Головна Новини Політика президент Європейське турне Зеленського: про що говорить обраний перелік країн – що найважливіше
commentss НОВИНИ Всі новини

Європейське турне Зеленського: про що говорить обраний перелік країн – що найважливіше

Військовий наступ не заради майбутніх переговорів, а заради перемоги - активно обговорювався під час зустрічей Зеленського на найвищому рівні

5 травня 2023, 13:30
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський після візиту до Фінляндії відвідав Нідерланди. Там говорив про руйнування, які Росія принесла в Україну, про важливість конфіскації та передачу заморожених російських активів для їх використання для відновлення нашої країни. Крім того, Нідерланди, Бельгія та Україна підписали спільну декларацію, погодивши дії з безпеки. Тим часом у пресу просочилася інформація, що Зеленський незабаром може відвідати ще Німеччину. Про що свідчать ці візити? Чому відбуваються саме зараз? До яких результатів вони можуть призвести? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Європейське турне Зеленського: про що говорить обраний перелік країн – що найважливіше

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Ефективна крапка у цьому європейському турне президента України буде, схоже, поставлена у Берліні

Директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов упевнений, що все відбувається саме зараз недарма. Напередодні великого наступу ЗСУ важлива і військово-дипломатична "арт-підготовка", пояснює він. Необхідно, використовуючи дипломатичні міжнародні майданчики, досягти кращого військового забезпечення наших збройних сил, щоб покращити можливості для їхнього успішного весняно-літнього наступу.

"Плюс – це можливість озвучення позицій України, активізація дипломатичних зусиль напередодні липневого саміту НАТО у Вільнюсі. У зв'язку з необхідністю конкретніших – не стільки військових, скільки політичних – рішень щодо перспектив українського членства в Північноатлантичному альянсі, – пояснює експерт. – Не випадково для несподівано, на перший погляд, бліц-візиту обрано саме ці країни. Фінляндія пройшла цікаву трансформацію від "фінляндизації" як нейтрального, позаблокового статусу – до "фінляндизації" як особливого шляху до Північноатлантичного альянсу. Вона у квітні стала 31-м членом НАТО, хоч рік тому ніхто не вірив у таку перспективу. Це непоганий приклад того, як великі геополітичні події (широкомасштабна російська агресія проти України) обнулюють прогнози. Ніхто не прогнозував, що Фінляндія менш, ніж за рік стане членом НАТО. Навіть, що це взагалі станеться. Тепер це факт".

Приклад – показовий для України, наголошує Вадим Карасьов. Він нагадує, що продовжують звучати прогнози у стилі, що Україна в найближчому майбутньому не буде членом НАТО. Можливо колись, потім...

"Але фінляндський кейс демонструє, що такі заклинання, запевнення та інші псевдопрогнози – руйнуються в одну мить. Оскільки є певна логіка геополітичних подій, навіть логіка історії – яку нікому не оминути, не спотворити. І з цього погляду відвідування Зеленським саме Фінляндії – таргітований візит, який має цільову профільну спрямованість. Як, втім, і візит до Нідерландів, – зазначає експерт. – Він також має певну спрямованість. Але вже пов'язану не з євроатлантичними перспективами України, а з іншими моментами".

По-перше, продовжує Вадим Карасьов, про підготовку міжнародного трибуналу над військовими злочинами російського політичного режиму. За його словами, слідом за ордером на арешт Путіна та російської "омбудсменші" (за насильницьку депортацію українських дітей) готується список Міжнародного кримінального суду (МКС) з ордером на арешт міністра закордонних справ РФ Лаврова та десяти високопоставлених представників путінського режиму. Робота в цьому ключі продовжується. По-друге, пояснює експерт, у Нідерландах у зв'язку з активізацією зусиль України щодо створення військового трибуналу на базі МКС у Гаазі, пролунали досить різкі заяви Зеленського про те, що жодних переговорів із Путіним та нинішнім політичним режимом Росії не буде.

"Це, до речі, сигнал і деяким нашим західним партнерам, які не залишають спроб схилити Київ до переговорної формули щодо заморожування конфлікту. До того ж мало місце дублювання заяв української вищої влади про те, що ми не націлені на проміжну перемогу чи нічию, а продовжуємо рухатися в руслі стратегії військової перемоги над Росією. Військовий наступ не заради майбутніх переговорів, а заради саме такої перемоги. Тож візит до Нідерландів цікавий саме цими діями та заявами українського керівництва", – пояснює Вадим Карасьов.

За його словами, ефективну крапку в цьому європейському турне президента України буде, схоже, поставлено в Берліні.

"Сьогодні Німеччина повертає собі місію не лише економічного локомотива ЄС, а й військово-промислового, а надалі напевно – і військового. Тож і дипломатичний, і військово-промисловий, і політико-економічний статус ФРН у Європі буде дуже важливим, щоб утвердити військово-стратегічні, геополітичні та дипломатичні позиції України на літній період військової кампанії, а можливо, і на весь 2023 рік", – констатує експерт.

Тема компенсації Україні збитків, завданих нашій економіці, інфраструктурі була однією з ключових під час цих візитів

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання, екс-директор з регіонального розвитку ПрАТ "Маріупольський металургійний комбінат ім. Ілліча" Сергій Магера поділився таким коментарем:

"Візити мають насичену програму, під час якої розглядався комплекс питань. Безумовно, тема компенсації Україні збитків, завданих нашій економіці, інфраструктурі дуже важлива. Вже зараз йдеться про суму в районі 300-500 млрд. доларів. І вже зараз необхідно обговорювати вирішення питання використання для цього заморожених активів агресора. Репарації – не швидкий шлях. А відновлювати зруйноване нам потрібно вже зараз. Тож, сподіваюся, це питання знайде позитивне вирішення".

Не менш важливою темою переговорів, наголошує нардеп, є майбутня безпека України після завершення воєнних дій.

"Будь-яка війна закінчується підписанням якогось договору. І щоб у майбутньому не спіткала така ж сумна доля, як Будапештський меморандум, слід ставити питання про входження України в НАТО, – упевнений Сергій Магера. – Думаю, що під час європейських візитів президента України порушувалася і ця тема. Вона, як і компенсація збитків, є життєво важливою для нашої держави".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому набирає обертів дистанційна війна – що чекатиме далі від РФ та України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ssss

5 травня 2023, 14:36

Хочешь воплотить свои сексуальные фантазии в реальность? Заходи здесь много девок что хотят воплотить свои сексуальные фантазии ----- http://ive.co.pl/uykxa


Новини