Головна Новини Політика зовнішня політика Зеленський у США: яку практичну користь принесе візит до Байдена
commentss НОВИНИ Всі новини

Зеленський у США: яку практичну користь принесе візит до Байдена

Експерти окреслили низку питань, які Володимир Зеленський обговорить із Джозефом Байденом, і припустили, з якими результатами від зустрічі Україна зустрічатиме президента

31 серпня 2021, 14:38
Поділіться публікацією:

Вівторок, 31 серпня, розпочався для українців із новин про те, що президент України Володимир Зеленський разом зі своєю дружиною Оленою уже знаходяться на території Сполучених Штатів. Як відомо, у Зеленського запланована насичена програма, головним "цвяхом" якої є особиста зустріч з очільником США Джозефом Байденом. "Коментарі" запитали в експертів, які важливі питання можуть бути вирішені, і що практичного, а не декларативного ми можемо отримати з цього візиту.

Зеленський у США: яку практичну користь принесе візит до Байдена

Зеленський зустрінеться з Байденом 1 вересня. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Ми нічого не веземо, а хочемо щось отримати. Але так не буває"

Політолог Віктор Таран припускає, що, судячи з порядку зустрічі, а також політичної ситуації, яка склалася в Вашингтоні у зв'язку з тим, що відбувається в Афганістані, нічого конкретного ми не зможемо привезти із США.

"Це пов'язано з тим, що після афганської, певною мірою, катастрофи, американці точно не будуть готові найближчим часом масштабно інвестувати в якусь країну. Вони спершу підіб'ють підсумки попередньої кампанії (а в Афганістан направляли мільярди доларів), врахують усі помилки — і лише потім будуть рухатися далі", — пояснює експерт.

Таран також нагадує, що під час зустрічей Байдена з Меркель, із Путіним, вони вже вирішили долю "Північного потоку-2", який буде добудований.

"І нічого нового Байден нам не скаже, він грає вже на іншій стороні, — зазначає Віктор Таран. — Нам міг би допомогти, в тому числі в плані протидії ПП-2, Конгрес. Але візит проходить якраз, коли він на канікулах. Саме тому всі аналітики відзначають, що було стратегічною помилкою української делегації відправлятися в США саме в ті дні, коли Конгрес не проводить засідання. Варто було, використовуючи ситуацію в Афганістані, просити перенести візит на 2-3 тижні, з прицілом на повернення конгресменів із канікул. І тоді загальні результати візиту були б апріорі набагато вище. А так нічого конкретного не буде — ритуальна зустріч, ритуальні фото".

Ще одним промахом української влади в ракурсі цього візиту політолог вважає те, що вона нічого не щастить для "торгу" із США.

"Нам чітко поставили умови: прийняти закон про СБУ (позбавивши службу ряду невластивих їй функцій), перестати ламати реформу державного корпоративного управління, провести реальні "посадки". А ще неформально просили "голову" Коломойського, щодо якого активно йдуть судові процеси в США. Нічого цього не сталося, — підкреслює Віктор Таран. — На додаток. минулого тижня Зеленський демонстративно прийшов на канал "1+1", який афіліюють не тільки з Коломойським, а й з Оксаною Марченко — дружиною Віктора Медведчука. Для Держдепу це своєрідний подвійний ляпас. Тобто, ми нічого не веземо, а хочемо щось отримати. Але так не буває".

Тому, резюмує експерт, ми отримаємо на виході "велике нічого".

"Але ж це перший візит такого плану, він би мав формувати порядок денний на майбутні роки. Ми ж, по суті, прибули в позиції того, хто програв", — підсумовує Віктор Таран.

"Для України з'явився величезний шанс і карт-бланш довіри, при якому наддержава зможе нас навчити хорошому"

Головред інформагентства "Укрпрес Інфо", політексперт Олексій Воронцов акцентує, що візит Володимира Зеленського до США і зустріч із Джозефом Байденом відбудеться в дуже непростій геополітичній ситуації. І Америка в ній зовні виглядає стороною, яка програла.

"В кінці серпня останній американський військовий покинув землю Афганістану. Офіційно операція з виведення військ і евакуації завершена. А вже 1 вересня відбудеться зустріч очільників української та американської держав. Безумовно, крім протокольної частини будуть обговорюватися і кулуарні питання. Важливо зазначити, що 1 вересня — це не тільки початок навчання більшості школярів і студентів, а й дата початку Другої світової війни в 1939 році. Тому доленосний характер зустрічі очевидний. У зв'язку з цим США, очевидно, будуть нарощувати економічну і військову допомогу Україні", — прогнозує Олексій Воронцов.

Експерт підкреслює, що досвід Афганістану виявився негативним і певним чином програшним. США не змогли побудувати цивілізовану, демократичну державу, бо глибока корупція і середньовічні підвалини були сильнішими за загальнолюдські цінності.

