Головна Новини Політика зовнішня політика Вояж Байдена по Європі: як світ готується до саміту з Путіним
commentss НОВИНИ Всі новини

Вояж Байдена по Європі: як світ готується до саміту з Путіним

Після саміту країн "Великої сімки" напередодні зустрічі президентів США та Росії Джо Байден візьме участь у саміті НАТО

14 червня 2021, 08:37
Поділіться публікацією:

Головною політичною подією цього тижня стане двосторонній саміт президентів США та Росії Джо Байдена та Володимира Путіна, який відбудеться 16 червня у Женеві. Як триває політичне турне американського президента по Європі, та як готуються до саміту у Білому домі та Кремлі та про важливі політичні заяви дізнавайтеся в огляді "Коментарів".

Вояж Байдена по Європі: як світ готується до саміту з Путіним

Лідери "Великої сімки" на саміті. Фото: Facebook Білого дому

Президент США Джо Байден розпочав свій перший закордонний візит до Європи 9 червня. Під час зустрічі з британськими військовими на авіабазі в аеропорту Королівських військово-повітряних сил Мілденхолл в Саффолку, американський президент заявив, що планує передати "чітке послання" президенту РФ Володимиру Путіну під час їх двостороннього саміту у Женеві. Байден заявив, що США не прагнуть конфлікту з Росією, проте рішуче будуть відповідати на "шкідливу діяльність" Кремля.

10 червня очільник Білого дому зустрівся з прем’єр-міністром Великої Британії Борисом Джонсоном. Обговорили питання міжнародної безпеки, незалежність ЗМІ, мирне врегулювання військових конфліктів, кіберзагрози та ядерні стримувачі для захисту НАТО як союзу ядерних держав. Лідери США та Британії у своїй спільній заяві зазначили, що чекають набуття чинності міжнародної угоди про доступ до даних між країнами, яка дозволить проводити розслідування злочинів по обидва боки Атлантики.

Вояж Байдена по Європі: як світ готується до саміту з Путіним - фото 2

Джо Байден та Борис Джонсон. Фото: АР

У Британії президент США Джо Байден узяв участь у саміті країн "Великої сімки" (G7) — першому за майже два роки пандемії коронавірусу. Захід відбувся з 10 по 13 червня. На полях саміту G7 Байден зустрівся з президентом Еммануелем Макроном та канцлеркою Німеччини Ангелою Меркель. З лідером Франції Байден обговорював пандемію коронавірусу, боротьбу із глобальною зміною клімату, реформи міжнародної податкової системи, модернізацію НАТО, а також Китай та Росію.

Вояж Байдена по Європі: як світ готується до саміту з Путіним - фото 3

Джо Байден та Еммануель Макрон. Фото: Facebook / Джо Байден

Після зустрічі президента Байдена із Меркель, у Білому домі повідомили про запрошення канцлерки Німеччини відвідати Вашингтон 15 липня. Офіційною темою зустрічі названі двосторонні зв'язки між США та Німеччиною, боротьба з пандемією COVID-19, загрозами зміни клімату та міжнародна безпека.

За неофіційними даними, однією з головних тем перемовин буде газопровід "Північний потік-2". Ця тема була основною під час бесіди лідерів на полях саміту країн "Великої сімки", зокрема в контексті українського питання. Після перемовин з Байденом Меркель зробила заяву стосовно транзиту газу через Україну. Канцлерка Німеччини вважає, що Україна має залишитись транзитером російського газу до Європи, а перемовини з президентом США щодо "Північного потоку -2" — пошуком "хорошого шляху".

Вояж Байдена по Європі: як світ готується до саміту з Путіним - фото 4

Джо Байден та Ангела Меркель. Фото: Facebook / Джо Байден

Президент США Джо Байден та перша леді також зустрілися із королевою Великої Британії Єлизаветою II. Під час перемовин у Віндзорському замку обговорювали президента Росії Володимира Путіна й лідера Китайської народної республіки Сі Цзіньпіна.

У спільному комюніке саміту країн "Великої сімки" лідери G7 назвали Росію стороною конфлікту на Донбасі та закликали Кремль вивести війська та російських найманців з території України.

Нагадаємо, президент РФ Володимир Путін назвав метою зустрічі з президентом США Джозефом Байденом відновлення контактів та налагодження діалогу. Перемовини двох лідерів заплановані на женевській віллі, проте стало відомо, що спільної пресконференції очільника Білого дому та лідера Кремля не планується — кожен вийде до ЗМІ із своїми заявами окремо. 

Багато українців із нетерпінням чекають саміту американського та російського президентів. Якою буде зустріч Байдена та Путіна в контексті врегулювання ситуації на Донбасі, "Коментарі" запропонували оцінити експертам. Окрім того, експерти оцінили перспективи України після саміту НАТО, який стартує 14 червня у Брюсселі за участі президента США Джо Байдена.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини