Головна Новини Політика президент Рейтинг Зеленського та «Слуги народу» стрімко падає: чому це відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Рейтинг Зеленського та «Слуги народу» стрімко падає: чому це відбувається

Експерт назвали причини падіння рейтингу Володимира Зеленського і пропрезидентської «Слуги народу»

26 січня 2021, 21:14 comments1863
Поділіться публікацією:

Свіжий опитування , опублікований Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС), продемонструвала катастрофічні для президента і його партії дані. Так, рейтинг Зеленського опустився нижче 20% (нагадаємо, що в 2019-му за нього проголосувало 73,22% українців), а "Слуга народу" в партійному рейтингу опинилася лише четвертою. Що показав ці опитування? Чи можна вірити наведеними даними? Як на них реагуватиме Офіс президента? Про це "Коментарі" поговорили з експертами.

Рейтинг Зеленського та «Слуги народу» стрімко падає: чому це відбувається

Рейтинг влади. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

лідери рейтингу

Перша п'ятірка президентського рейтингу , згідно з опитуванням КМІС, виглядає так:

— Володимир Зеленський — 19,8%;
- Петро Порошенко — 15,7%;
- Юлія Тимошенко — 11,8%;
- Юрія Бойка — 11%;
- Ігор Смешко — 8,9%.

У партійному рейтингу топ-5 політсил — це:

— "ОТЗЖ" — 20,7%;
- "євросолідарності" — 15,3%;
- "Батьківщина" — 12,6%;
- "Слуга народу" — 11,2%;
- "Сила і честь" — 8,6%.

Соціолог Павло Кутуєв зазначає, що є два виміри оцінки достовірності опитувань.

"Перший — репутація компанії, яка проводить це дослідження. Якщо подивитися на репутацію КМІС, вони давно на ринку, давно в роботі, входять в західні професійні асоціації. Це не гарантія від помилок. Але я сумніваюся, що має місце якась підтасовка, — каже соціолог. — Другий вимір — щоб щось перевірити, ти повинен це повторити. Найнадійніший тест. Але це десятки тисяч доларів, відповідні навички і так далі ".

Павло Кутуєв підкреслює, що громадськість, експерти спостерігали стабільне падіння рейтингу правлячої команди і зростання рейтингів ОТЗЖ.

"Зеленський був не просто обраний президентом. Виборці дали йому унікальний інструмент, якого не було ні одного з попередніх президентів — однопартійну більшість. Все це — люди президента. Саме так їх позиціонували. Відповідно, у Зеленського і команди була можливість приймати будь-які закони, сформувати уряду з кращих професіоналів (не тих, хто розповідає про реформи, а хто робить реформи). А що ми побачили? Розбрід і хитання, багато розмов і мало справ. Якщо Зеленський говорив, що він — вирок Порошенко і його політики, який сенс був повертати в гру кадри Порошенко? Зрозуміло, що президент повинен виходити з реалій. Якщо бачить когось, хто ефективно справляється зі своїм відомством, є сенс цієї людини залишати (той же Арсен Аваков). Але в цілому політика була непослідовна, хаотична, а новизна — лише в нових іменах, які мало що нового припускали ", — зазначає соціолог.

Він не заперечує, що корона-криза, локдауни вплинули на рейтинг. Тому ж Трампу, вважає соціолог, це, можливо, варто було програшу на виборах.

"Як на ці рейтинги реагуватиме Офіс президента? Боюся, що — емоційно невдоволено. Чи знайдуть "об'єктивні" причини своїх невдач, переведуть стрілки на опонентів. Але серйозної роботи над помилками не проведе. На жаль для нас, як для суспільства ", — резюмує Павло Кутуєв.

Реакція Офісу президента

Ставити під сумнів роботу соціологів не варто, не маючи розуміння про поставлені перед ними завдання. У цьому впевнений заступник директора Українського інституту майбутнього Євген Мироненко.

"Щоб говорити про те, кому щось намалювали або недомальовані, слід мати розуміння, хто був замовником даного соцопитування — і які питання респондентам було поставлено. Соцопитування — це певний інструмент, яким можна користуватися в різних площинах. І я, не виключаю, що даний соцопитування мав маніпулятивний характер для медійного самоствердження певної політичної сили, — каже Євген Мироненко. — Однак тенденції є закономірними. Також слід враховувати і той факт, що опитування відбувався шляхом телефонного опитування, яке іноді досить складно прив'язати до регіонів і мати певне уявлення про респондента ".

Що стосується реагування на подібні дані з боку Офісу президента, то, за словами експерта, зазвичай практика їх управління створює свій особистий — медійне і соціальне — уявлення для свого керівника.

"Однак, можна відзначити, що такі тенденції віддаляють можливість проведення дострокових парламентських виборів в країні. Про яких так часто говорять лідери, в тому числі, і цього рейтингу ", — резюмує Євген Мироненко.

Раніше "Коментарі" писали, що експерт дав точний прогноз на наступні роки Зеленського при владі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Виктор Тор

27 січня 2021, 08:41

"Падает", обычно, у тех, кто импотент. Так, что все просто и понятно.

Аноним

27 січня 2021, 07:05

Сомневаюсь в правдивости данной статьи. Если бы выборы проводили сейчас, я бы опять голосовал за Зеленского и "Слуг народа".

Правдоруб

27 січня 2021, 03:19

что зеленский, что порошеко два конченных жиды которые уничтожают Украину и таких покрывают, всех их истребить!!! аминь.

Слава

27 січня 2021, 02:04

Не врите, не списывайте на локдаун. Кретины начали разрушать свой рейтинг еще в 2019. Снежный ком наростал, и вот клоуны летят в ж.опу уже с космической скоростью. Даьше - больше. Будет и 3 процента. А потом и минус.

тоня

27 січня 2021, 00:32

не кажи гоп поки не перескочиш народне прислівя так трактує...


Новини