"Скажімо так — експеримент провалився. Тепер для України з'явився величезний шанс і карт-бланш довіри, при якому наддержава зможе нас навчити хорошому", — зазначає Олексій Воронцов.

За його словами, протокольно обговорять:

- агресію з боку Російської Федерації;

- реформи в Україні, зокрема правосуддя і боротьби з корупцією;

- енергобезпеку України.

"Ну, а що вийде з усього цього — дізнаємося незабаром. Я думаю, що США посилять лобі щодо вступу України в НАТО, підкинуть грошенят і зброї, посилять енергетичну, технологічну допомогу нашій країні. Форпост на кордоні з РФ для них вкрай важливий. І я не здивуюся, якщо незабаром в Україні з'являться американські військові бази на кордоні з північним сусідом", — зазначає Олексій Воронцов.

"Зеленський хоче розібратися, хто і що обіцяв Україні"

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун згоден з тим, що візит української делегації в США відбувається у непростих обставинах — як на світовій арені, так і всередині Штатів.

"Зараз в адміністрації Байдена є чимало основних, більш пріоритетних, ніж Україна, завдань, на які вони спрямовують свої зусилля. Це і внутрішні конфлікти на основі економічних проблем, і боротьба з коронавірусом, і підвищення градусу етнічних протистоянь. І, звичайно, ситуація в Афганістані, яка вийшла за рамки допустимого. Тому є велика ймовірність, що зустріч Зеленського і Байдена може бути відтінена іншими подіями. У тому числі виходом американських військ з Афганістану, у зв'язку з чим здійснюється серйозний тиск на Байдена. І суспільну увагу буде зосереджено в першу чергу на цій події. В такому проблемному історичному моменті для США українським візитерам буде складно досягти з ними якихось глобальних домовленостей", — вважає політолог.

Водночас, підкреслює він, слід максимально використовувати можливість для лобіювання українських інтересів, посилення зв'язків.

"Не секрет, що відносини між США та Україною — досить складні. Були надії, що вони потеплішають після відходу Трампа і приходу Байдена, який робив багато відповідних заяв. Він навіть тиснув на РФ в перші місяці своєї діяльності на посаді президента, вводив якісь додаткові санкції. Але незабаром все фактично перевернулося з ніг на голову. І ми бачимо, що багато останніх дії Байдена йдуть на користь російської влади. Отже — на шкоду Україні", — зазначає Максим Джигун.

Експерт бачить бажання України загалом і Зеленського зокрема у тому, щоб досягти під час переговорів у США якихось глобальних зрушень у військовій сфері.

"Проглядається величезне бажання української влади, щоб США більше фінансували в нашу обороноздатність. Щоб були додаткові поставки окремих видів озброєння, в тому числі для військово-морських сил України, — каже політолог. — Ще момент, на якому явно зосередить увагу Зеленський, стосується підтримки українських євроатлантичних прагнень. Український президент раніше навіть в ультимативній формі намагався отримати від США якийсь план дій для нашої країни на шляху в НАТО, якихось гарантій. Цього не сталося. Так що ця тема буде підійматися. З точки зору української адміністрації (абсолютно логічно), Україна стримує російську агресію від просування на Захід. І нам слід в цьому допомагати".

На думку Максима Джигуна, також українській делегації важливо домогтися отримання певних гарантій у зв'язку з імовірним запуском "Північного потоку-2". У вигляді якихось компенсацій, запевнень, що наша газотранспортна система залишиться затребуваною.

"Зеленський хоче розібратися, хто і що обіцяв Україні. Хто головний гарантодавець у цій ситуації. Що наша країна може конкретно помацати, повчити замість після угоди між США і ФРН про фактичне зняття санкцій із ПП-2. Угоді, прийнятій точно не на користь Україні. Тема чутлива і для США, адже в Конгресі Байдена за цей крок критикують, в тому числі однопартійці-демократи. І фактично весь Конгрес — і республіканці, і демократи, — голосував за санкції проти ПП-2. А Байден цей проєкт фактично легітимізував. Так що для нас є можливість отримати якісь відповіді й зобов'язання з боку США", — говорить політолог.

Анонсоване підписання рамкового договору про спільне освоєння космосу, як і про збільшення кількості україно-американських навчань Максим Джигун вважає радше декларативними моментами, які мають здебільшого символічне значення.

"Що стосується зустрічі української делегації з представниками великого американського бізнесу, то вона мала б, з точки зору Офісу президента, привести до збільшення інвестицій в нашу економіку. Але з огляду на ганебний стан вітчизняної судової реформи, відсутність безпекових, інвестиційних гарантій в Україні, позитивного інвест-клімату, очікувати серйозних американських фінансових вливань не доводиться", — резюмує експерт.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, які важливі документи Зеленський планує передати главі Білого дому під час особистої зустрічі. Детальніше — в нашому матеріалі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини