Головна Новини Політика зовнішня політика Зміна нормандського формату: на що може вплинути участь США
commentss НОВИНИ Всі новини

Зміна нормандського формату: на що може вплинути участь США

Експерти розповіли, наскільки реально участь США в переговорах в нормандському форматі

5 квітня 2021, 20:21
Поділіться публікацією:

Віце-прем'єр-міністр України, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає, що нормандський формат може бути змінений. Також він допускає участь США в переговорах по врегулюванню конфлікту. Наскільки це реально, як може відреагувати РФ і що в цьому контексті означає дзвінок президента США Джо Байдена українському колезі Володимиру Зеленському — "Коментарі" розбиралися разом з експертами.

Зміна нормандського формату: на що може вплинути участь США

Участь США в переговорах у нормандському форматі. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Підключення США до нормандського формату

Керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу, глава Інституту інтеграції Донбасу Сергій Стуканов не думає, що є підстави очікувати включення США до роботи в нормандському форматі.

"США не приймали в ньому участі 6,5 років, з моменту створення такої платформи. І не будуть тим більш тепер, коли цей формат показав свою неефективність. Особливо тоді, коли Росія всіляко намагається його загальмувати, щоб змусити Україну безпосередньо спілкуватися з маріонетковими режимами в рамках Мінського процесу ", — говорить Сергій Стуканов.

Разом з тим, зазначає він, це не означає, що США не будуть проявляти активність у підтримці України.

"Дзвінок Байдена Зеленському показав, що Білий Дім тримає ситуацію на контролі і не віддасть Україну на розтерзання агресору. Ледве Росія активізувала рух військ в безпосередній близькості від кордонів України, США направили Москві відразу кілька сигналів, що бачать ці рухи — і не залишать їх без уваги. Проте форми і формат допомоги з боку США Україні явно не припускають залучення до "Нормандії", — вважає Сергій Стуканов. — Президент України ініціював Кримську платформу і запросив Джо Байдена взяти участь в установчому саміті в серпні. Якщо США погодяться, то це автоматично додасть ваги цієї ініціативи — і виведе Кримську платформу в пріоритети української влади у порівнянні з нормандським форматом ".

Користь заяв по нормандському формату

Глава правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес нагадує, що тези про підключення США до переговорів по Донбасу, періодично лунають з вуст представників української влади. Інша справа, що толку від цього — ніякого.

"Те, що сказав Рєзніков, це не новина. Президент Зеленський також говорив, що необхідно долучити не тільки США, але і Великобританію до нормандського формату. Висловлювалися в подібному ключі і представники Офісу президента, деякі члени уряду. Зараз розмови поновилися з новою силою. коментатори від української влади хочуть показати, що всі згодні на розширення формату, і тільки РФ пручається. Але правда життя дещо інша ", — зазначає Енріке Менендес.

За його словами, не тільки Росія, а й Німеччина з Францією, не особливо хочуть зміни формату.

"Європейські чиновники вже давали зрозуміти, що приєднання нових членів зробить роботу і без того не особливо ефективно працюючого формату — ще менш ефективною. Так що не думаю, що приєднання до США до" Нормандії "- це хороша ідея. Швидше напруги буде ще більше, а конструктиву — ще менше. Позиція Росії зрозуміла, але і Німеччина з Францією навряд чи буду "за". Євросоюз хоче повернути собі зовнішньополітичну суб'єктність. Для чого потрібно власні дипломатичні здобутки, — пояснює Енріке Менендес. — а якщо США увійдуть в формат, вони все перетягнуть на себе. Франція і Німеччина залишаться в ролі молодших партнерів, чого вони точно не хочуть ".

Нагадаємо, постійне порушення режиму тиші на Донбасі турбує наших міжнародних партнерів. Особливий інтерес до справи виявляють політики Німеччини і Франції. Днями уряди цих країн навіть закликали сторони конфлікту до прояву стриманості в спільній заяві. "Коментарі" вирішили поцікавитися , як виглядає ця ситуація для експертів — поки реакція європейців (на відміну від тих же Штатів) на війну в Україні досить стримана, а Росія продовжує нагнітати ситуацію. Фахівці спробували проаналізувати, чому ЄС не може (або не хоче) більш жорстко відповідати РФ, і які висновки варто зробити Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини