Головна Новини Політика зовнішня політика Підсумки саміту "Великої сімки": які заяви пролунали щодо України, Росії та Білорусі
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки саміту "Великої сімки": які заяви пролунали щодо України, Росії та Білорусі

У Великій Британії завершився триденний саміт країн G7, за підсумками якого ухвалено спільне комюніке лідерів "Великої сімки"

14 червня 2021, 07:08 comments4617
Поділіться публікацією:

Після саміту країн "Великої сімки" лідери G7 назвали Росію стороною конфлікту на Донбасі та закликали Кремль вивести війська та російських найманців з території України. Про це йдеться у спільному комюніке "Групи семи", інформують "Коментарі".

Підсумки саміту "Великої сімки": які заяви пролунали щодо України, Росії та Білорусі

Лідери "Великої сімки" на саміті. Фото: Facebook / Джо Байден

Лідери США, Канади, Німеччини, Франції, Італії, Японії та Великої Британії підтвердили підтримку територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах. Країни "Великої сімки" закликали Росію відвести свої війська з окупованого Донбасу, на східному кордоні України та у Криму.

Окрім того, лідери країн G7 підтримують Нормандський формат та Мінські домовленості, але заява в цьому контексті зроблена дещо незвично для світової дипломатії.

"Закликаємо Росію та збройні формування, які вона підтримує, до конструктивної взаємодії та прийняття зобов'язань щодо припинення вогню. Ми підтверджуємо наші зусилля щодо зміцнення демократії та інституцій в Україні, заохочуючи подальший прогрес у реформуванні", — йдеться у комюніке лідерів G7.

"Велика сімка" також висловила стурбованість щодо ситуації в Білорусі та примусовою посадкою літака Ryanair, після якої у Мінську заарештували опозиційного журналіста Романа Протасевича та його дівчину. Окрім того, лідери G7 підтвердили, що не визнають Олександра Лукашенка легітимним президентом Білорусі та пообіцяли ввести санкції проти його режиму.

"Ми закликаємо режим: змінити курс і виконати всі рекомендації незалежної експертної місії в рамках Московського механізму Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ); вступати в змістовний діалог з усіма секторами суспільства; й провести нові вільні та чесні вибори", — йдеться у комюніке G7 щодо Білорусі.

Лідери "Великої сімки" також вимагають від Росії притягнути до відповідальності хакерів, які здійснюють кіберзлочини з території РФ, обговорили загрози з боку Китаю та боротьбу з пандемією коронавірусу.

Після саміту країн G7 президент США Джо Байден прокоментував підсумкове комюніке та заяву президента РФ Володимира Путіна, що Росія буде готова передати кіберзлочинців Сполученим Штатам, якщо Америка буде діяти навзаєм.  

"Я готовий — якщо є злочини, вчинені проти Росії, які насправді є, — й люди, які вчинили ці злочини, перебувають у США, — я прагну притягнути їх до відповідальності. І я — я це чув. Мені сказали, коли я летів сюди, що він це сказав. Я думаю, що це — це потенційно хороший знак й прогрес", — сказав Байден.

Очільник Білого дому також відповів на питання, що може змінити його зустріч із лідером Кремля, якщо США роками запроваджують проти РФ санкції, проте Росія у своїй агресії "не зупиняється".

"Немає жодних гарантій, що ви можете змінити поведінку людини чи поведінку її країни. Автократи мають величезну владу, й їм не потрібно відповідати перед публікою. І справа в тому, що цілком може бути, якщо я відреагую (на зустрічі з Путіним, — ред.), що й буде, — що це його не відмовить, й він захоче продовжувати. Але я думаю, що ми рухатимемось у тому напрямку, в якому Росія має свої власні дилеми… Багато чого відбувається, де ми можемо співпрацювати з Росією", — зазначив Байден.

Після саміту країн "Великої сімки" президент США Джо Байден полетів до Брюсселю. Сьогодні, 14 червня, у Бельгії стартує саміт країн НАТО, у якому візьме участь очільник Білого дому. У середу, 16 червня, Байден та Путін візьмуть участь у двосторонніх перемовинах у Женеві.

Чи чекати якихось резонансних рішень, зміни стратегії НАТО, та які перспективи України щодо набуття членства в Північноатлантичному Альянсі, виданню "Коментарі" розповіли експерти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Вован

14 червня 2021, 12:57

Когда в 2004 на Украине признали выборы не законными потому что победил янукович, заграница сделала всё что бы к власти пришла катя ющенко и её ...... . Далее ющ скис и реформы умерли, фонд медицинский под управлением кати Ющ обогатился и деньги исчезли вместе с цру-шницей катей. И будьте счастливы граждане много национальной страны ! потом кум петя, приемник вова и всё дороже и хуже гражданам живётся. ПОЧЕМУ ???? и Батьку белоруса заграница хочет поменять на сыкуху продажную.


Новини