Головна Новини Політика президент Чи справді Зеленський почав очищення влади – чи варто чекати на продовження
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Зеленський почав очищення влади – чи варто чекати на продовження

Про те, що деякі чиновники ставлять особисті інтереси вище державних, побачило не лише суспільство, а й західні партнери України

25 січня 2023, 12:45
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський запевняє, що кадрові рішення, які наробили галасу цього тижня, будуть продовжені. За його словами, будь-яка внутрішня проблематика, яка заважає державі, забиратиметься. Представниця Єврокомісії Ана Пісонеро привітала той факт, що українська влада серйозно поставилася до корупційних скандалів, які вибухнули останнім часом. Чи можна вважати те, що відбувається, – очищенням влади? Як події можуть розвиватись далі? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи справді Зеленський почав очищення влади – чи варто чекати на продовження

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Кадрова струс — сигнал іншим, або ви діятимете відповідно до вимог воєнного часу — або вас звільнятимуть

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко називає те, що відбувається, потужним кадровим струсом.

"Це саме струс. Сигнал чиновникам з боку президента – хлопці, не заривайтеся, не забувайте, що йде війна. І в цих умовах треба працювати і жити відповідно до вимог воєнного часу. Причому це стосується не лише тих, хто зараз підозрюється у корупції. Будуть ще розслідування, хтось уже затриманий, як колишній заступник голови Мінрегіону Лозинський. Деякі, як то кажуть, вже під домашнім арештом. Але йдеться ще й про негідну поведінку, – наголошує експерт. – Про те, що деякі чиновники ставлять особисті інтереси вище за державні. Два показові приклади. Перший – звільнення заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка після історії з його машиною з гуманітарної допомоги, розкішним особняком тощо. Другий – випадок із тепер уже екс-заступником генпрокурора Симоненком, який дозволив собі в такий складний для країни час відпочинок в Іспанії".

За словами політолога, не випадково після скандалу з Симоненком президент навіть указ підписав за підсумками рішення РНБО – про заборону на поїздки за кордон на відпочинок для держслужбовців, нардепів та правоохоронців. Закордонні відрядження для цих категорій наразі будуть під особливою увагою.

Володимир Фесенко впевнений, що масові кадрові чистки стали можливими, бо збіглися обурення суспільства, особисте невдоволення президента (корупцій, негідною поведінкою чиновників в умовах війни), а також запит наших західних партнерів.

"Тому – струс. Сигнал іншим: або ви діятимете відповідно до умов і вимог воєнного часу – або вас звільнятимуть, а проти особливо неохайних порушуватимуть кримінальні справи з доведенням до "посадок". Це сигнал і суспільству, і нашим міжнародним партнерам, що боротьба з корупцією посилюється", – пояснює експерт.

Він наголошує, що тенденція помітна з кінця минулого року, коли суттєво активізувалися антикорупційні інституції – і Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) з новим керівництвом, і Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) з тимчасовим керівництвом, та Національне агентство із запобігання корупції (НАЗК). Ідуть масштабні перевірки декларацій депутатів, у тому числі від правлячої партії. Виявлено низку порушень.

"Дуже важливо, що наші міжнародні партнери правильно сприймають ситуацію, – наголошує Володимир Фесенко. – Учора були відповідні заяви і з боку США, і від ЄС, що вони вітають активізацію боротьби з корупцією в Україні. Акцентувалося, що ці скандали, розслідування та звільнення не впливають на постачання нам озброєнь, на загальну підтримку нашої країни у протистоянні російській агресії".

Кадрове шахрайство дорого коштуватиме нашій країні

Політолог Володимир Цибулько пояснює:

"Заходи щодо перестановки кадрів, без оновлення лави запасних (а її у Зеленського просто не існує), пов'язані з тиском на Київ – насамперед із боку США та ЄС – щодо відновлення функціоналу антикорупційних органів".

На думку експерта, виглядає нинішнє рокірування як обман партнерів.

"Але оскільки до антикорупційної політики тепер прив'язане кредитування України з боку ЄС, це кадрове шахрайство коштуватиме нашій країні", – попереджає Володимир Цибулько.

Читайте також на порталі "Коментарі" — що спричинило кадрове чищення Зеленського – чому звільнення почалися саме зараз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини