Головна Новини Політика зовнішня політика Добудували трубу, по якій Угорщина зможе отримувати газ РФ в обхід України: що це значить для нашої країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Добудували трубу, по якій Угорщина зможе отримувати газ РФ в обхід України: що це значить для нашої країни

У Сербії повідомили про зварювання "золотого" стику газопроводу на кордоні з Угорщиною

5 липня 2021, 22:56
Поділіться публікацією:

Сербська компанія Srbijagas і угорська FGSZ завершили будівництво лінійної частини газопроводу-перемички між двома країнами, по якій Угорщина зможе отримувати російський газ через чорноморський газопровід, а не через Україну. Що це означає для нашої країни? Чому це стало можливим? Чи є ймовірність введення американських санкцій за ці дії? Експерти оцінили для порталу "Коментарі".

Добудували трубу, по якій Угорщина зможе отримувати газ РФ в обхід України: що це значить для нашої країни

Газопровід (фото з відкритих джерел)

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква вважає, що для України цей факт може означати втрату до 12 млрд кубометрів транзиту газу в рік — після завершення будівництва.

"Це не обов'язково, частково транзит може зберегтися, — зазначає Денис Саква. — Але, швидше за все, Газпром піде на зупинку транзиту або значне його скорочення через Україну".

При цьому експерт нагадує, що зараз у нас обсяги транзиту зафіксовані у договорі з Газпромом. За умови контракту, укладеного в кінці 2019 року, Газпром має прокачати через Україну мінімум 225 млрд куб. м газу у 2020-2024 роках. І навіть якщо не прокачає — зобов'язаний сплатити зазначений обсяг.

Санкцій до газопроводу-перемички між Сербією й Угорщиною не буде, впевнений Денис Саква. За його словами, це внутрішня газова інфраструктура Європи.

Спеціаліст по державній політиці в паливно-енергетичному комплексі, професор Геннадій Рябцев відзначає, що в останні роки РФ разом з європейськими партнерами зводить так зване "Європейське транзитне кільце" (ЄТК). Його утворено північним і південним транзитними коридорами, які замикаються на німецькому та австрійському газових хабах. Північна частина коридору утворена "Північним потоком-2" і трубопроводом EUGAL, південна — "Турецьким потоком", "Блакитним потоком", "Балканським потоком".

"Оскільки європейське півкільце може працювати в будь-якому напрямку, це дозволить європейським країнам більш ефективно розподіляти газ по своїй території, отримуючи його не тільки з РФ, але і від інших постачальників, — пояснює Геннадій Рябцев. — Перемичка, добудована сербами й угорцями, є частиною південного коридору. Вона призначена для перерозподілу газу ЕТК в країнах центральної Європи".

На думку експерта, безпосередньо від введення цього трубопроводу в експлуатацію, Україна нічого не втрачає.

"Але наша країна вже втратила близько 25 млрд кубометрів транзиту після запуску турецького і балканського потоків. Саме тому в чинному контракті між Газпромом і Нафтогазом обсяги оплачуваного транзиту в нинішньому році скоротилися з 65 до 40 млрд кубометрів. Втім, оскільки Газпром хоче залишитися в очах Європи надійним постачальником, швидше за все, він буде виконувати контракт з Нафтогазом в повному обсязі до закінчення терміну його дії. Але після 2024 року газовий ринок Європи сильно зміниться, завдяки посиленню ролі на ньому Німеччини та Австрії з паралельним ослабленням Нідерландів і Норвегії, — прогнозує Геннадій Рябцев. — На той час Україна втратить ще, щонайменше, 15 млрд кубометрів транзиту — через добудови всієї мережі газопроводів ЕТК".

Нагадаємо, влада Польщі заявили, що питання будівництва газопроводу "Північний потік-2" навряд чи можна розглядати позитивно, адже він зачіпає російсько-німецькі інтереси та загрожує решти ЄС.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua
comments

Обговорення

Сташинский

6 липня 2021, 04:52

Означает то, что не хрен было выеживаться. Были бы и с Крымом, и с Донбассом, и уровень жизни повыше плинтуса.


Новини