Головна Новини Політика президент Прес-конференція Зеленського: про що говорив президент і що це означає
commentss НОВИНИ Всі новини

Прес-конференція Зеленського: про що говорив президент і що це означає

У заявах Зеленського були як сильні, так і слабкі моменти

26 лютого 2024, 11:00 comments2801
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський провів прес-конференцію за підсумками форуму "Україна. Рік 2024" . Природно, порушувалися теми війни та миру. Зеленський вперше назвав кількість загиблих українських військових на війні (31 тисяча), пояснив причину невдачі контрнаступу ЗСУ у 2023 році, говорив про резонансний законопроєкт про посилення мобілізації. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" цю прес-конференцію.

Прес-конференція Зеленського: про що говорив президент і що це означає

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Президент не намагався заспокоювати та запевняти, що все буде добре

Політолог, політексперт, кандидат політичних наук Денис Гороховський розмірковує так:

"В Україні вже багато років реакція на прес-конференції президентів базується не на тому, що було чи не було сказано, а на тому, чи підтримує конкретна людина (особливо якщо йдеться про публічних людей) конкретного президента чи ні. Тому передбачити реакцію практично будь-якого ЛОМа та експерта можна було заздалегідь. Але, у будь-якому разі, такі заходи потрібні та важливі. Особливо під час війни".

На думку Дениса Гороховського, плюс президенту можна записати те, що були запрошені ЗМІ, які представляють політичну опозицію країни. Подобається комусь чи ні, але вони також представляють якусь частину українського суспільства, наголошує експерт.

"З невдалих, на мою думку, відповідей – це про втрати. Озвучуючи подібні речі, слід пояснювати методологію розрахунку. Інакше отримуємо президента, дані якого суперечать даним генштабу. Хоча, найімовірніше, жодної зради немає. Просто в одному випадку – це сума чистих втрат на полі бою, а в другому – узагальнені цифри, враховуючи загибель внаслідок поранень, але через якийсь термін, загибель з небойових, у тому числі природних причин тощо. Але цього не було озвучено. Тому сьогодні всі обговорюють, що дані відрізняються", – наголошує Денис Гороховський.

Говорячи про мобілізацію, продовжує він, президент розповідав про ворожу пропаганду. Про те, як росіяни спекулюють на цю тему.

"Але чомусь Зеленський не озвучив очевидну тезу про те, що мобілізація має відбуватися відповідно до українського законодавства. Тому склалося відчуття, що рейди ТЦК містами організовують росіяни, як і формальні ВЛК та інше, – зазначає експерт. – Із позитивних моментів можна виділити чесність президента, який не намагався заспокоювати та запевняти, що все буде добре. Все може бути по-різному".

Позитивним є сам факт проведення прес-конференції

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко вважає позитивним сам факт такої прес-конференції, розмови щодо досить складних питань.

"Президент дає відповіді, причому робить це відносно адекватно, – наголошує він. – Названа кількість загиблих приблизно збігається із тим, що дається з відкритих джерел. Реальна кількість очевидно більша, тим більше, що є зниклі безвісти і так далі. Але проговорювання цієї болючої теми – добре".

Щодо заяв, ніби провал контрнаступу ЗСУ стався через те, що його план "злили" росіянам, це, на думку експерта, виглядає смішно.

"Цей план обговорювався в різних медіа приблизно з грудня 2022-го, за півроку до початку контрнаступу. Публікувалися навіть карти із зразковими напрямками. І вони плюс-мінус відповідали реальності, – нагадує Андрій Єрьоменко. — Провал контрнаступу пов'язаний скоріше з нестачею техніки, зривами поставок з боку партнерів, величезним запасом часу у противника, який побудував потужні зміцнення, відсутністю нашого панування у повітрі. Добре, що коли стало зрозуміло, що ми не здатні кавалерійським наскоком прорвати фронт, нашим військовим наказали відійти і поміняти тактику. "М'ясні штурми" — це не наш метод. І це вірно".

Щодо законопроєкту про мобілізацію – президент традиційно переклав відповідальність на депутатів (хоча, зрештою, відповідальність буде саме на ньому), наголошує експерт.

"Більшість правок, довга дискусія навколо цього документа доводять, що парламент у нас – живий орган, а не філія Банкової. Це добре. Зворотною стороною є зволікання. Але процес іде", – констатує Андрій Єрьоменко.

Читайте також на порталі "Коментарі" – нові ризики та "чорні лебеді": що може зважитися цього року та як вплине на війну в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини