Головна Новини Політика зовнішня політика Які сигнали Путін разом із Сі Цзіньпіном надіслав Заходу: аналіз російсько-китайських переговорів
commentss НОВИНИ Всі новини

Які сигнали Путін разом із Сі Цзіньпіном надіслав Заходу: аналіз російсько-китайських переговорів

Президент Росії Володимир Путін поінформував голову КНР Сі Цзіньпіна про бесіду з американським лідером, що відбулася минулого тижня

16 грудня 2021, 07:30 comments1432
Поділіться публікацією:

Президенти Російської Федерації (РФ) Володимир Путін та Китайської Народної Республіки (КНР) Сі Цзіньпін провели відео-розмову в середу, 15 грудня. Які основні висновки можна зробити за її підсумками? Про це в інтерв'ю порталу "Коментарі" поговорили з нашими експертами.

Які сигнали Путін разом із Сі Цзіньпіном надіслав Заходу: аналіз російсько-китайських переговорів

Путін та Сі Цзіньпін. Фото: сайт Кремля

Страшилки про нібито російсько-американську угоду щодо України після переговорів Путіна з Байденом, не відповідають дійсності

Експерт аналітичного центру Democracy House Анатолій Октисюк упевнений:

"Зважаючи на те, про що говорили Путін і Сі Цзіньпін (стратегічне зближення в усіх напрямках) – і ЯК вони говорили (більш ніж дружньо), страшилки про нібито російсько-американську угоду щодо України після переговорів Путіна з Байденом, швидше за все, не відповідають дійсності. Американці нас не продали, а Росія продовжила зміцнення відносин з Китаєм. Тим самим демонструючи, що не хоче нормалізації відносин – із Західним світом загалом та США зокрема. Якби Путін і Байден про щось домовилися, Росія таких відвертих реверансів у бік Китаю не робила б".

Тож, з одного боку, Україні можна видихнути, вважає експерт. З іншого боку – нам треба й напружитись.

"Росія, схоже, реально готує свою економіку до виходу із глобальної торгової мережі. Те, що росіяни домовляються з китайцями переходити на якусь незалежну систему фінансових розрахунків, свідчить, що Путін страхується про всяк випадок. Наприклад, у разі масштабних санкцій, обіцяних Заходом у разі відкритої агресії РФ проти України. Санкції постфактум вже після нападу тут навряд чи допоможуть. Допомогти могли б превентивні. Але Захід, схоже, на такий крок не готовий", – наголошує Анатолій Октисюк.

Він наголошує: Америці головне – стратегічна безпека, стабільність. А в Росії сповідують теорію хаосу. І в рамках цього формують свій окремий полюс разом із КНР. І це полюс кидає виклик Західному табору.

"Росія зацікавлена саме у цьому. Сигнал чіткий та зрозумілий", – резюмує експерт.

На наших очах трансформується геополітичний світопорядок, система міжнародної безпеки

Політолог Андрій Окара вважає, що розмова російського та китайського лідера виявилася дуже промовистою.

"Спершу Путін переговорив з Байденом, потім з європейськими лідерами, тепер – з Китаєм. Якщо зчитувати емоції щодо міміки, жестів, положення тіла – було відчуття, що в розмовах з американським та європейськими лідерами Путіну було дискомфортно. Відчувалася якась внутрішня напруженість. Стосовно нього – теж. А ось відео-переговори Путіна та Сі Цзіньпіна показали велику взаєморозташованість та задоволеність від спілкування", – зазначає політолог.

Знаковим він називає те, що Путін заявив про намір відвідати Олімпіаду-2022 у Пекіні, дипломатичний бойкот якої оголосили США та низка союзницьких американцям країн.

"На наших очах трансформується геополітичний світопорядок, система міжнародної безпеки, – каже Андрій Окара. – Явно промальовані три великі центри – США, РФ та Китай. Кожен із них уважно й напружено стежить, як би два інші не об'єдналися проти нього".

На думку політолога, зараз більшість світових процесів так чи інакше виходять із необхідності враховувати китайський фактор.

"Це накладає відбиток і на ставлення до російсько-української війни, – наголошує Андрій Окара. – Німеччина та ЄС, так чи інакше, стають прихованими союзниками РФ. І навіть США змушені на це заплющувати очі (та сама ситуація з ослабленням тиску на "Північний потік-2"), тому їм важливе глобальне протистояння – з Китаєм. У результаті Америка змушена потурати ПП-2, щоб не образити Німеччину і РФ (що отримують від проекту і гроші, і посилення впливу). Щоб лідери ЄС та Росія не стали лояльніше ставитися до Китаю. Путін це все розуміє. І грає на цьому. Типу – ми із Заходом не знайшли порозуміння з жодного з питань. Якщо не хочете давати гарантії, що НАТО не розширюватиметься на Схід, що даєте зжерти Україну? Ну і фіг з вами – нам тоді з Китаєм по дорозі".

Ось тільки важливий нюанс у тому, акцентує експерт, що для Китаю Росія – такий молодший брат. І подібне загравання з КНР може якось боляче вдарити по самій РФ.

"Наразі Росія перевершує Китай лише за ядерним потенціалом. В іншому КНР випереджає РФ. І поки Москва будує якісь плани, як би обіграти Захід за допомогою свого загравання з Китаєм, Пхеньян дивиться на це з посмішкою і хитрим китайським прищуром, – вважає Андрій Окара. – Багато в чому знаковим буде 2024 рік. Рік виборів у РФ, Україні, США. Рік, коли Китай закінчує модернізацію армії. І вона перетворюється на настільки серйозну і грізну силу з глобальними можливостями, що і РФ, і США, і решті, думаю, доведеться сильно напружитися".

Читайте також на порталі "Коментарі" – Зеленський вважає, що аргументи Байдена не вплинули на Путіна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини