Головна Новини Політика зовнішня політика Вперше за 50 років Київ братиме участь у важливому засіданні НАТО: до чого це може призвести
commentss НОВИНИ Всі новини

Вперше за 50 років Київ братиме участь у важливому засіданні НАТО: до чого це може призвести

Зближення України та НАТО продовжується: експерти оцінили шанси України на входження до Альянсу

26 жовтня 2021, 13:09
Поділіться публікацією:

Україна вперше за 50 років візьме участь у засіданні комітету Північноатлантичної ради НАТО з питань озброєнь – Конференції національних директорів озброєнь . Останнім часом тема НАТО-Україна – реакція Росії – стала однією з найбільш обговорюваних. Про що говорять процеси, що відбуваються? До чого вони можуть спричинити? В інтерв'ю виданню "Коментарі" у цій темі допомогли розібратися експерти.

Вперше за 50 років Київ братиме участь у важливому засіданні НАТО: до чого це може призвести

НАТО. Фото з відкритих джерел

Києву на "найвигідніших" умовах запропонують застарілу техніку та обладнання, зняті з озброєння

На думку директора Київського інституту мирних досліджень, професора, політексперта Андрія Мішина, навряд чи національних директорів озброєнь НАТО може щось цікавити в Україні.

"Йде масштабна модернізація озброєнь країн-учасниць альянсу. Тому Києву, швидше за все, на "найвигідніших" умовах запропонують застарілу техніку та обладнання, зняті з озброєння, але не з виробництва", – прогнозує експерт.

Він зазначає, що у широкому контексті матриці "Україна – НАТО – Росія" відносини Кремля з Альянсом фактично перервані сім років тому, після російської окупації Криму та частини Донбасу. Тоді НАТО повністю повернулося до своєї початкової місії заборони Росії.

"Москва сьогодні вважає НАТО лише платформою для американської військової присутності у Європі. І в умовах наростаючого протистояння зі США, демонструючи фірмову холодну велич, не бажає розмовляти з підлеглими Вашингтону структурами, – пояснює Андрій Мішин логіку дій Кремля. – З цього погляду міжнародна бюрократична інфраструктура НАТО, відносини з якою так піарить Офіс президента, мало чим може сприяти реальному забезпеченню обороноздатності та "національної стійкості" (є і такий Указ Зеленської місячної давності) України".

Експерт наголошує, що з Туреччиною, Балтією, Польщею та передусім Вашингтоном реальний діалог Україна веде безпосередньо, а не через формальну структуру американського домінування на європейському континенті.

"Путін не раз заявляв, що розмовляти з Києвом безглуздо, а за участю європейців марно. І Кремль все частіше дає сигнали, що відновлює контакти з Україною безпосередньо з Вашингтоном. А ось нераціональна дипломатична лінія Києва, скоріш за все, підходить для внутрішнього віртуального користування. І веде до подальшого скочування на узбіччя геополітичного та геоекономічного життя", – резюмує Андрій Мішин.

Україну дедалі конкретніше починають сприймати як важливого партнера та союзника НАТО

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук вважає, що політика президента Зеленського, спрямована на вимоги чіткої позиції НАТО з питань приєднання України, починає давати свої плоди.

"Звичайно, поки що навряд чи варто говорити про те, що Україна просунулась на шляху безпосередньо вступу до Північноатлантичного альянсу. Але все ж таки ми досягли, що нас все конкретніше починають сприймати як важливого партнера та союзника НАТО. А це можна назвати певним переломом у свідомості керівництва Альянсу", – зазначає експерт.

Водночас проблеми, що перешкоджають вступу України до НАТО, залишаються, нагадує Петро Олещук. Це і недостатнє реформування нашої країни, і відсутність єдиної позиції щодо членства України в Альянсі серед його членів. І російська агресія.

"Позиція Росії щодо цього все ще впливає на позицію країн НАТО. І ми повинні розуміти, що вступ до Альянсу не буде одномоментним актом, а вимагатиме тривалої інтеграції та узгодження різних моментів, – наголошує політолог. – При цьому ми бачимо, як поступово Україна починає проникати до структур НАТО".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у Кремлі знову попередили Україну щодо НАТО – у Києві заговорили про ракети у бік РФ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини