Головна Новини Політика зовнішня політика З офіційним візитом: що принесе Україні поїздка Зеленського до Литви
commentss НОВИНИ Всі новини

З офіційним візитом: що принесе Україні поїздка Зеленського до Литви

Експерти вважають, що особливих змін у відносинах України і Європи візит гаранта до Литви не принесе

6 липня 2021, 10:57
Поділіться публікацією:

На 6-7 липня заплановано черговий офіційний закордонний візит президента Володимира Зеленського. Цього разу політика зустріне Литва і Четверта міжнародна конференція з питань реформ в Україні. Також Зеленський повинен провести переговори з президентом Литви, а потім зустрітися з главою Європейської Ради Шарлем Мішелем. "Коментарі" попросили експертів розповісти, чого Україні варто чекати від цього візиту.

З офіційним візитом: що принесе Україні поїздка Зеленського до Литви

Зеленський їде із офіційним візитом до Литви. Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк

"Європейсько-українське співробітництво розвивається, але ЄС критикує Україну за відсутність реформ"

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілія Куса передбачає, що візит Зеленського в Литву навряд чи принесе якісь гучні новини.

"У України з Литвою досить міцні відносини. Якихось заявлених нових проєктів не було. Тому конкретно відносно україно-литовських відносин навряд чи варто очікувати якихось несподіванок", — говорить експерт.

Не буде, на його думку, і якихось проривних заяв та рішень у рамках співпраці України і ЄС.

"Європейсько-українське співробітництво розвивається, але все впирається в те, що ЄС критикує Україну за відсутність реформ. Під ними європейці розуміють певні перетворення в системі правосуддя, лібералізацію ринків, приватизацію і так далі. Те, що в Україні або не було проведено, або знаходиться в стані імплементації, — пояснює Ілія Куса. — Підсумовуючи: цей візит якогось істотного значення не матиме, принаймні, на найближчу перспективу".

"Візит до Литви стане початком великого закордонного турне президента України"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає візит Зеленського в Литву, так само як і заплановані зустрічі з президентами цієї республіки та Європейської ради, досить протокольними заходами.

"Від Зеленського, швидше за все, прозвучать стандартні заяви про недостатній рівень підтримки нашої країни з боку європейських партнерів. З їхнього боку — констатація недостатності реформ і тих зусиль, які робить в цьому напрямку українська влада. Тому не очікую якихось великих проривів, нових віянь або отримання додаткової фінансової допомоги з боку ЄС. Але візит, безумовно, важливий, — зазначає експерт. — Він підкреслює наші устремління, дозволяє, так би мовити, звірити годинники щодо основних питань".

Важливо і те, акцентує Ігор Рейтерович, що візит до Литви, по суті, стане початком великого закордонного турне президента України.

"Попереду — поїздки до Німеччини, США, — нагадує експерт. — І дуже важливо, щоб візит в одну із балтійських республік був вдалим з точки зору подачі інформації, чіткого артикулювання позицій, інтересів України. У Литві можна певною мірою обкатати ті основні меседжі, які керівництво нашої держави буде доносити вже безпосередньо в Німеччині і США. Це стосується, зокрема, будівництва "Північного потоку-2" і протидії агресії РФ".

"Україні не вистачає проактивності"

Політолог, співзасновник консалтингової компані Good Politics Максим Джигун позитивно налаштований щодо цього візиту.

"Литва, як і інші балтійські країни, підтримувала євроінтеграційні процеси України. Наша країна повинна частіше ініціювати подібні зустрічі, виступати проактивно зі своїми пропозиціями щодо проведення реформ, прагне отримати досвід інших держав щодо того, як нам прискорити гармонізацію нашого законодавства з європейським. І бути готовою проводити більш інтенсивні, якісні проводити реформи", — зазначає Максим Джигун.

Що стосується підтримки України з боку ЄС, то тут, за словами політолога, є питання.

"Але це стосується окремих держав ЄС. Від Литви ж ми постійним відчуваємо підтримку, в тому числі євроінтеграційних прагнень. При цьому самій Україні явно не вистачає проактивності. Ми повинні самі пропонувати план дій — що ми готові виконати, в які терміни, щоб наблизити перспективу стати частиною Євросоюзу", — підкреслює політолог.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, як експерти оцінюють те, що Сербія і Угорщина побудували газопровід, що дозволяє отримувати блакитне паливо не через Україну. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, які перспективи може принести запланований на найближчі дні візит Зеленського до Німеччини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/ua
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини