Головна Новини Політика зовнішня політика Зустріч Байдена і Путіна: чи вдасться домовитися про врегулювання конфлікту на сході України
commentss НОВИНИ Всі новини

Зустріч Байдена і Путіна: чи вдасться домовитися про врегулювання конфлікту на сході України

Політологи спрогнозували, як можуть відбутися переговори лідерів США і Росії та чи матиме істотний вплив на ситуацію на сході України ця зустріч

14 червня 2021, 20:34
Поділіться публікацією:

Цієї середи, 16 червня, в Женеві відбудеться американо-російський саміт. Президент США Джо Байден і його російський колега Володимир Путін обговорять низку важливих тем. Не оминуть стороною і Україну.

Зустріч Байдена і Путіна: чи вдасться домовитися про врегулювання конфлікту на сході України

Зустріч Байдена і Путіна. Фото: insider.com

Яка ймовірність того, що вдасться наблизитися до врегулювання конфлікту на сході нашої країни, який триває з 2014 року? Як оцінювати в цьому ракурсі нещодавнє інтерв'ю Владислава Суркова, колишнього помічника президента РФ, який курував угруповання "Л-ДНР", де він відверто говорить, що Мінські угоди вигідні РФ? Про це виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Навряд чи РФ і США домовляться сприяти завершенню конфлікту на сході України в стислі терміни

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник, відповідаючи на запитання, нагадав, що Сурков — учасник переговорів по врегулюванню конфлікту, один із розробників Мінських угод.

"І сьогодні, перебуваючи у відставці, він, безумовно, буде розповідати про велику перемогу, до якої особисто причетний — до "Мінська". Думаю, треба розцінювати ці заяви Суркова в руслі самовиправдання, героїзації власної діяльності на посаді фактично куратора українського напряму свого часу. А тому — скептично. Не забуваючи, що в РФ на осінь заплановані вибори в Держдуму і такі заяви можуть робитися для внутрішнього споживання. З іншого боку, подібні "сурковські" тези створюють критично налаштовану громадську думку в Україні щодо Мінських угод", — пояснює Руслан Бортник.

Розмірковуючи про саміт Байден-Путіна в розрізі конфлікту на сході України, експерт зізнався, що навряд чи можливі якісь стратегічні домовленості.

"Втім, підтвердивши прихильність Мінських угод, можуть спробувати створити якийсь спецформат між США і РФ щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Можливі якісь точкові домовленості щодо деескалації конфлікту, зменшення градуса військового протистояння.

Однак сподіватися на те, що РФ і США домовляться розділити зони впливу в Україні, сприятимуть завершенню конфлікту в стислі терміни, поки не доводиться, — вважає Руслан Бортник. — На стратегічні поступки сторони явно не готові".

Саміт може мати два сценарії для України  

Керівник Інституту інтеграції Донбасу Сергій Стуканов вважає, що заява Суркова про Мінські угоди — це правда. Але не вся.

"Вся правда полягає у тому, що Мінські угоди виписані таким чином, що їх можна інтерпретувати по-різному. І, відповідно, виконати як вигідним для Росії, так і вигідним для України способом. Оскільки кожна зі сторін "читає" угоди у вигідному для себе світлі і не погоджується на варіант прочитання візаві, то ситуація стоїть на місці і залишиться такою ж після зустрічі Байдена з Путіним", — впевнений Сергій Стуканов.

На його думку, сподіватися на якісь суттєві зрушення у вирішенні питання Донбасу після зустрічі президентів Росії і США не варто.

"Лідери зосередяться на глобальних питаннях міждержавних відносин. Безумовно, українське питання буде на порядку денному. Але все обмежиться повторенням давно відомих позицій Байдена і Путіна, — прогнозує експерт. — Президент США закликатиме РФ сприяти виконанню Мінських угод, а Путін поскаржиться на те, що їх не виконує насамперед Київ".

Сергій Стуканов також передбачає, що тема Криму залишиться за дужками. Якщо не брати до уваги фраз "про людське око" про невизнання Вашингтоном анексії.

"Москва дуже чутливо сприймає будь-які згадки про окупований півостров. Останній скандал із формою української збірної це дуже добре продемонстрував. Очевидно, що "клубок" буде закручуватися і сьогодні українське питання — це не тільки Донбас і Крим, а й "Північний потік-2" (ПП-2). Думаю, про форми компенсації і гарантії для України після старту ПП-2 також йтиметься", — зазначає експерт.

Резюмуючи, Сергій Стуканов робить два висновки:

"Перший: Україна не буде у цих переговорах розмінною монетою, Вашингтон не залишить нас напризволяще. Певні "червоні лінії" для Путіна будуть окреслені і повторені.

Другий висновок: дива не станеться. Росія проводить масову паспортизацію на Донбасі і вже готує законодавчі рішення для спрощеної паспортизації українців і білорусів у цілому.

Це свідчить про те, що РФ прагне тільки зміцнювати свої позиції на Донбасі, але аж ніяк не віддавати його Україні. Тому про виконання Мінських угод з її боку не йдеться".

Раніше видання "Коментарі" зробило огляд про те, як готуються до американо-російського саміту в Білому домі і Кремлі та про політичне турне американського президента Європою.

 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини