Головна Новини Політика президент Різкі заяви Зеленського на адресу жителів ОРДЛО: чому президент змінив риторику
commentss НОВИНИ Всі новини

Різкі заяви Зеленського на адресу жителів ОРДЛО: чому президент змінив риторику

Президент висловив упевненість, що більшість українців, які сьогодні знаходяться в окупації, за Україну і чекають, коли їх земля буде звільнена від агресора

5 серпня 2021, 18:05 comments1304
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський порадив українцям , які живуть в ОРДЛО і підтримують Росію, пакувати валізи. При цьому він підкреслив, що Донбас ніколи не буде російською територією.

Різкі заяви Зеленського на адресу жителів ОРДЛО: чому президент змінив риторику

Володимир Зеленський - фото з відкритих джерел

Як розцінювати подібні меседжі глави держави? Чому за два роки риторика Зеленського разюче змінилася? Щоб розібратися в цих питаннях, портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Гаслом сьогоднішнього дня має бути не "йдіть геть", а "давайте вести діалог, шукати компроміс, спільно вирішувати завдання розвитку України"

Професор соціології Павло Кутуєв пояснює: коли країна стає жертвою агресії, частина її території окупована й анексована, йде конфлікт, то політики змушені посилати суспільству сигнали з метою це саме суспільство консолідувати і мобілізувати. І мирна повістка в Україні програє, зазначає експерт.

"Я вважаю, що коли ми говоримо про об'єднання країни, повернення тимчасово непідконтрольних територій, то акцент повинен бути на консолідації громадян України. Навряд чи варто посилати імпульс в стилі "якщо вам щось не подобається, пакуйте валізи і вирушайте до іншої країни". Мільйони наших громадян і так працюють за кордоном — як в країнах ЄС, так і РФ. І роблять це багато в чому, тому що їх не влаштовує економічна ситуація в Україні, — підкреслює соціолог. — Перманентна економічна криза виштовхує українців за кордон, де вони шукають не тільки роботу, а й можливість отримати громадянство. Тому що там краща система охорони здоров'я, освіти, чітко налагоджена система правосуддя. Загалом, працює все те, що не працює в Україні, яка за останні десятиліття активно витрачала людський ресурс, людський капітал. І гаслом сьогоднішнього дня має бути не "йдіть геть", а "давайте вести діалог, шукати компроміс, спільно вирішувати завдання розвитку України"

Еволюцію риторики Зеленського (з примирної на все більш войовничу) Павло Кутуєв пояснює тим, що хоч запит на пошук компромісу існує, але він не є консолідованим.

"Люди хочуть досягти результату, але не знають — як. У спадок від попередньої президентської адміністрації новій команді дістався курс войовничої риторики, войовничих дій. Щоб це змінити потрібні воля і політична майстерність. А їх у нинішньої команди, схоже, немає, — резюмує Павло Кутуєв. — І вони продовжують рухатися за інерцією. При цьому, запит на мир залишається абстракцією, за якою не стоять об'єднані потужні інтереси. Відповідно, мирний порядок денний ігнорується, а більш войовничий — відтворюється ".

Зеленський зрозумів, що швидкого врегулювання ситуації на Донбасі не буде

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов вважає, що риторика Зеленського кардинально змінилася. І на те є причини.

"План подивитися Путіну в очі і швидко врегулювати конфлікт, що обіцяв Зеленський, будучи кандидатом в президенти, виявився помилковим, передбачувано провалився. Зеленський зрозумів, що швидкого врегулювання ситуації на Донбасі не буде. Більш того, Москва продавлює свій план "врегулювання" (втиснути т.зв. ЛДНР як автономії, контрольовані РФ, в тіло України, запустивши процес федералізації і перешкоджаючи європейській та євроатлантичній інтеграції нашої країни). Міжнародні "партнери" — Німеччина і Франція також на нас тиснуть, примушуючи виконувати політичну частину Мінських угод до безпекової. З огляду на це, а також внутрішній фактор, Зеленський розуміє, що реалізація так званої формули Штайнмайера може привести до масових вуличних протестів. А тому змушений змінити риторику", — пояснює Дмитро Снєгирьов.

На його думку заяви, які прозвучали в інтерв'ю телеканалу ДІМ, це фактично сигнал, в першу чергу, європейським партнерам. Ви від нас вимагаєте безконтрольного проведення виборів на окупованих територіях, близько мільйона жителів яких зараз є власниками російських паспортів? Що ж — ми змушені робити певні кроки щодо захисту національної самоідентифікації.

"Цим і продиктовані контраверсійні заяви президента Зеленського, — продовжує Дмитро Снєгирьов. — Він розуміє, що проведення виборів в ОРДЛО на тих умовах, які диктує нам Москва (і які підтримують Німеччина з Францією) неможливі. Вони небезпечні для української державності. Це фактичне руйнування України як держави. Зеленський змушений рахуватися з цим фактором і можливим падінням своїх рейтингів. І змінювати кардинально риторику".

При цьому, зазначає експерт, не зовсім зрозумілий посил для українців, які проживають в ОРДЛО.

"З одного боку, Зеленський закликає власників російських паспортів виїжджати в РФ. З іншого, замість того, щоб дати сигнал іншим, що Україна готова їх прийняти, забезпечити роботою і житлом, усіма умовами, якщо вони ідентифікують себе як українці і будуть прагнути проживати на вільних територіях, він закликає їх залишатися в окупації — фактично в ролі заручників ", — підкреслює Дмитро Снєгирьов.

Раніше Зеленський підписав закон про штрафи для водіїв вантажних автомобілів.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ККК

6 серпня 2021, 21:12

Тупая и мерзкая тварь, похожая на крысу.


Новини