Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Байдена і Путіна: які виклики стоять перед Україною
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Байдена і Путіна: які виклики стоять перед Україною

Українським дипломатам слід активізуватися щодо підготовки ймовірної зустрічі Байдена з Зеленським перед самітом, говорить Єлісєєв

26 травня 2021, 13:08
Поділіться публікацією:

Офіційне оголошення саміту Байден-Путін в Женеві 16 червня ні для кого не стало несподіванкою, адже розмови про це йшли вже не перший тиждень. Однак, як вважає дипломат, екс-заступник глави адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв, Україні варто активізувати свою зовнішню співпрацю з Америкою. Свою думку експерт висловив у власному Telegram-каналі.

Зустріч Байдена і Путіна: які виклики стоять перед Україною

Експерт розповів, що робити Україні перед самітом Байден-Путін. Фото із відкритих джерел

За словами Єлісєєва, зустріч у Женеві стане визначальною, як мінімум, до наступних переговорів між Джозефом Байденом і Володимиром Путіним. Як максимум — чи не на весь період демократичної адміністрації США. Експерт запевняє, що всі сигнали, озвучені на цьому саміті, можуть бути "на вагу золота".

"Україна повинна бути в першій обоймі Байдена. Нехай краще за результатами переговорів сторони заявлять про ґрунтовні розбіжності, але не можна допустити, щоб тема України виявилася в блоці "різне" — "девальвувала" на тлі інших викликів безпеки. Це принципово", — пише Костянтин Єлісєєв.

Вітчизняній дипломатії експерт пропонує шість послідовних кроків, які слід виконати найближчим часом.

"По-перше, [слід] уже працювати над можливістю особистої зустрічі Зеленський-Байден в Європі, бажано, напередодні переговорів із Путіним. Телефонні перемовини. Будь-який контакт. Щонайменше — послання президента Зеленського на адресу Байдена з фіксацією українського бачення ролі США в мирному процесі та протидії російській агресії", — упевнений Єлісєєв.

Другим кроком експерт припускає негайний візит конфідента Банкової до Вашингтона. Там політикам слід провести консультації з командою Байдена, щоб викласти позицію України щодо ключових питань нацбезпеки і геополітичних інтересів. Тут і тема війни на Донбасі, і окупація Криму, і приєднання до НАТО і Євросоюзу тощо.

"По-третє, активізація контактів по лінії Ради нацбезпеки, МВС-Держдеп, Конгрес-Рада — для посилення критичних для Києва змістовних сигналів напередодні зустрічі Байден-Путін в Женеві", — також підкреслює Костянтин Єлісєєв.

Далі дипломат пропонує мобілізувати контакти Банкової та МЗС України із країнами Великої Сімки, Євросоюзу і НАТО. Це повинно допомогти сформувати позитивний для України зміст дискусій лідерів Заходу із Байденом напередодні Женевського саміту.

Нагадує Костянтин Єлісєєв і про те, що слід прискорити отримання вірчих грамот новопризначеному послу України в США Оксані Маркаровій. Ці документи необхідні їй, щоб займатися серйозними переговорами тощо.

"Слід максимально інтенсифікувати комунікаційну кампанію. Забезпечити помітну присутність позиції України в американських медіа. Активізувати "групу підтримки" України в Конгресі і експертному середовищі. Максимально задіяти потенціал української діаспори в США. Це саме той випадок, коли "кашу маслом не зіпсуєш", — упевнений експерт.

Резюмуючи, Єлісєєв підкреслює, що зустріч Байдена з Путіним — вельми символічна, адже проходитиме вже після контакту американського президента з представниками ЄС і НАТО. Для України це також важливо, адже, за словами дипломата, це відкриває ще один майданчик для активних дій українців.

"Всі наші друзі повинні зарядити Байдена на пріоритетність підтримки України. До Женеви американський лідер повинен прибути як лідер Заходу, який представляє колективну позицію глобального демократичного суспільства. Слід забезпечити те, щоб Байден у Женеві точно говорив про Україну і за Україну, робив це з позиції сили, захисту євроатлантичних перспектив, єдності і солідарності з Києвом", — зазначив Костянтин Єлісєєв.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, які прогнози щодо майбутньої зустрічі лідерів США і Росії роблять вітчизняні експерти. Більше деталей — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, які ризики для України від майбутнього президентського саміту в Женеві бачить Володимир Зеленський.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини