Головна Новини Політика президент Інтерв'ю Зеленського телеканалу "ДІМ": головні висновки
commentss НОВИНИ Всі новини

Інтерв'ю Зеленського телеканалу "ДІМ": головні висновки

Експерти оцінили висловлювання президента України в інтерв'ю телеканалу "ДІМ", а також розповіли, чому воно могло з'явитися саме зараз

6 серпня 2021, 13:34
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський дав інтерв'ю телеканалу "ДІМ". Говорив про Донбас і Крим. Серед іншого назвав примус жителів ОРДЛО, які отримали російські паспорти, голосувати на виборах Росії рабством, хоч визнав, що ситуації бувають різні й людей не можна ділити за паспортом.

Інтерв'ю Зеленського телеканалу "ДІМ": головні висновки

Володимир Зеленський - фото з відкритих джерел

Глава держави також заявив, що Росія зробила помилку, окупувавши Крим і частина Донбасу, і надалі буде шкодувати про свою політику. Ще підкреслив, що сьогодні питання повернення Донбасу і відкриття КПВВ на 90% залежить від президента РФ Володимира Путіна. Також зазначив, що українці, які залишилися на окупованих територіях в Криму і на Донбасі, повинні протистояти окупації, наскільки це можливо. І попередив, що за стіл з представниками ЛДНР не сяде, а повернення контролю над кордоном має відбутися раніше, ніж вибори в ОРДЛО.

Експерти для видання "Коментарі" оцінили інтерв'ю українського лідера, а також висловили припущення, чому воно з'явилося саме зараз.

Зеленський підтвердив те, що говорив його попередник Порошенко, — ключі від миру знаходяться в РФ

Аналітик, кандидат політичних наук Олеся Яхно називає головним враженням від інтерв'ю те, що Зеленський нарешті визнав: ми не рухаємося ні до якого миру, в очах Путіна його не було і немає. І що вирішення ситуації на Донбасі на 90% залежить від самого Путіна.

"Тобто, Зеленський підтвердив те, що говорив його попередник Порошенко, — ключі від миру знаходяться в РФ. І якщо та реально захоче рухатися до миру, він стане ближче. А якщо буде тривати військовий шантаж (що ми й бачимо), то, звісно, ніякого руху до миру не буде, — пояснює Олеся Яхно. — На мій погляд, прозвучали реалістичні слова, тому що неможливо вже далі вдавати, як було в перші півтора-два роки його президентства, що ми як би рухаємося до перемир'я, що можна досягти миру якимись покроковими діями... Виявилося, це все не працює. Що президент в цьому інтерв'ю і визнав".

На думку аналітика, поява інтерв'ю саме зараз може бути пов'язана з тим, що РФ стала більш активна у своїх діях. Вона продовжує роздавати на окупованих територіях російські паспорти, має намір залучити жителів ОРДЛО, що їх отримали, до виборів в Держдуму у вересні. До того ж, оскільки Росія більш активна, вона нав'язує Заходу свої варіанти вирішення конфлікту. І якщо Україна буде мовчати, нам будуть ці варіанти й пропонувати.

"Таке інтерв'ю повинно було з'явитися раніше. Напередодні низки самітів, які відбулися в червні. Щоб українська влада розставила всі крапки над "і", показала своє бачення ситуації. Але навіть в цьому інтерв'ю, на жаль, не вистачає пропонованих варіантів вирішення конфлікту, — підкреслює Олеся Яхно. — Що і як готова робити Україна як держава".

Президент відповів на головне питання — Україна НІКОЛИ не відмовиться від цього регіону

Один з учасників політичної підгрупи перемовників щодо врегулювання ситуації на Донбасі в рамках Мінського формату, глава Центру дослідження соціальних перспектив Донбасу Сергій Гармаш пояснює:

"Інтерв'ю з'явилося зараз, оскільки Зеленський давав його в Краматорську телеканалу "ДІМ" ще 30 липня, коли там проводили виїзне засідання РНБО. Напевно, його просто довго монтували. У ньому говорять про те, що наближається 30-річчя України. Тобто, гіпотетично, могли ще більше потягнути, під 24-е число дати. Втім, воно б на той час застаріло в якихось моментах".

Сергій Гармаш запевняє, що інтерв'ю йому сподобалося. В тому числі, що президент говорив відверто та емоційно.

"Потрібно частіше так з людьми говорити. Тим більше, що емоції важче використовувати в пропаганді, ніж якісь політичні заяви, — зазначає експерт. — Сподобалося, що президент позначив перспективи регіону. Вкотре підтвердив, що весь Донбас буде українським. І таким чином дав надію одним і позбавив її інших. Він закликав триматися тих, хто підтримує Україну. Підкреслив, що ми туди обов'язково повернемося. І попередив тих, хто підтримує Росію, що тимчасово непідконтрольна територія буде українською в будь-якому випадку. Тому, якщо вони вважають себе росіянами й хочуть жити в мирі з собою, їм краще їхати до РФ. Інакше постійно будуть жити в конфлікті, та ще й перенесуть його на своїх дітей і онуків".

За всіма соцопитуваннями, в тому числі закритими, головне чого не вистачає людям по ту сторону лінії розмежування, — це визначеності, підкреслює Сергій Гармаш.

"Навіть ціни й робота не так важливі. Їх найбільше турбує саме невизначеність. Вони не розуміють, де живуть, як будуть жити далі, в якій державі. Президент відповів на головне питання для них — Україна НІКОЛИ не відмовиться від цього регіону. Питання часу, скільки триватиме його повернення. 10, 20 років. Але повернення обов'язково станеться", — резюмує експерт.

Раніше "Коментарі" писали, які важливі рішення можуть бути прийняті на зустрічі Зеленського з Байденом. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини