Головна Новини Політика президент Виступ Зеленського з трибуни ООН: промова президента чи шоумена
commentss НОВИНИ Всі новини

Виступ Зеленського з трибуни ООН: промова президента чи шоумена

Добре, що Зеленський порушив питання щодо війни і миру, подолання ковіда в світовому масштабі, що закликав ООН і країни-члени діяти більш рішуче щодо РФ

23 вересня 2021, 12:14
Поділіться публікацією:

У середу, 22 вересня, президент України Володимир Зеленський в Нью-Йорку виступив на 76-й сесії Генеральної Асамблеї (ГА) Організації Об'єднаних Націй (ООН). Основну увагу приділив питанням агресії Росії проти України і деокупаціъ Криму і частини Донбасу. Також закликав ООН "прокинутися" і реформуватися. Згадав і замах на свого першого помічника Сергія Шефіра.

Виступ Зеленського з трибуни ООН: промова президента чи шоумена

Володимир Зеленський на 76-й сесії Генеральної Асамблеї ООН - фото: Офіс президента

Сильні і слабкі сторони цього виступу оцінив для порталу "Коментарі" ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан.

Генерал зазначає:

"Геніальний політик, прем'єр-міністр Великої Британії Вінстон Черчілль під час створення ООН заявив, що ця організація повинна стати храмом миру, а не трибуною для пустослів'я. На жаль, останнім часом ООН все більше нагадує саме таку трибуну. Проте, цей майданчик ще відіграє істотну роль в міжнародних відносинах, в питаннях глобальної безпеки. І цей майданчик, безумовно, українська сторона повинна використовувати, щоб просувати свої проблеми, питання, ідеї".

Василь Богдан підкреслює, що в Україні громадськість, політикум, включаючи конструктивну опозицію, підтримували рішення президента взяти участь в ГА ООН. І закликали, щоб він порушив важливі для України питання, пов'язані з проблемами, які ми маємо внаслідок російської агресії, СOVID-19, в процесі реформування країни тощо.

"І дуже добре, що Зеленський порушив питання щодо війни і миру, подолання ковіду в світовому масштабі, що закликав ООН і країни-члени діяти більш рішуче щодо РФ в контексті звільнення окупованих нею територій Криму і Донбасу. Позитивно, що він закликав активніше брати участь в Кримській платформі, висловивши стурбованість, що ООН не взяла участь в серпневому саміті. Важливо, що порушив питання реформування ООН, які давно порушуються", — вважає Василь Богдан.

На його думку, ООН потребує серйозних змін. Щоб рішення організації були дієвими, щоб їх виконували. Особливо країни — постійні члени Радбезу ООН.

"Їх п'ять: США, Великобританія, Китай (до 1971 року — Китайська Республіка), Росія (до 1991 року — СРСР), Франція, — нагадує генерал. — І якщо одна з них накладає вето, блокуються будь-які рішення Радбезу. Що періодично і робить Росія".

Правильно, за словами Василя Богдана, було поставлено питання про необхідність якнайшвидшого звільнення українських заручників, про агресивні дії Росії в Криму щодо кримськотатарського населення, україномовного населення, щодо перетворення Криму у величезну військово-морську базу. І, звичайно, правильно акцентувалася увага на незаконних діях РФ під час виборів до Держдуми — залучення до них Криму і в ОРДЛО.

"Всі ці питання необхідно ставити, до їх вирішення потрібно залучати міжнародну спільноту і ООН. Це правильно, — впевнений генерал. — Але є і ряд зауважень. Очевидно, не треба було президенту пов'язувати замах на Шефіра з питаннями реформування в Україні. І заявляти, що цей замах — ціна за те, що країна перетворюється. Це виглядало недоречним. В результаті у критиків все більше аргументів задаватися питаннями: чи не інсценування це, чи не присвячена ця ПП до того, щоб президент саме так виступив на ГА, ще більше привертаючи увагу до України? Різонуло вухо, коли президент, говорячи про проблеми, пов'язані з окупованими територіями, не назвав чітко країну-окупанта. Просто сказав, що це країна, яка є постійним членом Ради безпеки ООН. А треба було чітко говорити, що це — Росія. Тому що така нечіткість нівелює сказане раніше — про важливість залучення міжнародної спільноти до боротьби з російською агресією. А так ніби є якісь нюанси, які дозволять спекулювати на цьому".

Також генерал упевнений, що говорячи про реформу ООН, президенту слід було акцентувати, що агресивна поведінка Росії має підштовхнути до питання про зміну статуту ООН, про реформування формули вето, коли один член Радбезу може заблокувати рішення, важливі для світу і окремих країн.

"Ми зацікавлені, щоб наш президент виглядав гідно, щоб до його слів прислухалися. Але якийсь флер колишньої діяльності Зеленського в шоу-бізнесі залишається з ним до сих пір, — вважає Василь Богдан. — І він заважає серйозно сприймати конструктивні ідеї, заяви, які він робить. Шоуменські прийоми знижують значимість сказаного і викликають подив у суб'єктів міжнародної політики. Плюс — дають додаткові козирі опонентам, в тому числі в РФ, щоб применшувати роль України на міжнародній арені".

Раніше видання "Коментарі" писало, що Зеленський знову заявив про ідею подвійного громадянства.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

23 вересня 2021, 12:01

В не демократичних країнах відсутні традиції демократичної передачі влади. Чомусь в Україні переважають інтереси різних "патріотичних" угруповань, а ні інтереси країни та суспільства. Таке враження, що збройні розбірки екстремістів Захарченко, Гіві, Мотороли, Пушиліна, Плотницького, ..., які ділять вплив по всій країні, а ні тільки в окупованому Донецьку. Або розборки кланів у Лівії, Афганістані тощо. Це країни Східної Європи, після звільнення від російської, імперської окупації пішли шляхом повної ліквідації тої марксистко-ленінської системи. Так вини запобігли колапсу, який ми спостерігаємо в себе. Країна просто сиплеться. З самого початку незалежності наші самозакохані, егоїстичні нероби-«патріоти» мали егоїстичні аргументи: золото Полуботка; діаспора допоможе; труба – будемо жити сотні років, як Франція. Ці продажні/підроблені «герої», «патріоти», як у «Скотному дворі» Оруела, або Швондер з Шаріковим як у Булгакова, 30 років змагаються за близькість до корита, мандату депутата, державної посади. Дійшло вже до збройних нападів, бо ресурсів менше, а корумпованих термітів більше. Ще будуть їхні діти, онуки, коханки та їх рідні, …, всі святково одягнути у вишиванки.


Новини