Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Зеленського з Байденом: які важливі рішення можуть бути прийняті
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Зеленського з Байденом: які важливі рішення можуть бути прийняті

Зустріч президентів України і США повинна відбутися 30 серпня

6 серпня 2021, 11:03
Поділіться публікацією:

У Вашингтоні міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і керівник Офісу президента Андрій Єрмак провели зустріч з держсекретарем США Ентоні Блінкеном з підготовки візиту президента України Володимира Зеленського в США і переговорів з президентом Джозефом Байденом (30 серпня).

Зустріч Зеленського з Байденом: які важливі рішення можуть бути прийняті

Джо Байден та Володимир Зеленський - фото з відкритих джерел

Експерти оцінили для видання "Коментарі" підготовку візиту і результати зустрічей, які вже відбулись, а також розповіли, які рішення можуть бути прийняті за підсумками зустрічі Зеленського і Байдена.

Ситуація повинна нагадувати про необхідність досягнення практичних результатів, важливих з точки зору забезпечення нашої національної безпеки

Глава правління неурядової організації "Майдан закордонний справ", член Політради парії "Сила і Честь" Олег Білоколос зазначає, що підготовка до важливого візиту до Вашингтона проходить в досить непростій ситуації для України.

"Кремль як і раніше агресивний і не приховує своїх намірів знищити незалежність України будь-яким способом. Зміцнення зв'язків між Росією і Білоруссю, які є повноцінними військово-політичними союзниками, створює для нашої країни загрозу вторгнення тепер і з північного напрямку. А тривалі зусилля Москви з добудови газопроводу "Північний потік-2" підривають безпеку в Східній і Центральній Європі", — акцентує Олег Білоколос.

На його думку, все це покладає на учасників переговорів з підготовки візиту Зеленського в США додаткову відповідальність.

"Здається, що сама ситуація повинна нагадувати про необхідність досягнення практичних результатів, важливих з точки зору забезпечення нашої національної безпеки, — каже Олег Білоколос. — Очевидно нам, в Україні, хотілося б під час майбутнього візиту Зеленського в Вашингтон отримати відповіді на питання, які стосуються регіональної безпеки, проведення переговорів в Будапештському форматі, надання нашій країні статусу основного союзника США поза НАТО, конкретних дій Сполучених Штатів в разі чергових агресивних провокацій з боку Росії ".

Цікаво, чи буде підписано оборонну угоду або документи в галузі безпеки

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик підкреслює: часто під час підготовки такого візиту нічого з того, що буде підписано, не розголошується аж до самої зустрічі на вищому рівні.

"Але, наскільки можна розуміти, візит Єрмака і Кулеби пройшов нормально. І, знову ж таки, нормальне явище — готувати такі візити заздалегідь, приїжджаючи представникам однієї країни в іншу. Хоч теоретично можна було обійтися без фізичного візиту голів ОП і МЗС. Але він не завадить, щоб "звірити годинники", опрацювати порядок денний зустрічі", — вважає Володимир Дубовик.

На його думку, напевно, за підсумками зустрічі Зеленського з Байденом будуть підписані якісь угоди.

"Зазвичай їх готується цілий ряд до таких візитів. Щоб зустрічі не виглядали проведеним лише для того, щоб просто покрасуватися на камери, — пояснює експерт. — Цікаво, чи буде підписано оборонну угоду, щось в галузі безпеки. Українська сторона хотіла б цього. А США, схоже, вважають, що і так достатньо роблять в цих секторах для України. І навряд чи потрібна якась нова угода"

Швидше за все, продовжує Володимир Дубовик, буде порушено питання "Північного потоку-2". Але, підкреслює він, рішення адміністрацією Байдена вже прийнято — заважати його добудові не будуть.

"І навряд чи тут варто очікувати змін у позиції Білого дому. Американська сторона довго вирішувала, як тут краще вчинити. Але якщо вже рішення прийнято, змінювати його не будуть. І нам не слід лізти на рожен. Просто потрібно заявити, що це погано для наших інтересів і що ми розраховуємо на підтримку в інших питаннях. Але не робити це каменем спотикання в наших двосторонніх відносинах", — резюмує експерт.

Раніше експерти озвучували зовнішньополітичний прогноз для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Денис

6 серпня 2021, 11:16

Не забудьте про наколенники.


Новини