Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський зустрівся з канцлером ФРН Шольцом: головні підсумки переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський зустрівся з канцлером ФРН Шольцом: головні підсумки переговорів

Німеччина готова фінансово підтримати Україну та пообіцяла 100 мільйонів євро підтримки

14 лютого 2022, 19:53
Поділіться публікацією:

Канцлер Німеччини Олаф Шольц у понеділок, 14 лютого, провів у Києві зустріч із президентом України Володимиром Зеленським. Вже у вівторок Шольц зустрінеться у Москві з російським лідером Володимиром Путіним.

Зеленський зустрівся з канцлером ФРН Шольцом: головні підсумки переговорів

Володимир Зеленський та Олаф Шольц - фото: Офіс президента

Що можна сказати після спільного брифінгу Зеленського та Шольца? Які очікування від його візиту до Москви? З цими питаннями портал "Коментарі" звернувся до експертів.

Якщо щодо зброї у нас із Німеччиною продовжується непорозуміння, то фінансова підтримка з її боку є

Політолог Петро Охотін нагадує, що поки працює політика та дипломатія – танки та гармати мовчать. А тому бачить позитив у низці візитів лідерів держав в Україну. Черговим у тому числі став візит канцлера ФРН.

"Путін не почне агресію, доки до України залучено увагу всього світу. Ми спостерігаємо, що українська дипломатія активно демонструє: агресором є Росія. І провідні держави це бачать. Приклад – візит Шольца, а перед цим – президента Франції Макрона, турецького лідера Ердогана", – зазначає політолог.

Він акцентує, що Україна веде діалог про оборону та розвиток: про підтримку зброєю та фінансову допомогу. Порушувалися ці питання і під час спілкування Зеленського із Шольцом. І якщо щодо зброї у нас із Німеччиною продовжується непорозуміння, то фінансова підтримка з її боку є.

"Впевнений, що Кремлю не вдасться повторити військову авантюру 2008 року, коли Грузію звинуватили у провокаціях. Думаю, у Москві Олаф пояснить Путіну, що Росії слід зупинитись у своїх безлімітних "хотілках". Йдеться, гадаю, про економічні батоги для Кремля: час газових пряників минув", – констатує Петро Охотін.

Як би Німеччина не хотіла домовитись із РФ, цього не вийде за рахунок українських інтересів

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк виокремив такі аспекти після брифінгу Шольца та Зеленського.

1. Зброї нам німці як не давали, так і не дають.

2. Німці не готові обговорювати питання превентивних санкцій проти Росії.

3. Питання відмови від "Північного потоку-2" новим урядом Німеччини не розглядаються.

4. Загальні заяви про підтримку реформ та важливість продовження пошуку врегулювання дипломатичним шляхом конфлікту на Донбасі (Мінські угоди).

5. Німеччина виділить Україні кредит у 150 млн євро.

"Те, що Шольц побував в Україні, говорить просто про звіряння позицій. Плюс у тому, що в українського керівництва ця позиція не змінилася. Ми не підемо на прямі переговори з так званими "ДНР" і "ЛНР", ми не будемо виконувати політичну частину "Мінська", доки не виконано безпеку. Мінус у тому, що й у позиції Німеччини після відходу Меркель нічого не змінилося. Зброї нам не дають, ПП-2 не зупиняють, із РФ намагаються дружити. Безумовно, візити на такому високому рівні сприяють деескалації. І взаємні політичні заяви трохи заспокоюють ситуацію і в Україні, і за кордоном. При цьому треба розуміти, що це ніяк не впливає на переговорні позиції Києва. Як би Німеччина не хотіла домовитись із РФ, цього не вийде за рахунок українських інтересів, – зазначає Анатолій Октисюк. – А тому думаю, що підсумки візитів Шольца до Києва та Москви будуть такими самими, як підсумки нещодавнього візиту президента Франції – Макрона. Без проривів".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв – Переговори України та Білорусі: чи можна говорити про деескалацію та зняття загрози вторгнення РФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

!!!?

14 лютого 2022, 20:39

!!!?


Новини