Головна Новини Політика зовнішня політика Обстановка накаляється: в Кремлі знову попередили Україну по НАТО - в Києві заговорили про ракети в бік РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Обстановка накаляється: в Кремлі знову попередили Україну по НАТО - в Києві заговорили про ракети в бік РФ

В Україні продовжують наполягати на тому, що думкою Росії щодо вступу в НАТО ніхто цікавитися не буде

25 жовтня 2021, 14:35 comments1019
Поділіться публікацією:

Росія не зможе перешкодити Україні вступити в НАТО, проте вважає за можливе мінімізувати наслідки таких кроків. Про це заявив прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков в ефірі федерального телеканалу "Росія", пише УНН. У свою чергу, спікер української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович завив, що президент РФ Володимир Путін зі своєю політикою дограється до того, що українські ракети будуть спрямовані на Москву. І підкреслив, що між Україною і Росією можливий адекватний двосторонній діалог щодо членства України в НАТО тільки після того, як Москва виведе свої збройні формування з Криму і Донбасу і виплатить репарації Києву за період окупації. В інтерв'ю виданню "Коментарі" експерти проаналізували такі заяви, проаналізувавши до чого вони можуть призвести.

Обстановка накаляється: в Кремлі знову попередили Україну по НАТО - в Києві заговорили про ракети в бік РФ

НАТО. Фото з відкритих джерел

Поки на порядку денному НАТО вступ туди України і Грузії не стоїть

Політичний консультант, власник компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, магістр міжнародних відносин (King's College London 2004) Тарас Березовець згоден з тим, що РФ не має можливостей перешкоджати вступу України в НАТО. Але всіляко намагається це зробити.

"Крім власне розв'язання конфлікту на українській території, росіяни намагаються перешкодити євроатлантичній інтеграції України, діючи на двосторонньому рівні зі своїми європейськими партнерами (Німеччина, Франція, Угорщина). З огляду на те, що всі рішення в НАТО приймаються консенсусом, навіть один голос "проти" може заблокувати інтеграцію України до Північноатлантичного блоку", — пояснює Тарас Березовець.

При цьому, підкреслює він, поки на порядку денному НАТО вступ туди України і Грузії не стоїть.

"Не тому, що Альянс боїться загострити відносини з РФ. А тому що ми самі ще не готові за всіма критеріями для цього вступу, — зазначає експерт. — Нам необхідно пройти певний план, карту дій. Після чого вже все стане питанням політичного рішення".

Загрози, які звучать на адресу РФ з боку людей, які навіть не займають офіційної посади (Арестович є лише позаштатним радником глави Офісу президента, виконуючи також функції спікера української сторони в ТКГ), Тарас Березовець вважає вкрай безвідповідальними.

"Мало того, що у нас немає в даний момент ракет, здатних долетіти до Москви, так ще й самі по собі такі заяви здатні викликати жорстку, неадекватну реакцію з боку Кремля, — попереджає експерт. — Наприклад, збільшення кількості обстрілів на Донбасі (відповідно — нові жертви серед українських військовослужбовців і мирних громадян), ще більша жорсткість при перетині КПВВ на лінії розмежування і пунктів пропуску на адмінграніце з Кримом. Людей, які роблять подібні заяви (а Арестович і його колега Подоляк відзначилися вже цілими розсипами їх) треба прибирати — чим швидше, тим краще. Поки їх безвідповідальні словесні випади не привели до критичних наслідків для нашої країни".

Провал переговорного процесу по Донбасу був замінений темою НАТО, куди нас в осяжному майбутньому приймати не мають наміру

Всі заяви, які звучать останнім часом навколо євроатлантичних перспектив нашої країни і відношення до цього РФ, є продовженням полеміки, яку почав президент РФ Володимир Путін в своїх заявах, виступах і статтях щодо "червоних ліній" на території Східної Європи. Такої думки дотримується експерт Українського інституту політики Руслан Бізя.

Він пояснює: "Нічого концептуально нового не відбувається. РФ всім виглядом показує, що не допустить вступу України в НАТО. І заради цього готова піти на будь-яке рішення, аж до ескалації. Наші ж спікери заявляють, що євроатлантична інтеграція — це внутрішня справа України. І ми будемо рухатися тим шляхом, яким вважатимемо за потрібне".

За словами експерта, під час цієї заочної дискусії якось сама собою пішла з порядку денного тема врегулювання конфлікту на Донбасі.

"Фактично провал переговорного процесу по Донбасу був заміний темою НАТО, куди нас в осяжному майбутньому — по низці причин — приймати не маємо наміру", — резюмує Руслан Бізя.

Рішення про вступ України в НАТО дійсно ухвалюються не Росією

Військовий оглядач, головний редактор "Апострофа" Денис Попович зазначає: "Пану Арестовичу перш, ніж робити гучні заяви, слід було б задуматися про свою репутацію як спікера. Про те, що він займає певну посаду, від якої залежить переговорний процес".

За словами експерта, Україна не має в своєму розпорядженні ракет, які могли б дістати до Москви. І до появи таких ракет у нас пристойна дистанція. Хоча, підкреслює Денис Попович, відповідні розробки у нас ведуться.

"Що стосується вступу України в НАТО, то, дійсно, такі рішення ухвалюються не Росією, — підкреслює експерт. — І нам точно не обов'язково погоджувати це питання з Москвою. Хоча на сьогоднішній день я не бачу можливості вступу України в Альянс як раз через реакцію Москви, яку дуже побоюються в Європі ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Україна розпочала реалізацію ПДЧ в НАТО. Експерти розповіли, як скоро приєднаємося до Альянсу.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини