Головна Новини Політика зовнішня політика Як "ультиматум" Росії може зіграти на руку Україні: що кажуть експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Як "ультиматум" Росії може зіграти на руку Україні: що кажуть експерти

Думки експертів щодо вступу України до НАТО та ЄС найближчими роками розділилися

21 грудня 2021, 15:15
Поділіться публікацією:

Як "ультиматум" Росії може зіграти на руку Україні: що кажуть експерти

Чи може Україна вступити до НАТО та ЄС найближчими роками, фото з відкритих джерел

Президент України Володимир Зеленський 21 грудня на конференції послів України "Дипломатія 30. Стратегія сильної держави" заявив, що 2022 року Україна хоче отримати від НАТО чітку тимчасову перспективу приєднання до Альянсу. Заява прозвучала на тлі ультиматуму, виставленого Росією – про не розширення НАТО на Схід, не входження до Альянсу України, Грузії, Молдови, не розташування на їх територіях інфраструктури НАТО. Експерти проаналізували ситуацію для видання "Коментарі".

 Україна на сьогодні значно послабила свої зовнішньополітичні позиції

Директор Інституту світової політики, політичний експерт Євген Магда так коментує те, що відбувається:

"На жаль, Зеленський живе у власній політичній та інформаційній реальності. І його заяви не мають нічого спільного із реальним станом речей. Проблема навіть не в тому, що російський військовий тиск на Україну та значну частину Європи суттєво зменшує бажання низки країн НАТО підтримувати вступ України до Альянсу. Суть у тому, що сама Україна на сьогоднішній момент, на жаль, не готова до вступу до Альянсу".

І йдеться, за словами експерта, не лише про військові компоненти.

"Зеленський робить такі гучні заяви на тлі рішення Окружного адміністративного суду Києва щодо скасування конкурсу на посаду керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. Як кажуть, розумний зрозуміє, у чому суть. Особливо якщо згадати, як наполягають наші західні партнери на проведенні конкурсу. І як чинить опір цьому Офіс Зеленського", – зазначає Євген Магда.

На його думку, ми бачимо спробу президента підмінити якимись гучними заявами, демонстрацією своєї, як він казав, "нахабної дипломатії", досить слабкі позиції України.

"Це і погіршення відносин з Угорщиною, і очевидні проблеми у відносинах із Білоруссю, які влада не хоче помічати. І стрімка втрата довіри до української влади з боку міжнародних партнерів. Україна на сьогоднішній момент значно послабила свої зовнішньополітичні позиції у порівнянні з ситуацією за президентства Порошенка", – резюмує Євген Магда.

 Подальше мовчання з боку НАТО та ЄС виглядатиме мовчазним прийняттям "ультиматуму Кремля"

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що Зеленський продовжує реалізовувати зазначений раніше курс на здобуття Україною чіткої перспективи європейської та євроатлантичної інтеграції.

"У рамках цього курсу Україна вже підписала декларації щодо підтримки євроінтеграції з низкою країн ЄС. Останньою стала Словенія (під час проведення у Брюсселі останнього саміту "Східного партнерства"). Очевидно, що тривалий час ЄС і НАТО воліли уникати надання конкретних обіцянок Україні – як через внутрішні причини, так і через загрозу ескалації з боку Росії. Весь цей час вони обмежувалися спільними обіцянками, що Україна зможе приєднатися до ЄС та НАТО "після реформ", що, звичайно ж, відповідало істині лише частково. Але нещодавно ситуація змінилася", – зазначає експерт.

На його думку, пред'явлений НАТО та США "ультиматум" Росії суттєво змінює все у міжнародних відносинах.

"Вимоги Росії про виведення військ та озброєнь із країн Східної Європи, про ненадання членства в Альянсі Україні, Грузії, Молдові – це порушення суверенітету не лише названих країн, а й низки членів НАТО та ЄС. Ці вимоги виходять за рамки дипломатії та виглядають абсолютно неприйнятними. І в України з'явився потужний аргумент у питаннях подальшої європейської та євроатлантичної інтеграції, – наголошує Петро Олещук. – Адже подальше мовчання з боку НАТО та ЄС виглядатиме мовчазним прийняттям "ультиматуму Кремля". Відмовчуватися та оброблятися загальними фразами надалі буде складніше. Тему загроз із боку Росії можуть використати і у внутрішньополітичній боротьбі євроатлантичних країн. Тому ймовірність того, що Україна зможе отримати конкретніші обіцянки, зростає. Бо – так чи інакше – "Західні партнери" мають демонструвати, що вони не керуються шантажем з боку Кремля".

Як повідомляв портал "Коментарі", Зеленський розповів, як потрібно змінити зовнішню політику.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини