюти. Таким чином стала можлива легалізація незаконних активів, зазначають в НАЗК. Зокрема, "додаткові кошти" зможуть виправдати вигідним курсом валют. Посадовці також зможуть обіймати державні посади та управляти бізнесом, що надасть їм можливість лобіювати інтереси окремих компаній та фінансово-промислових груп, вважають в НАЗК. Закон також дозволяє бізнесменам не передавати свої права на бізнес в управління іншим особам.

"Усе це, звісно, вплине на об’єктивність рішень цих посадовців, а також допоможе їм уникати відповідальності за свої дії в інтересах інших осіб та компаній, а не держави", — вважає голова НАЗК Олександр Новіков.

У Верховній Раді 3 червня схвалили ще два закони, які містять корупційні складові та мають бути скасовані, вважають у відомстві. Мова йде про президентський законопроєкт №4651 щодо відповідальності за брехню у деклараціях та зміни до закону про публічні закупівлі. Ці законопроєкти ще не підписані президентом, проте один з них Зеленський вже пообіцяв ветувати. Голова держави невдоволений нормами посилення відповідальності за брехню у деклараціях, які дозволяють посадовцям переписати своє майно на родичів та не декларувати їх майновий стан.

Запровадження онлайн-системи державних закупівель Prozorro за останні п’ять років дозволило Україні вивести "з тіні" понад 6 млрд дол., проте правила проведення тендерів знов змінили законопроєктом №5309. В НАЗК наголосили, що під час розгляду документу до нього ухвалили поправку про виключення будівництва Великої кільцевої дороги у Києві з-під дії закону "Про публічні закупівлі".

"Це означає, що десятки мільярдів гривень будуть витрачені на масштабний проєкт для будівництва Великої кільцевої дороги в обхід прозорих тендерних процедур, які покликані мінімізувати корупцію та забезпечити добросовісну конкуренцію", — пояснили в НАЗК.

Цей проєкт вартістю понад 85 млрд грн має реалізувати "Укравтодор". Його анонсували раніше в Офісі президента.

В НАЗК також вважають, що зобов’язання підприємців разом зі скаргою про порушення їх прав під час держзакупівель подавати до Антимонопольного комітету перелік доказів зайвим. Скаржник і без цієї нової норми зобов’язаний подати обґрунтування скарги. Зміни до закону про публічні закупівлі ухвалені в законопроєкті №5309 можуть позбавити бізнес прав на оскарження тендерів та дозволить АМК на власний розсуд не розглядати скарги, наголосили в НАЗК.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила зміни до закону про публічні закупівлі. Нардепи також ухвалили президентський законопроєкт №4651, яким повернули покарання у вигляді позбавлення волі за брехню у деклараціях. Натомість доопрацьований проєкт закону №2713-д щодо податків на доходи від азартних ігор, яким пропонувалося лотереї та казино частково звільнити від сплати податків, направили на чергове доопрацювання.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини