Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Путіна і Байдена: що важливо України робити в цьому ракурсі
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Путіна і Байдена: що важливо України робити в цьому ракурсі

Держсекретар США Ентоні Блінкен минулого тижня повідомив, що зустріч президентів Путіна і Байдена може відбутися в найближчі тижні

24 травня 2021, 17:41
Поділіться публікацією:

Зустріч президентів США і РФ Джо Байдена і Володимира Путіна, швидше за все, пройде в Женеві, повідомляє в понеділок телеканал NBC з посиланням на джерела в американській адміністрації.

Зустріч Путіна і Байдена: що важливо України робити в цьому ракурсі

Байден і Путін. Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Як РФ і США готуються до зустрічі Путіна і Байдена? Що важливо України робити в цьому ракурсі? Експерти оцінили цей крок для видання "Коментарі".  

Експерт Інституту постінформаційного суспільства, медіаексперт, заступник міністра інформполітики (2017-2019 рр.) Дмитро Золотухін зазначає: "Поки ми ретельно спостерігали за перипетіями Євробачення, 20 травня в Рейк'явіку на полях саміту Арктичної ради відбулася зустріч глав зовнішньо політичних відомств РФ і США — Сергія Лаврова і Ентоні Блінкена. За день до цієї зустрічі у світових медіа з'явилася інформація про те, що США не стануть підтримувати санкції проти російського проєкту "Nord Stream 2", який лобіює канцлер Німеччини Ангела Меркель. Замість цього американське держказначейство нібито додало до списку санкцій 13 російських морських суден".

Адміністрація Білого дому тоді підкреслила, що продовжить вважати російський газопровід загрозою енергетичній безпеці для Європи й буде протестувати проти його добудови.

"Однак, в практичній площині російським судам вже давно наплювати на американські санкції. Єдине, що уповільнювало добудову газопроводу — це санкційні загрози європейським страховим, фінансовим і судновласницьким компаніям, — пояснює Дмитро Золотухін. — Тепер же шлях до добудови газопроводу відкритий. А російські медіа вже доповіли, що російський трубоукладач судно "Фортуна" повертається до роботи".

Своєю чергою, американське політичне видання The Hill опублікувало відразу кілька колонок. Хтось із демократичного табору пропонує Україні грошові компенсації — в обмін на те, що наші газопровідні інтереси будуть проігноровані в геополітичній грі. Сенатори республіканського табору, навпаки, виступають з ініціативами посилення санкцій проти менеджменту "Nord Stream 2" і морських судів, які його добудовують. Однак, поки що — вовки залишаються ситими, а вівці — цілими, підкреслює експерт.

На тлі цієї проблематики, Блінкен під час зустрічі зі своїм колегою Лавровим піднімав питання про агресивні дії Кремля на кордонах України.

"Однак, за оцінками медіа, мейнстрімом зустрічі все ж був меседж про важливість передбачуваних і стабільних відносин між США і Росією. За словами Блінкена, є багато питань, в яких інтереси обох країн "перетинаються і накладаються": мілітаризація Арктики, Іран, Афганістан, ядерна програма Північної Кореї ... По всій видимості, Блінкен намагається побудувати діалог з Кремлем в тих питаннях, які не мають викликати критичного протистояння, як в ситуації з Україною. Кремль, мабуть, це розуміє і намагається створювати нові больові точки для Байдена, щоб максимально розширити можливість для маніпуляцій. Ситуація з політичною підтримкою ХАМАС і розпалювання конфлікту в секторі Газа грудними телеграм-каналами — тому підтвердження", — впевнений Дмитро Золотухін.

Він також звертає увагу, що Лавров в бесіді з Блінкеном продовжив "качати права", обіцяючи винагороду для тих, хто буде порушувати інтереси Кремля. Ну, а Путін в своєму недавньому виступі, взагалі пообіцяв всім "вибити зуби" (в контексті тих, хто бажає "відкусити" Сибір від Росії).

"Але, сиквел "мочити в сортирах" від старого диктатора звучить, скоріше, комічно, ніж загрозливо, — вважає експерт. — Так чи інакше, і Росія і США демонструють м'язи при одночасній обіцянці один одному готовності пристойно розмовляти. Кремль пообіцяв відвести від кордонів України війська. А Вашингтон дав сигнал, що "Nord Stream 2" може бути добудований. Реальність і щирість кроків обох сторін, в такому випадку, питання для обговорення".

На думку Дмитра Золотухіна, Україна в цьому контексті, на превеликий жаль, продовжить залишатися виключно розмінною монетою і ресурсом для просування чужих стратегій.

"Єдиним шляхом змінити цей статус-кво є створення і реалізація нетривіальних кроків і свій план гри, — вважає експерт. — Санкції проти "каналів Медведчука" і кримінальну справу проти нього і його соратників стало такою спробою. Було б добре довести її до кінця. Але каменем спотикання в більш гнучкому і потужному дипломатичному маневруванні залишається людина, яка, замість міністра закордонних справ, тримає ниточки міжнародних процесів в своїх руках, маючи можливість переконувати президента в своїй винятковій непогрішності".

Експерт Українського інституту політики Владислав Дзивидзинський передбачає, що зустріч Байдена і Путіна відбудеться до самітів "Великої сімки" (з 11 по 13 червня в Великобританії) і НАТО (14 червня в Бельгії), участь в яких раніше анонсувалося як перше закордонне турне Джо Байдена в статус американського президента.

"Перша причина — з ким, якщо не з президентом РФ, вибудовувати відносини президенту США після приходу на посаду. Такі зустрічі були у його попередників, так що точно буде і у Байденів. Друга причина — США хочуть залишатися світовим гегемоном на політичній карті. А тому зручно їхати на саміт G7 і НАТО, вже маючи план дій щодо РФ, що Байден і спробує запропонувати (або нав'язати) своїм європейським партнерам. Третє — Путін зараз ослаблений, у немає потужних союзників у вирішенні геополітичних цілей на світовій мапі. Німеччина або Китай комунікують з Росією на рівні особистої вигоди і економічної зацікавленості. Грати з нею в одній команді в політичні ігри вони не готові", — пояснює експерт.

Він звертає увагу, що тем для зустрічі Байдена з Путіним накопичилося багато. Це питання стратегічної стабільності, ядерних програм, ситуації в Афганістані, Ірані, Сирії, Лівії, Україні. Питання, пов'язані з "Північним потоком-2", з санкціями проти РФ і так далі.

"Наше завдання і інтереси — щоб українське питання не загубився в цьому переліку або не став розмінною монетою, — підкреслює Владислав Дзивидзинський. — Зеленський, розуміючи це, заявив на пресконференції 20 травня, надуваючи щоки, що він з Блінкеном переговорили, що питання України без України вирішуватися не буде (розуміючи важливість теми і суб'єктність України на світовій арені). Але така тактика — не вірна. США можуть стати найкращим з адвокатів у вирішенні нашого конфлікту з РФ. І найправильніше було б провести всі комунікації, нехай навіть неофіційні, з представниками Білого дому. Я сподіваюся, що така українсько-американська зустріч обов'язково відбудеться напередодні зустрічі Байдена з Путіним і перед низкою самітів в ЄС. Також є надія, що українська сторона не просто висловить свої побажання, а висуне конкретні пропозиції США, пояснюючи, чому вигідна спільна позиція з тих чи інших питань. На прикладі того ж СП-2. Україна могла б зберегти стратегічну важливість нашої ГТС, а США — лобіювати європейські ринки для збуту свого скрапленого газу".

Експерт вважає, що подібного роду пропозиції могли б зацікавити Штати і об'єднати наші позиції по ряду питань напередодні зустрічі Байдена з Путіним. Особливо в ракурсі загальної українсько-американської позиції щодо вирішення конфлікту між РФ і Україною.

Нагадаємо, в Білому домі анонсували візит президента США Джозефа Байдена до Європи в перший місяць літа. Кількість європейських країн, які відвідає американський президент, поки невідомо. Однак в Офісі президента України вважають, що, якщо в графіку Байдена буде достатньо часу, він може зустрітися з Володимиром Зеленським. Джо Байден також може відвідати Україну на День Незалежності.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини