Головна Новини Політика президент Ініціатива Зеленського про множинне громадянство: про що йдеться і чи є сенс
commentss НОВИНИ Всі новини

Ініціатива Зеленського про множинне громадянство: про що йдеться і чи є сенс

Важливо поєднувати навколо ідеї збереження незалежної, суверенної України величезну кількість людей

22 січня 2024, 10:47 comments5194
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський, вітаючи з 22 січня співгромадян із Днем Соборності, повідомив, що вніс до Верховної Ради законопроєкт про інститут множинного громадянства. За його словами, це дозволить мати українське громадянство всім етнічним українцям та їхнім нащадкам із різних країн світу (крім громадян країни-агресора). Як оцінюєте таку ініціативу президента? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Ініціатива Зеленського про множинне громадянство: про що йдеться і чи є сенс

Паспорт України. Фото з відкритих джерел

Важливо об'єднатися не лише всередині України, а й за її межами

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе поділився такою думкою:

"Подібні кроки президента є правильними. Щоб перемогти ворога, все українство має об'єднатися. Не лише всередині України, а й за її межами. Це величезна кількість людей, багато з яких досягли великих успіхів у різних сферах. І їх важливо об'єднувати довкола ідеї збереження незалежної, суверенної України. І довкола боротьби з російським агресором".

Пропозиція про множинне громадянство – саме про це, пояснює експерт.

До того ж, продовжує він, такий крок спростить ще й зовнішньополітичні відносини із державами, де мешкають етнічні українці. Плюс – це буде гарна нагода посилювати лобістські групи, констатує Антон Кучухідзе.

Потрібно дочекатися самого документа

Політолог, політексперт, кандидат політичних наук Денис Гороховський звертає увагу, що ініціатива про множинне громадянство – не нова.

"Соціальний запит був на неї і до повномасштабного вторгнення, а після нього значно зріс, – наголошує він. – Однак із заяви президента не зовсім зрозумілі деталі цього законопроєкту. Чи стосуватиметься він лише громадян інших країн та їх можливості вступити в українське громадянство чи громадяни України також зможуть отримати громадянство інших країн, при цьому не порушуючи закон України?".

Крім того, зазначає Денис Гороховський, враховуючи воєнний стан та постійну мобілізацію, не відомо, чи діятиме вона на громадян, які до українців мали інше громадянство? Якщо ні – то як це корелюватиметься з Конституцією України, де задекларовано загальну рівність?

"Тож перед тим, як давати якусь глибшу оцінку президентській ініціативі, необхідно вивчити сам документ", – вважає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — поступки територій в обмін на мир: Зеленський відповів, чи ухвалить складне рішення.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини