Головна Новини Політика зовнішня політика Візит Зеленського в Берлін: як повинен діяти президент України
commentss НОВИНИ Всі новини

Візит Зеленського в Берлін: як повинен діяти президент України

Експерти підкреслюють, що візит до Німеччини - одна з найважливіших зовнішньополітичних дій Володимира Зеленського

3 липня 2021, 12:00
Поділіться публікацією:

12 липня президент України Володимир Зеленський відвідає Берлін. Видання "Коментарі" звернулося до експертів, щоб дізнатися, які теми будуть порушуватися на зустрічі, а також, як повинен діяти глава української держави.

Візит Зеленського в Берлін: як повинен діяти президент України

Володимир Зеленський і Ангела Меркель - фото з відкритих джерел

Оптимально для Зеленського буде, якщо за підсумками зустрічі з Меркель стане зрозуміло, що українсько-німецькі відносини в нормальному стані, що Берлін підтримує Київ

Директор Центру міжнародних досліджень, доцент кафедри міжнародних відносин Одеського національного університету імені Мечникова Володимир Дубовик підкреслює, що Берлін для Зеленського — важлива арена.

"Наш президент стурбований, що не бере участь у важливих зустрічах, форумах. Нещодавно новий глава Білого дому був у Європі. У Зеленського хотіли, щоб Байден з ним зустрівся, щоб нас запросили на якийсь із самітів. Не вийшло. Так, надійшло запрошення відвідати Вашингтон у липні. Але точних термінів поки немає. І зараз для Зеленського важлива зустріч з таким великим європейським лідером як Меркель, щоб показати, що Україна фігурує у світовій політиці", — зазначає Володимир Дубовик.

Він вважає важливим під час візиту Зеленського до Німеччини проговорити питання "Північного потоку-2".

"Зупинити його, схоже, вже не вдасться, але нам слід продовжувати демонструвати заклопотаність цим проектом. І намагатися вийти на питання компенсацій, враховуючи прийдешнє зниження транзиту російського газу через Україну. Зокрема, почути певні пропозиції від німецької сторони", — пояснює експерт.

Також важливим він вважає переконатися, що позиція Німеччини в Нормандському форматі щодо російсько-української війни не змінюється — і не буде змінюватися у зв'язку зі зміною влади, яка відбудеться в ФРН у вересні в результаті виборів (Меркель вже заявила, що більше не буде канцлером).

"Деяку стурбованість викликала пропозиція Меркель і президента Франції Макрона щодо відновлення саміту на рівні ЄС-РФ. І хоч Меркель переконувала, що просто хочуть донести критику до Путіна, добре, що більшість країн ЄС висловилися проти такої ініціативи. Адже сам факт того, що Путін сидів би і спілкувався з лідерами країн ЄС, було б уже перемогою Москви, — підкреслює Володимир Дубовик. — Чи буде Зеленський порушувати цю тему в спілкуванні з Меркель — не знаю. Навряд чи варто. Як не варто і намагатися вразити Німеччину її небажанням поставляти в Україну летальну зброю.. Не будемо забувати, що у збереженні санкцій проти РФ — велика роль саме Німеччини. Як і підтримка з її боку і країн ЄС внутрішніх реформ в Україні".

На думку експерта, оптимально для Зеленського буде, якщо за підсумками зустрічі з Меркель стане зрозуміло, що українсько-німецькі відносини в нормальному стані, що Берлін підтримує Київ. І що ми сподіваємося на таку ж позицію після зміни влади в Німеччині.

"В результаті всі будуть задоволені, — впевнений Володимир Дубовик. — Німеччина надасть Зеленському велику сцену, дозволить йому задовольнити амбіції. А Україна напередодні візиту Меркель і Зеленського в Вашингтон продемонструє відданість євроінтеграції і узгоджену позицію з партнерами з ЄС за рядом найважливіших питань".

Напередодні важливих для нашої країни візитів Зеленському слід змінити риторику із зухвалої — на конструктивну

Політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько впевнений, що липневі візити Зеленського в Берлін (12 липня) і Вашингтон (імовірно — в другій половині липня) стануть найважливішими зовнішньополітичними діями в його президентської каденції.

"Ці візити відбудуться на тлі зменшення довіри у відносинах України із Заходом. І від їхнього результату залежить вектор подальшого розвитку нашої країни. Або ми збережемо прозахідний вектор, або ні, — пояснює експерт. — Приводів для занепокоєння більш ніж достатньо. Останнім часом постійно чуємо нарікання з боку партнерів щодо недостатньої боротьби з корупцією, гальмуванні в проведенні реформ. З цього приводу навіть були умови новообраного президента США Байдена для розмови із Зеленським — і тільки скупчення російських військ біля кордону з Україною змусили Байдена зателефонувати на Банкову. Цей крок свідчить про готовність Байдена посилювати співпрацю, але за умови виконання Україною своїх зобов'язань".

Якщо Вашингтон є головним партнером України в галузі безпеки, то Берлін — це, перш за все, економіка, зазначає Володимир Манько.

"Німеччина для нас є одним з головних економічних партнерів. Тому основною темою на переговорах Зеленського з Меркель повинні бути посилення товарообігу і збільшення німецьких інвестицій в Україну. Наш президент, звичайно, буде переконувати німців, що вкладати в Україну вигідно і безпечно. Хоча словам підприємці не вірять, а з практикою, як бачимо, не все гаразд. Корупція, податковий тягар і проблеми в судах досі залишаються гальмом для інвестиційного буму в Україні", — підкреслює експерт.

Окремо, на його думку, буде стояти тема "Північного потоку-2". І це не тільки про гроші, а й про безпеку.

"Оскільки цей проджект Кремля вже точно добудують, газ піде в обхід нашої труби. І Україна має право говорити про гарантії — як економічні (ми ж втрачаємо величезні кошти через зменшення транзиту), так і безпекові. Йдеться про компенсацію у формі грошей або інвестицій, а також про можливості додаткових поставок зброї — як гарантії проти російської агресії в результаті зникнення такого стримуючого фактора як транспортування великих обсягів газу з РФ через українську ГТС. Але зброю краще просити не у німців, а в американців, оскільки перші до цього питання ставляться дуже обережно, пам'ятаючи свою історію ще за часів Другої світової", — зазначає Володимир Манько.

Напередодні цих важливих для нашої країни візитів експерт радить Зеленському змінити риторику із зухвалої — на конструктивну.

"Його невдоволення діями як німецького політикуму, так і Заходу в цілому, слід замінити чітким планом реформ, які будуть проводитися не на словах, а на ділі, щоб в найкоротші терміни привести Україну до стандартів західних демократій", — впевнений Володимир Манько.

Раніше експерти для порталу "Коментарі" озвучили зовнішньополітичний прогноз.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ККК

3 липня 2021, 13:45

Как всегда, стоять раком и клянчить деньги! Вороватое чмо так делает всегда!


Новини